«Їжа богів» — зимове сонце: чим корисна хурма

30.11.2021
«Їжа богів» — зимове сонце: чим корисна хурма

Хурма цілюща і смачна. (Фото з сайту soncesad.com.)

Триває «сезон хурми». Чи знаєте ви, що цей фрукт не тільки смачний, а й неабияк корисний?

 

Лікарі радять вживати хурму насамперед людям із хворим серцем і тим, хто піддається впливу депресії.

 

Хурма багата на калій, а цей мікроелемент перешкоджає виникненню аритмій.

 

Якщо з’їдати по 1-2 плоди хурми в день упродовж двох тижнів, можна зміцнити серцевий м’яз, кажуть медики. Тим, хто потерпає від впливу магнітних бур, напередодні природних збурень лікарі рекомендують з’їдати два-три фрукти.


З латинської «хурма» перекладається як «їжа богів». Вона містить вітаміни А (тут його більше, ніж у гарбузі і перці) і С. Ці вітаміни допомагають зміцнити імунітет, що особливо актуально нині, в сезон застуд.

 

Якщо вже «схопили» ГРЗ, то як доповнення до основного лікування, призначеного лікарем, можна полоскати горло соком одного стиглого плоду хурми. Перед цим його слід змішати з 3 ложками теплої води.


Мікроелемент магній, що є у хурмі, заспокоює нерви, а вуглеводи, фруктоза і глюкоза діють як легкі «антидепресанти», повертаючи гарний настрій. Однак хворим на цукровий діабет цей фрукт вживати не можна: хурма підвищує рівень цукру в крові.


Хурма також допоможе впоратися із закрепами: пектинові волокна працюють як щітка для кишечнику, вбирають в себе шлаки і стимулюють випорожнення. Цей фрукт також містить залізо і кальцій, які сприяють кровотворенню.


Хурму можна використовувати і з косметичною метою. Якщо ваша шкіра має розширені пори і схильна до вугрів, спробуйте маску з м’якоті одного плоду хурми і яєчного жовтка. Нанесіть на очищену шкіру на 20 хвилин, потім змийте теплою водою.


Купуючи хурму, звертайте увагу на її шкірку. Вона має бути твердою і гладкою, як у стиглого помідора. М’якоть стиглого плода напіврідка, желеподібна або борошнисто-пастоподібна. Така хурма не тільки найсмачніша, а й найбільш корисна — в ній найбільше корисних для здоров’я речовин.