Привид блекауту: в Україні почалися віялові відключення світла, які заперечує Зе-влада

26.11.2021
Привид блекауту: в Україні почалися віялові відключення світла, які заперечує Зе-влада

Урядовці, схоже, готуються зробити українцям «темну» і «холодну» одночасно. (Фото з сайту gre4ka.info.)

Кілька днів тому через відсутність палива в Україні зупинилися 20 блоків теплових електростанцій і теплоелектроцентралей загальною потужністю 7 ГВт.

 

Уже станом на ранок понеділка в аварійному ремонті перебувало два корпуси ТЕС загальною потужністю 0,55 ГВт: один корпус на Трипільській ТЕС і один — на Слов’янській.


На початку нинішнього тижня загальні запаси вугілля на складах ТЕС становили 360,5 тисячі тонн: газового — 236,2 тисячі тонн і антрацитового — 124,3 тисячі тонн.

 

Виробництво на ТЕС у порівнянні з попереднім тижнем зменшилося на 12,1% — до 713,7 млн кВт/год — попри збільшення споживання електроенергії. Загалом частка ТЕС у покритті навантаження у порівнянні з попереднім тижнем зменшилася з 26% до 22%.


Головна причина простою — закінчення запасів вугілля. Зрештою, минулої суботи, як відомо, в Україну прибуло перше з семи законтрактованих компанією Ріната Ахметова «ДТЕК» суден із вугіллям зі США та Колумбії.

 

Судно класу «Панамакс» причалило в порт «Південний» та призначене для потреб державних ТЕС ПАТ «Центренерго». Обсяг першої поставки склав 60,5 тисячі тонн.

 

Ще один крок для вирішення проблеми — домовленості зі США щодо постачання вугілля. Перший корабель із вантажем для «Центр­енерго», як повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль, очікується наступного тижня.


Ще одне джерело надходжень вугілля, про яке домовилася влада України, — Казахстан. За словами керівника Міністерства енергетики України Германа Галущенка, Міністерство енергетики України з ПАТ «Центренерго», до яких уже підключилися казахстанські компанії, працюють над питанням постачання вугілля з Казахстану морським шляхом в обхід заблокованих Російською Федерацією залізничних.


«Над цим працюють. Вугілля фізично в порту, але це російський порт — Тамань. До питання підключилася казахстанська сторона. Це для них теж проблема, оскільки вони мають зобов’язання перед нами, — пояснив він журналістам.

 

За словами міністра, у «Центренерго» підписано «реальний контракт» на 660 тис. тонн вугілля з Казахстану, які мали надходити залізницею.

 

«Наскільки я знаю, «Центр­енерго» сплатило аванс. Сподіваюся, хоча б два кораблі ми в результаті побачимо», — наголосив міністр.


Українці стривожені загрозами віялових відключень світла. В Одесі мешканці побоюються, що «вже почалося», і перебої з електрикою — це «замасковані» під ремонтні роботи віялові відключення світла. Мер столиці Віталій Кличко попередив: у Києві можливі відключення світла, якщо сильні морози протримаються кілька тижнів.


Постачальники електроенергії публікують графіки погодинних відключень світла. Це зробили ПАТ «Черкасиобленего», «Полтаваобленерго» та «Суми­обленерго». «Черніговобленего» направило побутовим споживачам повідомлення про дозволену потужність з розподілу електричної енергії на рівні 3 кВт.


Компанія «ДТЕК Київські регіональні мережі» запевняє, що віялові відключення світла у Київській області проводити не планує. У листопадовому графіку планових відключень електроенергії компанії зазначено, що в Київській області відключатимуть світло на певних вулицях у кількох районах. Про віялові відключення не згадується.

 

ДО РЕЧІ

 

«Потік» на паузі

Сполучені Штати у понеділок оголосили про рішення запровадити додаткові санкції у зв’язку з газопроводом «Північний потік-2».


Держсекретар Ентоні Блінкен розповів, що Держдепартамент подав до Конгресу США звіт із включенням у санкційний список двох суден і пов’язаної з Росією компанії Transadria Ltd., які беруть участь у проєкті.

 

Transadria Ltd. потрапить під санкції згідно з PEESA, а її судно «Марлін» буде визначено як заблоковане майно», — заявив Блінкен, не надавши деталей щодо другого судна, але наголосивши, що адміністрація США вже наклала санкції на 8 осіб та визначила 17 їхніх суден як заблоковану власність згідно з PEESA у зв’язку з «Північним потоком-2».


«Незважаючи на те, що адміністрація продовжує виступати проти трубопроводу «Північний потік — 2», у тому числі через наші санкції, ми продовжуємо працювати з Німеччиною та іншими союзниками та партнерами, щоб знизити ризики, які трубопровід створює для України та країн НАТО і ЄС на передовій, і дати відсіч шкідливій діяльності Росії, зокрема в енергетичній сфері», — заявив Блінкен.