На Донбасі українські військові застосували протитанкові ракети «Джевелін»

23.11.2021
На Донбасі українські військові застосували протитанкові ракети «Джевелін»

Вояки ЗСУ наразі краще обізнані у враженні цілей з вітчизняних ПТРК. (Фото ООС)

На передовій знову втрати: 19 листопада внаслідок ворожих дій на Луганщині загину старший солдат 8-го окремого полку ССО Уберт Мрачковський з Хмельниччини.

 

Він віддав службі у ЗСУ 15 років. Воював з окупантами на Донбасі з перших днів, в останні роки у лавах 8-го окремого полку спеціального призначення Сил спеціальних операцій ЗС України. Прощалися з одним із найрезультативніших снайперів 22 листопада.


Упродовж недільної доби з боку російсько-окупаційних військ зафіксовано два порушення режиму припинення вогню, одне з яких — із застосуванням забороненого Мінськими домовленостями озброєння. Окупанти обстрілювали позиції українських підрозділів у напрямку Попасної та Катеринівки на Луганщині з мінометів калібру 82 мм, ручних протитанкових та автоматичних станкових гранатометів, а також зі стрілецької зброї. Українські захисники відкривали вогонь у відповідь, не застосовуючи заборонене Мінськими домовленостями озброєння, та змусили противника припинити обстріли.


Від початку доби 22 листопада російські окупаційні війська тричі відкривали вогонь по позиціях Об’єднаних сил. Унаслідок обстрілів один український військовий зазнав поранень.


Українська сторона СЦКК продовжує інформувати громадськість про факти порушень режиму припинення вогню з боку збройних формувань РФ. Росіяни продовжують тероризувати мирне населення, здійснюючи обстріли населених пунктів, розташованих на підконтрольній уряду України території поблизу лінії розмежування, застосовують при цьому як артилерію, заборонену Мінськими угодами, так і інші види озброєнь. 19 листопада, у період з 12:30 до 12:45, збройні формування РФ здійснили обстріл населеного пункту Катеринівка із застосуванням станкового протитанкового гранатомета СПГ-9.


Спостережною групою української сторони спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін (СЦКК) була проведена фіксація наслідків обстрілу, в ході якої було встановлено, що вогонь вівся з напрямку тимчасово окупованого населеного пункту Молодіжне; було здійснено 4 постріли, внаслідок чого були пошкоджені житловий будинок, господарське приміщення та прилегла територія за адресою вул. Коцюбинського, 20.


Цього ж дня, у період з 22:25 до 22:45, збройні формування РФ обстріляли населений пункт Новозванівка, Луганської області із застосуванням мінометів калібру 120 мм. Вогонь вівся з напрямку тимчасово окупованого населеного пункту Калинове. Зафіксовано влучання 5 мін. Унаслідок обстрілу пошкоджено два житлові будинки, господарські споруди та прилеглу територію на вулиці Радянська.


Ці факти встановила та задокументувала спостережна група української сторони. Матеріали передані до спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні. Українська сторона підкреслює, що даний факт є черговим грубим порушенням збройними формуваннями РФ Мінських домовленостей та режиму повного і всеосяжного припинення вогню, впровадженого за згодою сторін 27 липня 2020 року. А також свідчить про повну зневагу окупантів до життя та здоров’я мирного населення.


Додамо, що очільник Головного управління розвідки Кирило Буданов уперше повідомив про використання протитанкового ракетного комплексу Javelin під час бойових дій на сході України проти російських військ.

 

Керівник ГУРу також заявив, що американські ракети разом із легкими радіолокаційними системами протидії вогню AN/TPQ-53 і турецькими безпілотниками Bayraktar TB-2, які задіяні в бойових діях проти проросійських бойовиків, «володіють значним психологічним стримуючим фактором, змушуючи росіян двічі подумати перед атакою».


Кирило Буданов додав, що Україна потребує більшої військової допомоги з боку Сполучених Штатів. Зокрема, українській армії необхідні системи протиповітряного, протиракетного та безпілотного захисту, а також пристрої радіоелектронного придушення. Не секрет, що ракетні батареї Patriot, а також протиракетні, артилерійські та мінометні системи входять до списку побажань України.