Ягідний рай: що смачного можна зробити з фізаліса

23.11.2021

Шановна редакціє! Літо закінчилося, тому є чим порадувати читачів, тож спішу поділитися з вами новими матеріалами про городні рослини.

 

Дуже дякую, що минулого року надрукували мої статті і дали можливість поділитися з людьми досвідом і насінням.

 

Цього ж разу хочу до вашої уваги представити новинку. Бажаю всьому колективу «України молодої» всіх земних благ і сподіваюсь на подальшу співпрацю.


По закінченні городнього сезону кожен овочівник шукає чогось новенького, щоб посадити в себе на ділянці і здивувати знайомих та близьких.

 

Дуже довго я шукала, чим же вразити рідних, і ось те, що багатьом видалося дуже привабливим і смачним: це дивовижна ягода — фізаліс, що є родичем помідора.


Фізаліс (із грецької — пухир) — це неймовірної краси плід, з дуже незвичним смаком. Деякі з ягід кисло-солодкі й нагадують аґрус, а деякі — дуже солодкі і соковиті, як суниця.

 

Видів фізалісу дуже багато, просто не злічити. Але як така маленька ягідка може своїм ароматом нагадувати і ананас, і апельсин? Це залишається загадкою...


На вигляд ця ягода теж дуже цікава, адже вона схована в оболонку, схожу на китайський паперовий ліхтарик. Сам же плід — яскраво-помаранчевого  кольо­ру.

 

М’якоть ягоди містить багато мікроскопічних їстівних насінинок. За вмістом вітаміну С і заліза плоди фізаліса переважають солодкий перець і помідори.


Ці диво-ягоди можна споживати свіжими або ж використовувати у різних стравах. Можна зробити дуже смачне варення або джем, також із них роблять желе, а ще — маринують або ж засолюють, як звичайні помідори. Ну і, звісно ж, фізалісом можна прикрасити чимало страв, попередньо звільнивши його від «паперового абажура».


Сподіваюсь, така рекомендація цієї ягоди зацікавила вас і вам буде небайдуже дізнатися, що це диво дивне ви зможете посадити в себе на грядці, а після збору врожаю — зробити різні заготовки і споживати їх цілу зиму.

 

Саме таку красу я виростила в себе на городі, й вона дала небувалий урожай. Також фізаліс вирізняється непримхливістю при вирощуванні, адже саджають його, як звичайні томати.


Одним із сортів фізаліса є Динний — він є моїм фаворитом, і для любителів динь  стане незамінним наступного літа, оскільки його смак на 90% схожий на запашну диньку. Ці ягоди мають плоди середнього розміру, жовтого кольору, дуже солодкі і їх дуже люблять діти.


Але як же обійтися влітку без червоного, соковитого велетня Кавуна (Арбуза) — саме таку назву має наступний сорт, адже високий розлогий кущ просто всіяний купою яскраво-жовтих плодів середнього розміру, вага яких досягає 150 г! Ця смакота здивує ваших рідних солодким смаком кавунчика.


Якщо наступного року ви захочете мати на своїх грядках цей ягідний рай, то я вам допоможу в цьому і поділюся з вами насінням фізаліса безкоштовно. Все, що вам потрібно, — це написати на мою адресу листа, і вкласти туди конверт із вашою адресою та відповідними марками і чекати літа, щоб побачити цей диво-плід.


З нетерпінням чекатиму ваших листів і хочу, щоб наступного року ви тішилися врожайності і смаку цих ягідок, як я. Також у нас ви можете отримати не лише ці сорти фізаліса, а й багато інших ягід.
Пишіть мені на адресу: Анастасія Кріпак, вул. Мошляка, 50, с. Мишурин Ріг, Верхньо­дніпровський район, Дніпропетровська область, 51610.

РЕЦЕПТ


Варення з фізаліса


Вам знадобиться: по кілограму ягід та цукру, один лимон, 250 мл води.


Ретельно помити ягоди, просушити і порізати навпіл (якщо плоди великі — можна й на четвертини).


В окріп висипати підготовлений фізаліс, туди ж додати одразу весь цукор, все добре вимішати — і хай кипить. Закипівши, варення почне давати піну, яку потрібно ретельно знімати.


Поки ягоди з цукром киплять, натерти цедру лимона, а з самого фрукта — вичавити сік. Все це додати до варення і варити ще 20 хвилин.


Вам здаватиметься, що це не варення, а компот. Але не хвилюйтеся: процідіть сироп і поставте його варитися на повільному вогні, допоки він не загусне. Цим, уже густим, сиропом заливаємо ягоди і проварюємо 5 хвилин, потім переливаємо у стерилізовані баночки. Смакота на зиму готова!

 

Анастасія КРІПАК
с. Мишурин Ріг, Верхньодніпровський район, Дніпропетровська область