ДовиКАБЕЛювалися: Україна незабаром вилетить із п’ятірки країн із найдешевшим інтернетом

16.11.2021

В Інтернет Асоціації України (ІнАУ) прогнозують підвищення вартості послуг із підключення до інтернету та абон­плати приблизно на 20%.

 

При цьому очікується не лише підвищення вартості інтернет-зв’язку, а й погіршення його якості, а також зрив державних програм з інтернетизації населення.


Причина такого здорожчання — у втручанні держави в процес закупівлі кабельної продукції для прокладання інтернету. В чому проблема?

 

У середині 2020 року два українські виробники кабельної продукції — Одескабель та Південкабель — ініціювали розслідування діяльності Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі. На підприємствах ствержували, що підвищення імпорту кабельної продукції загрожує існуванню кабельної галузі України.


Наприкінці жовтня цього року Окружний адмінсуд Києва (ОАСК) своїм вердиктом заблокував  відповідне рішення Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі. Таким чином дозволивши запровадження нового мита у 23,5% на імпортну кабельну продукцію.


У прокладанні нових телекомунікаційних мереж вартість кабелю становить близько 90%. Звісно, подорожчання кабелю не зможе не позначитися на вартості кінцевого продукту. Тобто на тарифах на інтернет.

 

Через неконкурентоспроможність імпортного кабелю ринок візьмуть під свій повний контроль кілька вітчизняних виробників, але  їхня продукція об’єктивно поступається за якістю іноземному кабелю. До того ж, позбувшись сильних конкурентів, вони зможуть самі безконтрольно підвищувати ціну на свій продукт.

 

Член правління ІнАУ Микола Козак зазначив: «Дуже цікавим є факт, що мито було також запроваджено на ті види кабелю, які взагалі не виробляються в Україні. Вітчизняні заводи не мають ні технічної, ні якісної можливості їх виробляти. На таких видах кабелю збудовано до 50 відсотків мереж. З ким ми боремося і кого ми захищаємо, якщо вводяться мита на такі кабелі, які не виробляють вітчизняні підприємства?».


За словами Миколи Козака, «монополізація ринку кабельної продукції, викликана запровадженням імпорту  дефіциту та підвищення цін, призведе до зриву урядових програм цифровізації України, зокрема бюджетної програми субвенцій на підвищення доступності широкосмугового доступу до інтернету в сільській місцевості».