На Луганщині пошкодили обстрілами газогін: 773 абоненти без газу

09.11.2021
На Луганщині пошкодили обстрілами газогін: 773 абоненти без газу

Ворог отримує адекватну відповідь від бійців ЗСУ. (Фото ООС)

На передовій знову втрати — через ігнорування домовленостей збройними формуваннями Російської Федерації, досягнутих у рамках Тристоронньої контактної групи, та обстріл позицій ЗСУ. Один військовослужбовець у неділю, 7 листопада, отримав поранення, несумісне з життям.

 

Ще двоє отримали поранення середньої тяжкості — воїни перебувають у лікувальному закладі, стан здоров’я обох поранених задовільний.


Загинув під час ворожих обстрілів поблизу Новозванівки на Луганщині головний сержант 24-ї ОМБр 47-річний Віталій Павлисько, уродженець міста Яворів Львівської області. У захисника України залишились дружина, син, донька, мати та батько.


Цієї доби з боку російсько-окупаційних ві­йськ зафіксовано чотирнадцять порушень режиму припинення вогню, чотири з яких — із застосовуванням забороненого Мінськими домовленостями озброєння.

 

Ворог відкривав вогонь по українських позиціях біля Павлополя, Новозванівки, Причепилівки, Болотеного, Гранітного, Луганського, Новолуганського, Нижньотеплого, Пісків, Золотого-4, Гнутового та Водяного, що на Приазов’ї.

 

Били окупанти по наших воїнах із мінометів калібру 120 мм, зі станкових протитанкових гранатометів, iз гранатометів різних систем і великокаліберних кулеметів.


Додатково біля Гнутового та Водяного противник за допомогою безпілотного літального апарата типу «Квадро» здійснив скидання пострілів ВОГ-17. Утім на свою базу одна з ворожих «пташок» так і не повернулася — БПЛа було знищено. Крім того, на Луганщині зафіксовано проліт ворожого безпілотного літального апарата типу «Орлан-10» iз перетином лінії зіткнення.


Зазнали втрат у неділю й російсько-окупаційні війська. За даними розвідки, поранення отримали, щоправда не бойові, двоє «іхтамнєтів» — із 11 омсп 1 АК та 6 омсп 2 АК.


Зауважимо, що окупанти в ході обстрілу 7 листопада близько 16-ї години пошкодили газогін високого тиску поблизу села Нижнє Щастинського району Луганської області. Без газопостачання залишилося 773 абоненти в населених пунктах Нижнє та Кримське.


Станом на ранок 8 листопада порушень режиму припинення вогню з боку російсько-окупаційних військ не зафіксовано.


Минулого тижня спостерігачі Місії ОБСЄ станом на 5 листопада зафіксували 285 одиниць бронетанкового та артилерійського озброєння збройних формувань РФ, розміщених поза межами визначених районів відведення.

 

Зокрема, в зоні дій так званого «2-го армійського корпусу» збройних формувань РФ було виявлено 284 одиниці бойової техніки, у тому числі в районі Бугаївки: танки — 25 оди­ниць, артилерійські системи — 12 одиниць, ББМ — 74 одиниці; в районі Круглик: танки — 27 одиниць, у районі Мирне: самохідні артилерійські установки — 9 одиниць, причіпна артилерія — 22 одиниці, ББМ — 84 одиниці.


Також у межах житлової забудови Докучаївська, у зоні дій так званого «1-го армійського корпусу» збройних формувань РФ було виявлено зенітну установку ЗУ-23-2.


Водночас представники збройних формувань РФ продовжували перешкоджати роботі патрулів Місії на окупованих територіях.

 

Так, на блокпосту біля Старомихайлівки члени збройних формувань РФ зупинили патруль СММ, не дозволивши спостерігачам проїхати до населеного пункту.

 

Був затриманий патруль СММ і на блокпосту збройних формувань РФ поблизу ділянки розведення №3 біля Петрівського.


Крім того, впродовж двох діб на безпілотні літальні апарати Місії під час виконання спостережних польотів систематично впливали засоби радіоелектронної боротьби збройних формувань РФ у районі окупованих Новокиївка, Озарянівка, Огульчанськ i Гольмівський.

 

Унаслідок цих перешкод СММ ОБСЄ не вдалося виявити i встановити дійсну кількість озброєння та бойової техніки збройних формувань РФ, які перебувають поза межами визначених районів i ліній відведення.

 

Тому дані, наведені у звіті, не відображають справжніх масштабів злочинної діяльності збройних формувань РФ на захоплених ними територіях.