Хто не вакцинується, той не працює: в Україні набуло чинності нове суворе антиковідне обмеження

09.11.2021

Із понеділка в Україні набув чинності наказ Міністерства охорони здоров’я «Про затвердження переліку професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов’язковим профілактичним щепленням».

 

Нагадаємо, що до нього належать освітяни, а також ті, хто працює в центральних органах виконавчої влади та їхніх територіальних представництвах, у місцевих державних адміністраціях і їх структурних підрозділах.

 

Про це повідомив учора на брифінгу міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко, уточнивши, що співробітники вказаних у цьому переліку організацій, які станом на 8 листопада не отримали хоча б однієї дози вакцини проти COVID-19, будуть відсторонені від роботи без збереження заробітної плати аж до отримання щеплення.

 

Виняток робиться лише для тих, хто має протипоказання до вакцинації за станом здоров’я і надав відповідний медичний висновок.


Відповідаючи у неділю ввечері в ефірі одного з телеканалів на запитання, чи можуть невакциновані вчителі не виходити в понеділок на роботу, міністр охорони здоров’я підтвердив це: «Так. Згідно з чинним законодавством, вони будуть відсторонені. Для цього директор освітнього закладу робить внутрішній наказ».

 

А коментуючи звернення профспілки працівників освіти і науки з проханням відтермінувати відсторонення від роботи невакцинованих учителів ще на місяць, Ляшко сказав: «Я мав велику дискусію минулого тижня з представниками профспілок, говорив з ними відверто... Профспілки хочуть право на роботу, а я хочу забезпечити право на життя».


Під час брифінгу після вихідних Віктор Ляшко повідомив, що вже 36,7% українців вакциновані хоча б однією дозою, а 25,6% пройшли курс щеплення повністю. При цьому понад 1,6 мільйона щеплень від коронавірусу зроблено в Україні впродовж першого тижня листопада.


Тим часом за добу 7 листопада в нас у країні зафіксовано 13 тис. 68 нових підтверджених випадків COVID-19 i 473 новi летальнi випадки. Госпіталізували 3 тис. 532 особи, а 8 тис. 200 одужало.

 

І хоч крива захворюваності на вихідні традиційно знизилась, Україна разом з Росією та Румунією продовжує лідирувати у світі за таким тривожним показником, як добова смертність.

 

У «червоній» карантинній зоні i досi перебувають 16 областей — Дніпропетровська, Донецька, Запорізька, Миколаївська, Одеська, Рівненська, Сумська, Херсонська, Житомирська, Івано-Франківська, Київська, Луганська, Львівська, Хмельницька, Чернігівська та Волинська, а з 1 листопада — і столичний Київ.


Щодо важливих нововведень iз протидії коронавірусу у світі вартує уваги те, що його запровадило з 5 листопада Міністерство охорони здоров’я Коста-Рики. Там введено обов’язкову вакцинацію проти COVID-19 для громадян віком до 18 років.

 

Вакцинацію дітей віком від 5 до 11 років планують розпочати в березні 2022-го. Країна уклала з BioNTech/Pfizer договір про постачання 3,5 млн доз вакцини, півтора мільйона з яких передбачені саме для дітей. Таким чином Коста-Рика стала першою у світі країною, де вакцинацію дітей i підлітків зробили обов’язковою (в інших вона лише рекомендована).