Чаювання в жовто-помаранчевих кольорах: рецепти осінньої випічки від Оксани Білінської з Львівщини

09.11.2021
Чаювання в жовто-помаранчевих кольорах: рецепти осінньої випічки від Оксани Білінської з Львівщини

Оксана Білінська.

Жовто-помаранчеві кольори восени в тренді не тільки в природі, а й на столі.

 

Бо ж саме у цей період господині тішаться зібраним урожаєм яблук та гарбузів, а невгамовні кулінари вишукують усе нові гастрономічні смаколики серед мільйонів рецептів.

 

Тож і я, аби зробити родинне чаювання ще солодшим, заходилася пролистувати «апетитні» групи.


Світлини кулінарних витворів Оксани Білінської, на які я натрапила, були неначе зі зйомок реаліті-шоу «Майстер шеф».

 

Чого там тільки немає! Пироги, тістечка, десерти, дивовижні рулети — м’ясні й кремові, запечені овочі...

 

Це справа рук професіонального кухаря, подумала я, а може, й самого шеф-кухаря!

 

Та в ході розмови з моєю новою знайомою з’ясувалося, що Оксана Білінська — вчитель, викладає англійську мову в Буській гімназії ім. Є. Петрушевича при Львівському національному університеті ім. Івана Франка.


«Страву потрібно готувати з душею, а головне — відчувати її», — ділиться смачними секретами господиня.

 

У сфері кулінарії, зізнається Оксана Білінська, вона не так давно, як у педагогічній. Однак це не заважає їй тішити родину неймовірними ласощами.

 

При цьому кулінарка намагається не повторюватися. Господиня надає перевагу стравам і випічці з доступних продуктів та таким, які легко готувати.

 

Оскільки пані Оксана вільно володіє англійською мовою, жінка частенько переглядає іноземні кулінарні програми і адаптує рецепти під продукти, які неважко купити у нас.

 

«Я завжди рекомендую лише ті рецепти, які добре вдаються і перевірені мною», — каже кулінарка з Львівщини. Тож сьогодні й ми спробуємо приготувати ароматну випічку разом з Оксаною Білінською.

Шоколадно-гарбузовий кекс

Нині яблучно-гарбузовий сезон у розпалі. Тож, аби досхочу насмакуватися, Оксана Білінська частенько балує своїх домочадців яскраво-помаранчевою випічкою.

 

«Цей кекс надзвичайно запашний, вологий, ніжний та смачний. А насичений смак шоколаду та цитрусових — найкраще поєднання у випічці. Саме він відмінно підійде і для святкового столу, і для домашнього застілля», — запевняє кулінарка.


Щоб приготувати цей ніжний кекс, необхідно взяти дві посудини — одну для шоколадного тіста, іншу — для гарбузового.


Спочатку приготуємо гарбузове тісто: візьміть яйце, всипте 70 грамів цукру й збийте усе міксером до пишної білої піни. Заздалегідь запечіть гарбуз, потовчіть на пюре та 100 грамів додайте до яєчної маси. Влийте 60 грамів рослинної олії. Не забудьте про ваніль.

 

А для того, щоб відчути цитрусові нотки, натріть цедру з половини апельсина і все ретельно перемішайте. З’єднайте 120 грамів борошна з неповною чайною ложкою розпушувача і двома етапами висипте в основну масу. Тісто має бути густуватим. Але не переборщіть із борошном, інакше втратиться повітряність.

Шоколадно-гарбузовий кекс.


В іншій посудині аналогічно готуємо шоколадне тісто: збиваємо яйце з 70 грамами цукру до білої маси. Додаємо 60 грамів олії та 100 грамів гарбузового пюре.

 

 120 грамів борошна змішуємо з 20 грамами какао та неповною чайною ложкою розпушувача і поступово у два етапи висипаємо до основної маси.


Форму змастіть м’яким маслом (якщо силіконова, — не потрібно) і викладайте тісто в шаховому порядку.


Кекс випікаємо при температурі 180 градусів приблизно 45-50 хвилин. Усе залежить від вашої духовки. Готовність перевіряйте дерев’яною шпажкою. Та з форми одразу не виймайте, дайте випічці охолонути. Зверху щедро посипте цукровою пудрою. А далі — насолоджуємось!

Гарбузовий пиріг із сиром

«А як вам поєднання гарбуза і сиру? — інтригує пані Оксана, — Утім, якби я вам не сказала, що отут є гарбуз, ви б нізащо не здогадалися, бо там стільки всякої всячини... Спробуйте й самі спекти, вам сподобається і ви точно не пожалкуєте», — заохочує господиня.


Тож відкриваю записник, де старим «бабусиним» способом — ручкою — написаний рецепт від Оксани Білінської.


260 грамів борошна, 80 грамів цукру або пудри, чайну ложку розпушувача, трішки ваніліну та дрібку солі змішуємо. На крупній тертушці натираємо 180 грамів вершкового масла і перетираємо «в крихту» з сухими інгредієнтами.

 

Додаємо яйце, 50 грамів сметани та замішуємо м’яке тісто. Потім замотуємо його в плівку та ставимо в холодильник на 30 хвилин.

Гарбузовий пиріг із сиром.


Допоки тісто охолоджуватиметься, зробимо одну з начинок: гарбуз ріжемо на невеликі кубики і ставимо варитися. Коли овоч розм’якне, подавіть його на пюреподібну масу.

 

Далі відміряйте 500 грамів гарбузового пюре, додайте 2 яйця, 80 грамів цукру, чайну ложку ванільного цукру, 2 чайні ложки кориці, 1/4 чайної ложки меленого імбиру, 1/4 чайної ложки меленого мускатного горіха, цедру 1 апельсина, дрібку солі та 15 грамів кукурудзяного крохмалю і все перемішайте. Після цього влийте 150 грамів вершків (33%) та накрийте плівкою.


Наступна начинка — сирна. Візьміть 300 грамів жирного сиру і розчавіть виделкою з 2 столовими ложками цукру. Втім, це на ваш смак, скільки його необхідно всипати.

 

Якщо залишаться грудочки — не страшно.


Вийміть тісто з холодильника, розкачайте його та покладіть у форму, поколіть виделкою та зробіть бортики. Зверху покладіть  пергамент і насипте «вантаж» — рис чи горох, — що є, та поставте випікатися у розігріту до 180 градусів духовку на 20-25 хвилин. Опісля «вантаж» знімаємо та викладаємо спочатку  сирну начинку, потім гарбузову. Посипаємо мигдальними пелюстками і випікаємо ще 40-45 хв.


З форми одразу не діставайте, радить кулінарка, дайте пирогу охолонути.

А як же без оладок?

«Ці гарбузово-яблучні оладки з родзинками смакуватимуть усім, — запевняє Оксана Білінська, — вони такі ніжні, ароматні і надзвичайно смачні! А щоб не витрачати час, тісто можна навіть звечора приготувати, і на сніданок матимете рум’яненькі оладки».


3 яйця збийте вінчиком із 50 грамами цукру, додайте 100 грамів густої жирної сметани і знову збийте. Візьміть 3-4 середні яблука, натріть їх на крупній тертушці, трішки відтисніть сік.

 

Таку ж кількість натріть гарбуза, додайте родзинки, змішайте все разом та всипте у яєчну суміш. Трішки всипте муки, приблизно 150 грамів, дрібку солі, 1 чайну ложку розпушувача та спеції на вибір: кориця, кардамон, імбир. Можна всього потроху. Ретельно перемішайте, накрийте масу плівкою і поставте в холодильник на пару годин.


Смажте на невеликому вогні і подавайте зі сметаною або варенням.

Яблучна шарлотка

«А яка ж осінь без усіма улюбленої яблучної шарлотки? — жартує кулінарка. — Моя родина дуже полюбляє цей запашний смаколик, бо ж випічка за цим рецептом виходить завжди вдалою».


4-5 яєць збийте зі 150 грамами цукру та ваніліном до пухкої білої піни. Якщо ви не полінуєтеся й відділите жовтки від білків і зіб’єте все окремо, яєчна маса стане повітряною, як хмаринка.

Просійте 250 грамів борошна, додайте 10 грамів розпушувача і акуратно всипте в яйця, легенько перемішуючи лопаткою знизу вгору.

 

Влийте 70 грамів олії, 100 грамів гарячого молока і знову акуратно перемішайте, намагаючись зберегти пухкість маси. Не хвилюйтеся, якщо вона трохи осяде, тісто все одно залишиться повітряним.

Шарлотка з яблуками.

Яблук багато не буває. Тож беріть їх побільше та нарізайте тоненькими скибочками, кубиками, смужечками, то уже як вам подобається, додайте 2 столові ложки цукру та пів столової ложки кориці.

 

Форму застеліть пергаментом, дно і боки гарно змастіть олією та висипте фруктову начинку. Вилийте тісто, а зверху викладіть тоненько нарізані скибочки яблук по колу, утворюючи малюнок квіточки. І гайда випікати!

 

Духову шафу розігрійте до 180 градусів і поставте туди шарлотку на 45-50 хвилин. Дочекайтеся, поки схолоне, і кличте родину до столу.

Яблучно-лимонний пиріг із сиром

«Він справді дуже смачний, ароматний, ніжний і ду-у-уже легкий у приготуванні, тому якісь особливі кулінарні навички вам не знадобляться, — каже Оксана Білінська, — та і часу на випікання ви витратите небагато. За годину — він уже на столі, а з’їдається ще швидше».


Отже, в невелику посудину вилийте 150 грамів розтопленого масла та всипте 200 грамів цукру (якщо не любите солодкого — менше) і ретельно розмішайте все вінчиком.

 

Додайте сік одного лимона, 60 мл молока та 3 яйця і знову все перемішайте. Тепер займіться сухими інгредієнтами: 250 г просіяного борошна, 6 г розпушувача та чайну ложку кориці змішайте та поступово всипте до основної маси.

Яблучно-лимонний пиріг.


Поки чаклуєте над тістом, ввімкніть духовку — вона має розігрітися до 180 градусів. Форму для випічки вистеліть пергаментом і поставте пиріг у духову шафку на 30 хвилин.


Не гаючи часу, готуємо сирну начинку: 3 яйця збиваємо з 50 г цукру (можна взяти більше), додайте 200 г м’якого сиру (можна маскарпоне), 200 г жирної сметани та 20 г крохмалю.

 

Усе добре вимішайте і вилийте цю начинку зверху на пиріг. Але не лякайтеся, якщо середина може бути сирувата, вона випечеться. Зверху викладаємо карамелізовані яблука.


Їх приготувати простіше простого: наріжте дрібними кубиками кілька яблук, бажано кислих, додайте 60 грамів цукру і тушіть на сковорідці, допоки вони не стануть, як у карамелі.


Тепер зменшуємо температуру до 150-160 градусів і випікаємо ще 30 хвилин. Але все залежить від вашої духовки: якщо сирна маса ще не готова, випікайте далі.


Смачного!