Кремль «накачує» окупований Донбас зброєю та повертає військову техніку після ремонту

02.11.2021

Збройні формування Російської Федерації продовжують ігнорувати режим припинення вогню та обстрілювати позиції Збройних сил України: лише упродовж останніх чотирьох днів жовтня поранення на «передку» отримали чотири українські воїни.


Так, на фронті упродовж доби 31 жовтня з боку російсько-окупаційних військ зафіксовано 14 порушень режиму припинення вогню, чотири з яких — із застосуванням забороненого Мінськими домовленостями озброєння.


Ворог обстрілював позиції наших захисників поблизу Луганського, Майорська, Новоолександрівки, Світлодарська, Мар’їнки, Шумів, Золотого-4, Новолуганського, Зайцевого, Новотошківського.

 

Гатили окупанти по українських бійцях iз мінометів калібру 120 мм та 82 мм, протитанкового ракетного комплексу, з автоматичних станкових гранатометів i великокаліберних кулеметів.


Крім того, на Луганщині зафіксовано проліт ворожого безпілотного літального апарата, ймовірно «Орлан-10», з перетином лінії зіткнення.


Унаслідок ворожих дій один військовослужбовець отримав бойове травмування. Воїн перебуває в лікувальному закладі. Стан його здоров’я — задовільний.


На збройні провокації противника наші захисники відкривали вогонь у відповідь, не застосовуючи заборонене Мінськими домовленостями озброєння, та змусили його припинити обстріли.
Станом на 7-му годину ранку 1 листопада порушень режиму припинення вогню не зафіксовано.


Головне управління розвідки Міністерства оборони України заявляє, що Росія відремонтувала бойову техніку для бойовиків, які контролюють частину Донбасу, і в жовтні завезла на окуповані території нові партії озброєння та боєприпасів.


«Командування ЗС РФ упродовж жовтня продовжувало нарощувати боєздатність оперативного угруповання російських окупаційних військ на тимчасово окупованій території в Донецькій та Луганській областях. Зокрема, до з’єднань і частин 1 (Донецьк) та 2 (Луганськ) після ремонту на території Росії повернено понад 10 одиниць бойових машин піхоти і бронетранспортерів, доставлено понад 5,5 тисячі тонн пального, нові партії озброєння та боєприпасів, у тому числі протитанкові керовані ракети, боєприпаси 122 мм до ракетних систем залпового вогню та 152 мм — артилерійських систем, набої для великокаліберних кулеметів і снайперських гвинтівок, протипіхотні міни ОЗМ-72 та МОН-52, безпілотні літальні апарати «Орлан-10» і «Гранат-1»­, — ­­йдеться у повідомлені.


За даними ГУР, також iз російської території до ремонтно-відновлювальних підрозділів бойовиків так званих «ЛНР» і «ДНР» завозили «танкові двигуни, запасні частини та акумуляторні батареї».

 

У свою чергу, генерал-лейтенант командувач Об’єднаних сил ЗСУ Сергій Наєв наголосив, що ударні безпілотники Bayraktar TB2 вже понад пів року виходять на бойове чергування, а їхні екіпажі готові завдавати удари по окупантах удень і вночі.


За його словами, українські «Байрактари» з березня 2021 року «показали свою ефективність для розвідки і давали практичні дані про супротивника».

 

«Вони патрулюють не лише Донбас, а й південь та північ України. Літали у квітні, а також коли були російсько-білоруські навчання «Запад-2021». Там, де зростає рівень воєнної загрози, ЗСУ застосовують увесь свій спектр озброєнь, у тому числі й «Байрактари», — додав Сергій Наєв.


Наразі відомо, що українська армія має 12 «Байрактарів» — це два комплекти по шість літальних апаратів, кілька станцій управління та декілька сотень боєприпасів до них.