Забаганки — на сніданки: рецепти ситних і швидких страв на ранок

02.11.2021
Забаганки — на сніданки: рецепти ситних і швидких страв на ранок

Млинці – чудовий варіант до сніданку.

Добрий ранок точно починається зі смачного сніданку.

 

Яким він має бути? Ситним і корисним, стверджують дієтологи. Е ні, швидким і смачним, переконана більшість із нас.

 

Тож, переставляючи вранці сигнал будильника на десять, а потім iще на п’ять хвилин уперед, про сніданок ми згадуємо в останній момент.

 

І тоді вже не говоримо про його користь, головне — встигнути бодай чимось перекусити. Але, навіть поспішаючи, можна приготувати сніданок швидко й смачно.


Тож пропонуємо кілька простих і легких рецептів сніданків нашвидкуруч для тих, у кого катастрофічно бракує часу вранці, і дещо складніші й ситніші — якщо спроможні виділити на це бодай пів годинки.

Традиційні млинці

Традиційний слов’янський сніданок — млинці. Вони можуть бути з м’ясом, сиром, печінкою, фруктовою начинкою або взагалі без добавок. Солодкі чи солоні, вони до сніданку завжди будуть доречні. І допоки закипатиме чайник, займіться цією невибагливою стравою.


Візьміть склянку молока (250 грамів), 2 яйця, 4 столові ложки цукру та 3 столові ложки олії або вершкового масла і акуратно перемішайте продукти виделкою або злегка збийте вінчиком вручну. Так млинці вийдуть повітряними.


200 грамів борошна змішайте з чайною ложкою розпушувача, можете за бажанням додати ваніль чи корицю і висипте усе в молочну суміш, ретельно перемішуючи, щоб не утворилося грудочок.
Випікати будемо на сухій сковорідці без олії.

 

Завдяки цьому млинці виходять гладенькі, рум’яні та однорідного кольору. Виливаємо на пательню 2 столові ложки тіста і смажимо, допоки на млинцях не з’являться перші бульбашки.

 

Перевертаємо їх на другий бік і підсмажуємо до ніжної рівної скоринки. Подавайте з варенням, фруктовими чи ягідними сиропами, медом, шоколадом.

Сирна запіканка: якщо вранці є трохи часу

Скуштувавши цю випічку, ви переконаєтеся, що на світі немає нічого ніжнішого і пухкішого, ніж ця сирна запіканка.

 

Її оксамитова структура з першого шматочка полонить ваші смакові рецептори. Коротше кажучи, біжіть у магазин, хапайте сир і починайте готувати.


Промийте родзинки та залийте окропом і залиште їх хвилин на 20. Увiмкнiть духовку на 180 градусів та займіться приготуванням тіста. Змішайте 2 столові ложки манки та 3 столовi ложки сметани і відставте, допоки манка набухне.

Запіканка сирна за класичним рецептом.


500 грамів сиру збийте блендером або краще протріть через сито. Збийте міксером 3-4 яйця з ваніліном і цукром.

 

Любите солодке — вкиньте пів склянки, якщо ні — менше. Додайте манку й сметану та ретельно перемішайте або збийте ще раз міксером до однорідної структури. Обсушіть родзинки й висипте їх до збитої маси.

 

Змастіть форму маслом, злегка присипте манкою та вилийте тісто у форму. Зверху на запіканку щедро викладіть сметану й поставте в духову шафу випікатися при температурі 180°С 40-45 хвилин.


Якщо ви хочете, щоб запіканка вийшла з кислими нотками, додайте в тісто чайну ложки лимонної цедри та трохи лимонного соку.

Італійська фрітата, або український омлет

Починати новий день із фрітати — чудова італійська традиція. Втім українські господині називають подібну запіканку омлетом.

 

Вона може бути з овочами, грибами, м’ясом чи беконом, щедро посипана тертим сиром та запечена в духовці. Ця страва досить смачна, ситна та корисна, ідеально підходить для сніданку.

 

А її хитрість у тому, що в разі заміни інгредієнтів повністю змінюється й смак. Тож, чергуючи бекон із ковбасою, моцарелу з бринзою, додаючи різноманітні овочі щодня, зможете насолоджуватися новим поживним сніданком.


Насамперед підготуємо овочі та зелень. Болгарський перець нарізаємо соломкою, цибулю — дрібненькими кубиками й додаємо подрібнений базилiк та висипаємо на розігріту сковорідку, змащену рослинною олією.


Далі збиваємо яйця. Яку кількість — вирішуйте самі, все залежить від того, на скільки порцій готуєте (4 яйця достатньо на 2 порції). Отже, візьміть 4 яйця, збийте їх вінчиком та влийте 50 грамів молока, додаючи сіль та перець за смаком.

 

Натираємо трішки сиру на тертушці з великими отворами, нарізаємо шинку чи ковбасу і висипаємо до яєчномолочної маси, перемішуючи всі інгредієнти.

 

Далі виливаємо цю суміш до овочів, рівномірно розподіляючи лопаткою по поверхні. Зверху викладаємо помідори та щедро посипаємо омлет сиром.

 

Смажимо під закритою кришкою на невеликому вогні протягом 5-7 хвилин.


Коли фрітата підсмажиться знизу, ставимо її в розігріту до 180°C духовку ще на 8-10 хвилин, аби страва підрум’янилася зверху. І вуаля — смачний, недорогий i ситний сніданок на всю сім’ю готовий!

Яєчня в хлібі

Але якщо ви спізнюєтеся і часу, аби поекспериментувати з продуктами, немає, дуже просто і швидко готується яєчня у хлібі. Все, що потрібно, — це яйце, спеції та скибочка будь-якого хліба. Такий сніданок готується за 3 хвилини. Отже, на розігріту сковорідку додаємо трохи рослинного чи вершкового масла.

Яйця й хліб — чудова парочка.

А тим часом ріжемо хліб рівними скибочками 1,5-2 см, щоб він добре тримав форму, та вирізаємо серединку — «кишеньку» для яйця. Викладаємо хліб на сковороду і обсмажуємо. Коли грінка зарум’яниться, вбиваємо яйце. Обов’язково додаємо сіль та спеції за смаком, щоб зробити страву смачнiшою, ароматною і насиченою. Викладаємо готову яєчню на тарілку, прикрашаємо зеленню і насолоджуємося легким сніданком!

Гарячі бутерброди

Якщо вам обридла ковбаса чи шинка, ці бутерброди урізноманітять ваш ранковий стіл.


Візьміть кілька картоплин, натріть на тертушці та посоліть-поперчіть за смаком. Нетовстими скибочками наріжте хліб чи батон, а зверху рівненько розкладіть картоплю.

 

На розігріту з соняшниковою олією сковорідку акуратно викладіть хліб тим боком, на якому картопля, та обсмажте до золотистого кольору. Перевертати й обсмажувати хліб не потрібно. Ці швидкі гарячі бутерброди виходять дуже смачні і поживні.

Лінива піца

А ну ж бо, що там у вас завалялося в холодильнику і ви не знаєте, де його використати? А давайте зберемо все, що залишилося, й приготуємо швидку піцу, адже це відмінне рішення для сніданку
Ковбасу чи сосиски нарізаємо дрібними кубиками і викладаємо в глибоку миску. Якщо є після свята гриби, кукурудза чи горошок, додаємо й їх.

 

У нас нічого не викидають. Помідор, болгарський перець ріжемо кубиками, зелень дрібно шаткуємо і висипаємо до сосисок. Сир натираємо в окрему посудину на дрібній тертці. Далі формуємо саму піцу.

 

Піца нашвидкуруч.


З білого батона нарізаємо невеликі скибочки 1,5-2 см та ставимо на кілька хвилин у духовку підсушитися до хрусткої скоринки.

 

За бажання можна трохи натерти часником. Майонез змішуємо з кетчупом в однаковій пропорції один до одного та змащуємо цим соусом хлібці. На деко кладемо хліб і на кожен шматочок викладаємо начинку.

 

Зверху посипаємо сиром та ставимо нашу ліниву піцу в розігріту до 180 градусів духовку на 10-15 хвилин, допоки сир не розплавиться. Подавати бутерброди в гарячому вигляді, хоча і холодні вони цілком їстівні.

Сніданкова запіканка

Чому сніданкова? Та тому, що, скуштувавши її, заряду енергії вам вистачить точно на пів дня. А готується вона з недорогих інгредієнтів: картоплі, фаршу й овочів.

 

Спосіб її приготування настільки простий, що ідеально вписується в ранкову метушню, що присутня в кожній родині. А заготовки до цієї запіканки-виручалки можна приготувати навіть звечора, а потім зранку спекти. Це не займе багато часу. А поки вона печеться, можна займатись ранковими справами: одягатись, малюватись…


У першу чергу відваріть картоплю до готовності, не забудьте посолити і зробіть з неї пюре, долавши вершкового масла та 1-2 яйця. За необхідності можна додати трішки молока. Цибулю, перець, помідори наріжте невеликими кубиками і на добре розігрітій сковорідці з рослинною олією обжарте овочі, додавши м’ясний фарш.

 

Не забудьте про улюблені спеції. Залиште овочево-м’ясну масу тушитися на 10-15 хвилин до повної готовності фаршу. У цей час натріть твердий сир і займіться формуванням запіканки.


Для цього викладіть у форму половину картопляного пюре і акуратно розрівняйте його лопаткою. Зверху викладіть шар обсмаженого фаршу з овочами та накрийте рештою картопляного пюре.

 

Обсипте все тертим сиром та зеленню. Помістіть запіканку в розігріту заздалегідь духовку, допоки сир не розплавиться. Поріжте на порції й подавайте до столу.


Смачного!