Суд ЄС оштрафував Польщу і «поставив на лічильник»: по мільйону євро щодень

29.10.2021

Суд Євросоюзу 27 жовтня наклав на Польщу штраф у мільйон євро на день за те, що країна не виконувала рішення цього суду.

 

Йдеться про те, що Польща не призупинила дію суперечливих положень щодо Дисциплінарної палати, як цього від країни вимагав ЄС, пояснює Бі-Бі-Сі.

 

Рішення суддів у Люксембурзі схвалила більшість євродепутатів.


Раніше в рамках суперечливої судової реформи Польща створила Дисциплінарну палату, яка мала право карати суддів.

 

За задумом польських законодавців з правлячої партії «Право і справедливість» («ПіС»), ця палата, яка розпочала роботу у 2018 році, мала виконувати дві головні функції: розглядати дисциплінарні провини суддів Верховного суду та бути апеляційною інстанцією у справах про дисциплінарні провини прокурорів, адвокатів, нотаріусів, а також усіх «звичайних» суддів Польщі.

 

Фактично, судова влада була позбавлена статусу незалежної. Багато польських суддів розглядають Дисциплінарну палату як інструмент, який змушує їх виносити рішення на користь уряду.

 

Прем’єр-міністр Матеуш Моравецький заявив Європейському парламенту минулого тижня, що палату буде скасовано, але не назвав точних термінів.


Цим самим лідер «ПіС» Ярослав Качинський та його політична сила пішли на відмову від законодавства ЄС. Частиною європейських аналітиків такі дії були розцінені як заявка Польщі про «Полекзит», тобто вихід з Європейського Союзу за зразком британського «Брекзіту».

 

Опитування громадської думки показують, що переважна більшість поляків надалі виступає за збереження членства Польщі в ЄС, тому в першій декаді жовтня в країні відбулися масові мiтинги за участi сотень тисяч людей iз протестами проти можливого виходу їхньої країни з ЄС.

 

Організатори повідомили, що протести пройшли у понад 100 містах. У столиці Варшава чисельність демонстрантів сягнула 100 тисяч.

 

Побоювання виникли після того, як у четвер Конституційний суд Польщі вирішив, що польське законодавство на території країни має пріоритет над правом Євросоюзу. Влада ж переконує, що майбутньому Польщі в ЄС нічого не загрожує.


У Польщі вже відреагували на рішення ЄС про штрафи, заявивши, що це шантаж.  Заступник міністра юстиції Польщі Себастьян Калета написав у твіттері, що суд «діяв поза межами своєї компетенції та зловживав інститутом фінансових штрафів».

 

Штраф Польща має платити з того дня, як їй офіційно повідомлять про рішення суду, і до того часу, поки не виконає зобов’язання.

 

Прессекретар польського уряду Пйотр Мюллер відреагував на це такою заявою: «Застосування покарань та шантажу щодо нашої країни — це неправильний шлях». Міністерство юстиції назвало це «узурпацією».


Один мільйон євро на день — це ще один фінансовий штраф, який наклав Суд ЄС на Польщу. У вересні суд на вимогу Чехії зобов’язав уряд Польщі виплачувати 500 тисяч євро щоденно за невиконання наказу про негайне припинення видобутку вугілля на шахті Турув, яка значно погіршує екологічну ситуацію в Чехії.

 

Втім Польща не буде сплачувати ці штрафи з власного бюджету, а суми штрафів можуть вираховуватися з фінансування, яке Варшаві спрямовує Брюссель, у тому числі з Фонду відновлення після пандемії.