У ГУР заявили про ймовірність нових провокацій Москви проти місії ОБСЄ на Донбасі

22.10.2021

На передовій збройні формування Російської Федерації продовжують обстрілювати позиції Збройних сил України, щоб підтримати напругу та спровокувати вогонь у відповідь.

 

Так, упродовж доби 20 жовтня з боку російсько-окупаційних військ зафіксовано 14 порушень режиму припинення вогню, три з яких із застосуванням забороненого Мінськими домовленостями озброєння.


Окупанти обстрілювали позиції ЗСУ біля Березового, Красногорівки, Золотого-4, Новолуганського, Троїцького, Причепилівки та Новотошківського.

 

Гатив ворог по українських захисниках із мінометів калібру 82 мм і 120 мм, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї, а також із протитанкового ракетного комплексу та ручних протитанкових гранатометів.


Біля населених пунктів Новоселівка Друга та Верхньоторецьке ворог застосував безпілотні літальні апарати, за допомогою яких здійснив скидання ВОГ-25.


Крім того, на Донеччинні зафіксовано проліт ворожого безпілотного літального апарата, ймовірно Орлан-10, із перетином лінії зіткнення.


Унаслідок ворожого вогню один  військовослужбовець Об’єднаних сил отримав поранення. Воїн перебуває в лікувальному закладі. Стан його здоров’я — задовільний.


Станом на 7-му годину ранку  21 жовтня з боку російсько-окупаційних військ зафіксовано одне порушення режиму припинення вогню: неподалік Луганського ворог вів вогонь зі стрілецької зброї.

 

Щоб змусити противника припинити вогневу активність, наші захисники відкривали вогонь у відповідь, не застосовуючи заборонене Мінськими домовленостями озброєння.


За оцінками воєнної розвідки України, Російська Федерація може вдатися до нових провокацій проти представників місії ОБСЄ на тимчасово окупованих територіях України.

 

«Інцидент із блокуванням роботи Місії ОБСЄ та взяття в заручники міжнародних спостерігачів укотре продемонстрував нехтування російською владою усіма нормами міжнародного права та її неспроможність дотримуватися взятих на себе зобов’язань», — ідеться в повідомленні Головного управління розвідки Міністерства оборони України.


ГУР Міноборони неодноразово фіксує здійснення Росією провокацій та інформаційно-психологічних операцій напередодні міжнародних зустрічей високого рівня.

 

У повідомленні сказано, що метою російських окупаційних адміністрацій є створення штучних проблем для роботи спостерігачів Місії напередодні переговорів міністрів закордонних справ у нормандському форматі, які плануються найближчим часом.


«Україна використає всі дипломатичні можливості для відновлення роботи спостерігачів на тимчасово окупованих територіях», — йдеться в повідомленні.


Нагадаємо, що робота міжнародних спостерігачів Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в окремих районах Донецької області (ОРДО) фактично припинена: їх просто заблокували в місцях локації.