Вечеря з королем овочів: рецепти смачних страв із гарбуза

22.10.2021
Вечеря з королем овочів: рецепти смачних страв із гарбуза

Варення.

Гарбуз — справжній король осені, тож без гарбузової каші я навіть не уявляю цієї пори року.

 

А ще цей осінній десерт навіює спогади про дитинство, бабусю, коли я після школи забігала до неї, а на столі уже чекала миска смачнющої кашки, щедро залитої молоком.

 

І хоч тепер умілі кулінарки готують її по-сучасному, додаючи горіхи, сухофрукти, банани, корицю, мені найбільше до вподоби той рецепт, за яким готувала моя бабуся, потім мама, а тепер уже і я.

 

Гарбузова каша має дуже ніжну консистенцію, приємна на смак, завдяки чому її люблять і дорослі, і діти.

Традиційна гарбузова каша

Отож візьміть невеликий гарбуз, очистіть його від шкірки та подрібніть. Отримані кубики помістіть у каструлю, залийте водою, щоб рідина повністю покрила овоч, та накрийте кришкою. Варіть його на легкому вогні упродовж 10 хвилин.

 

Після того, як гарбуз звариться, подавіть його до консистенції пюре. Поступово всипте манку, при цьому необхідно, увесь час помішувати кашу, щоб не утворились грудочки.

 

В окремій посудині збийте яйце, склянку молока та цукор. Вилийте суміш до гарбуза, ретельно перемішайте та проваріть все упродовж 10 хвилин. У кашу можна додати дрібку ванілі чи меленої кориці або інші прянощі за смаком.

Осінній суп-пюре

Та якщо раніше з гарбуза варили переважно кашу, зараз інтернет переповнений тисячами різноманітних рецептів. Чого тільки не готують із нього — пасту, котлети, кекси... Список наших найкращих рецептів з гарбуза відкриває легкий для шлунка і дуже поживний суп-пюре з куркою.


М’ясо молодого курчати помістіть у каструлю, залийте водою. Доведіть до кипіння і злийте воду. Знову залийте водою кімнатної температури і варіть 1,5-2 години на маленькому вогні.

 

Тим часом обсмажте в казані або каструлі з товстим дном покраяний на кубики гарбуз (500 грамів буде достатньо), картоплю (1-2 шт.), середню цибулину, доки гарбуз не стане світлим. Залийте курячим бульйоном і протушкуйте до готовності.

 

Наприкінці приготування збити страву блендером, додати мускатний горіх, зелень, спеції, селеру і, нарешті, відварене м’ясо. Довести до кипіння і зняти з вогню.


Перед подачею на стіл розлити по глибоких тарілках і прикрасити свіжою зеленню.

 

Гарбузова каша.

М’ясна запіканка

А ось ця м’ясна запіканка з гарбузом та помідорами сподобається усім любителям ситних м’ясних страв. При цьому готується вона досить швидко, рецепт нескладний у приготуванні та ще й затратність зовсім невелика.


Отож починаємо. Візьміть кілограм свинячого м’яса, якщо немає, можна замінити курячим філе, наріжте дрібними шматочками, висипте у невелику каструлю та залийте водою так, щоб м’ясо було злегка покрите. Закрийте посудину кришкою й тушкуйте м’ясо до готовності на слабкому вогні.


А тим часом відваріть склянку рису і займіться цибулею: дрібненько наріжте одну-дві штуки та обсмажте до золотистого кольору на маслі. Невеликий гарбуз очистіть і наріжте тоненькими скибочками. Готове м’ясо змішайте з рисом і цибулею, поперчіть, посоліть, додайте інші улюблені спеції за смаком.


Тепер формуємо запіканку. У глибоку сковорідку, змащену вершковим маслом, викладіть шар гарбуза, перекладіть його м’ясом з рисом і накрийте знову шаром гарбуза. Зверху викладіть кружальця помідорів, присипте зеленню. Влийте трішки підсоленої води й запікайте в духовці під кришкою до готовності гарбуза.

Цукати.

«Золоте» варення

Хто куштуватиме цей прозорий, бурштиновий за кольором десерт, ніколи не здогадається, що це звичайнісіньке гарбузове варення. Такий смаколик узимку врятує всіх від будь-якої застуди, бо ж містить багато вітамінів.

 

І якщо у вас, як і у мене цьогоріч, рясно вродили гарбузи, пропоную цей простий рецепт. Із такого варення можна згодом приготувати солодке желе або, додавши крохмаль, зробити заготовку-начинку для випічки. Чи ж просто намащувати його на хрумкі тости і подавати до чаювання.


Для приготування варення оберіть сорт гарбуза, що має яскраво-помаранчеву м’якоть. Тоді ваш десерт буде ще солодшим і красиво виглядатиме в банці. Смак варення з гарбуза безпосередньо залежить від цитрусів. Тому, якщо ви хочете приготувати десерт із вишуканою кислинкою, необхідно обрати кислі апельсини. І навпаки — цукрові єгипетські помаранчі надають варенню солодшого смаку.


Спочатку готуємо сироп. Для цього в каструлю висипаємо кілограм цукру та вливаємо 250 грамів води. Розмішуємо й залишаємо на невеликому вогні до повного розчинення крупинок цукру. Сироп має повільно кипіти. А тим часом вимийте гарбуз, очистіть його від шкірки й насіння та наріжте один кілограм м’якоті кубиками 2х2 см.


Лимон та апельсин помийте, облийте окропом. Лимон наріжте невеликими кубиками разом зі шкіркою, апельсин подрібніть у блендері. У киплячий сироп висипте гарбуз та масу з цитрусових. Ретельно перемішайте та залиште варитися на повільному вогні близько години. Сироп стане рідшим, а шматочки гарбуза стануть прозорими.


Гаряче гарбузове варення можна закатати в стерилізовані банки, а можна перекласти в чисту суху тару, охолодити, накрити пергаментом і зберігати в холодильнику.

Торт.

А торт пробували?

Ви не любите гарбуз? Тоді спробуйте випічку на його основі! Ніжний бісквіт яскраво-помаранчевого кольору з м’яким ароматом не залишить нікого байдужим.

 

Водночас соковито-пориста текстура змінить вашу думку про цей чудовий і неймовірно корисний овоч. Від таких смаколиків дуже складно відмовитися, до того ж гарбузова випічка — найдомашніша!

 

І допоки гарбузовий сезон у розпалі, саме час освоїти рецепти та встигнути спробувати спекти з цього «сонячного овоча» торт.


Для приготування коржів візьміть гарбуз будь-якого сорту, очистіть його від шкірки та натріть на тертушці. Відіжміть сік та відміряйте склянку гарбузового пюре.

 

Відділіть окремо з 4 яєць білки від жовтків та збивайте з цукром (я беру склянку і розділяю її навпіл), допоки маса не перетвориться на пишну піну.

 

Тепер змішайте білкову й жовткову масу разом і гарно вимішайте. Поступово додайте тертий гарбуз, розпушувач, корицю та 1,5 склянки борошна. Маса не повинна бути густою, але й не рідкою.


Гарбузове тісто перекладаємо у форму й випікаємо у розігрітій до 180 С духовці 40 хвилин (але орієнтуйтеся на свою духовку). Дістаємо готовий бісквіт та даємо йому «відпочити» пару годин, а потім розрізаємо на три коржі. Вони у вас будуть красивого кольору, від жовтого до помаранчевого, залежно від сорту гарбуза.


Крем можна використовувати найрізноманітніший — і заварний, і сметанний. Утім мені найбільше подобається сирний. Він простий у приготуванні і дуже-дуже ніжний на смак. Головна умова — це якісний кисломолочний сир, він повинен бути свіжим та м’яким.


Отже, перетріть 500 грамів кисломолочного сиру через сито, щоб зникли дрібні крупинки, а загальна консистенція стала однорідною. Заздалегідь дістаньте вершкове масло з холодильника, викладіть на тарілку і дайте час, щоб воно розм’якло. Всипте 200-250 грамів цукрової пудри і збивайте на низьких обертах, поступово додаючи швидкість.


Коли цукрово-масляна маса стане повітряною, додайте підготовлений сир, знову збийте все міксером і поставте в холодильник.


Кожен корж густо змащуємо кремом, боки й верх також. Даємо гарбузовому торту просочитися не менше двох годин. Прикрашаємо тертим шоколадом та фруктами. Смачного!

Ати-бати, йшли цукати

Якщо вам подобаються цукати, вас точно зацікавить цей рецепт. Гарбузові цукати не зустрінеш на полицях магазину, тому для багатьох це буде просто відкриття.

 

Вони виходять настільки смачні, що розпізнати смак гарбуза і не вдасться. Готуються досить недовго, легко і не вимагають особливих умінь і вправності.


Наріжте кілограм вимитого й очищеного гарбуза на кубики приблизно 3х3 см. Намагайтеся дотримувалися чіткої пропорції в нарізанні, тоді цукати вийдуть особливо гарними.


Для приготування знадобиться цукровий сироп. Для цього змішаємо в сотейнику 400 грамів цукру, 150 грамів води та сік із половини лимона. Доведемо рідину до кипіння і поваримо на середньому вогні ще 5 хвилин.

 

Кубики гарбуза складаємо в каструлю і поливаємо їх звареним цукровим сиропом. Також додаємо цедру апельсина і паличку кориці. Одразу нам може здатися, що сиропу так мало, що він навіть не покриває весь гарбуз, але при подальшому варінні овоч пустить сік, і рідини стане значно більше. Гарбузову масу доводимо до кипіння і варимо ще 5-10 хвилин та залишаємо охолонути.


Після того як гарбуз прохолоне, ставимо варитися знову, за тим же принципом, як і в перший раз. Таку процедуру проробляємо 3-4 рази, залежно від соковитості гарбуза.

 

Коли гарбуз приготується, проціджуємо через сито ще гарячий сироп, щоб максимально відокремити його від шматочків гарбуза. Готовий сироп залиште для подальших кулінарних творінь, оскільки він відмінно підійде для млинців або для просочення бісквіта.


Тепер викладіть кожен шматочок гарбуза на деко, застелене пергаментом, та залиште його в духовці при 80-90 градусах (в режимі конвекції) на 2 години. Коли цукати охолонуть, посипте їх цукровою пудрою. Таким десертом можна пригощати навіть найменших любителів солодощів, адже це дуже смачно і корисно!

 

Олена ЧЕРКАСЕЦЬ