Уже п’ять регіонів увійшли до «червоної» зони: і це лише початок хвилі

19.10.2021
Уже п’ять регіонів увійшли до «червоної» зони: і це лише початок хвилі

Для поїздок між областями з 21 жовтня слід буде надати свідоцтво про вакцинацію від COVID-19 або ПЛР-тест на захворювання з негативним результатом. (Фото з сайту zib.com.ua.)

Понад 9,5 тисячі випадків коронавірусу підтвердили в Україні за останню добу.

 

До лікарень потрапили більш як 3 тисячі пацієнтів. Померли 177 хворих.

 

У Міністерстві охорони здоров’я зазначають, що більшість госпіталізованих — це невакциновані люди.

 

97% ушпиталених із ковідом у вересні щеплені не були.


Ще чотири регіони відсьогодні — «червоні». Це Запорізька, Одеська, Донецька та Дніпропетровська області. Так минулої п’ятниці вирішила Державна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

 

Щоб запобігти розповсюдженню коронавірусу, в учнів шкіл Дніпра й Запоріжжя відсьогодні запровадили осінні канікули — на тиждень раніше, ніж було заплановано.

 

Відпочиватимуть діти сім днів. А от у львівських школярів (як, до речі, і в установах позашкільної освіти) сьогодні розпочалися двотижневі вакації. У місті почали діяти посилені карантинні обмеження.

 

Стосуються вони закладів торгівлі, громадського харчування, салонів краси, музеїв, театрів та кінотеатрів. Дозволено працювати лише за умови вакцинації персоналу або наявності у працівників негативних ПЛР-тестів.

 

Відвідувачів може бути не більше половини від загальної кількості місць. Масові заходи — заборонені. Але так само окрім тих, де всі організатори та учасники вакциновані або мають негативні ПЛР-тести.


Нагадаємо, від п’ятниці — у «червоній» карантинній зоні Херсонщина. Нині там критична ситуація з киснем у лікарнях.

 

Через украй тяжкий перебіг коронавірусу, який спостерігають наразі у пацієнтів, влада планує відкрити ще один заклад для лікування COVID-хворих.

 

Також стало відомо, що у Павлограді на Дніпропетровщині відсьогодні пільговики не зможуть безкоштовно проїхати у громадському транспорті. Про це повідомили в міськраді.

 

Йдеться про пенсіонерів та людей з інвалідністю третьої групи. У міськраді таке рішення пояснюють погіршенням ситуації з коронавірусом.

 

І, зокрема, потраплянням регіону до «червоної» карантинної зони. Тим часом темпи виявлення нових випадків COVID-19 протягом минулого тижня перевищили показники за минулий період на 11%.

 

«У нас надзвичайно стрімке поширення коронавірусної хвороби. Лише за минулий тиждень було виявлено понад 105 тисяч нових випадків захворювання. Це на 11% відсотків більше, ніж тижнем раніше», — заявив заступник міністра охорони здоров’я — головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.

 

За його словами, пік очікувався на кінець жовтня і до середини листопада. Зараз — це початок активної хвилі, саме зростання кількості захворюваності.

 

Тож варто щеплюватися і дотримуватися карантинних норм. Посадовець пiдкреслив, що також за минулий тиждень через ускладнення захворювання загинули близько 2 тис. 300 людей, що на 22% більше, ніж тижнем раніше.

 

Більшість смертельних випадків фіксується у старшій віковій категорії. На його думку, нині в Україні зайняті вже близько 57% ліжок для хворих на COVID-19.

 

«Зараз завантаженість ліжок 50-60%. Ми тримаємо ситуацію на такому рівні. Є регіони, де перевантаження з ліжками. Ситуація залишається контрольованою. Аби так і було — вводяться карантинні обмеження по регіонах. Щодо ситуації з киснем — наразі все контрольовано», — наголосив Кузін.

 

Він також додав, що сьогоднi в Україні доступно понад 14 мільйонів доз різних вакцин. І нагадав, що з 21 жовтня набувають чинності нові правила міжобласних пасажирських перевезень.

 

Для поїздок між областями слід буде надати свідоцтво про вакцинацію від COVID-19 або ПЛР-тест на захворювання із негативним результатом. Водночас ці правила не поширюватимуться на неповнолітніх.