І Дніпро, і кручі: у Трахтемирові відкриють новий туристичний маршрут та краєзнавчий музей

19.10.2021
І Дніпро,  і кручі: у Трахтемирові відкриють новий туристичний маршрут та краєзнавчий музей

Новий туристичний маршрут та краєзнавчий музей з’являться на Трахтемирівському півострові. (facebook.com/Trahtemiryv)

Державний історико-культурний заповідник «Трахтемирів», який розташований неподалік Канева, наразі продовжує роботу з прокладання туристичного маршруту та створення краєзнавчого музею в селі Бучак.

 

Реалізація цих проєктів відбувається за підтримки Українського культурного фонду.


Як повідомляють науковці заповідника, новий туристичний маршрут матиме назву «Трахтемирівська лука — серце Канівських гір», оскільки проходитиме між селами Григорівка та Бучак на Трахтемирівському півострові, який є центральною частиною Канівських гір. Лукою в українській мові називають дугоподібний вигин ріки чи берега.


«Головним об’єктом уваги для туристів є незвичний ландшафт цієї місцевості. Канівські гори відомі в геологічній науці як Канівські дислокації і вирізняються унікальною геологічною будовою, яка демонструє нам диво трансформацій земної поверхні. Ці невисокі гори щільною сіткою вкриває розгалужена яружно-балкова мережа», — розповідають у Державному історико-культурному заповіднику «Трахтемирів».

 

І додають, що для туристів особливо буде цікавим те, що новий маршрут представляє найбільш характерні природні екосистеми цієї місцевості — він поєднує лісову та лучну ділянки вздовж Дніпра, де вченими зафіксовано 15 червоно­книжних видів флори та фауни. Тут пролягла південна межа природних грабово-дубових лісів.

 

Половина маршруту проходить через лісовий масив Бучацька дача, друга половина — через лучну прибережну ділянку, яка подекуди включає старий фруктовий сад. Загалом це надзвичайно мальовнича місцевість.


«По маршруту розташовано 19 археологічних пам’яток, що входять до складу заповідника «Трахтемирів». Це поселення та городища переважно скіфської, зарубинецької, давньоруської та пізньосередньовічної епох», — говорять у заповіднику.


І уточнюють: на початку маршруту в селі Бучак є збережений вітряк, збудований ще в далекому 1946 році, там же найближчим часом має з’явитися Бучацький краєзнавчий музей.

 

На маршруті зустрічаються кілька джерел iз питною водою, а також гідрологічна пам’ятка Рожена криниця. Не забуті й події Другої світової війни, що залишили тут свій трагічний слід під час Букринського плацдарму.

 

У Бучаку на маршруті є братська могила загиблих воїнів, а перед Григорівкою на постаменті встановлено танк Т-34 на відзнаку форсування Дніпра — туди вестиме відгалуження маршруту.


«Туристичний маршрут розрахований на звичайних туристів без підготовки і буде відповідно маркований — там встановлять інформаційні схеми, вказівні та інші знаки», — підсумовують у Державному історико-культурному заповіднику «Трахтемирів».