У Чернігові викрили схему фальсифікації ПРЛ-тестів та COVID-сертифікатів

05.10.2021

Майже 5 тисяч нових випадків коронавірусу підтвердили в Україні за останню добу. Госпіталізували понад дві тисячі пацієнтів. Понад сто хворих померли.

 

Найбільше інфікованих додалося на Харківщині. Лідерами за поширенням ковіду також є Чернівецька, Дніпропетровська, Житомирська та Львівська області.

 

За даними Міністерства охорони здоров’я, наразі сім регіонів відповідають «помаранчевій» зоні карантину. Там перевищено рівень захворюваності та госпіталізацій.


І поки країна бореться із заповненістю лікарень хворими на ковід, у регіонах все більше з’являється фейкових тестів на небезпечну хворобу. У Чернігові викрили схему фальсифікації ПРЛ-тестів i COVID-сертифікатів. Організували її двоє місцевих мешканців.

 

Підробки пропонували клієнтам туристичної агенції. Вартість однієї фальшивої довідки сягала 500 гривень. А свідоцтва про вакцинацію — півтори тисячі. Схему ділки налагодили ще в червні цього року.

 

Так звані послуги зловмисників мали попит. Щомісяця вони виготовляли до пів тисячі підробних документів. Тепер протиправну діяльність шахраїв розслідують правоохоронці.


Водночас усе більше інформації з’являється стосовно вакцинації громадян. Вагітним жінкам та дітям від 12 років, які мають супутні захворювання, необхідно вакцинуватися від коронавірусу. На цьому наголосила медична експертка ЮНІСЕФ Катерина Булавінова.

 

Також вона додала, що людям з алергією можна робити щеплення від Covid-19. Не вакцинуватимуть лише тих, у кого був анафілактичний шок від першої дози вакцини.


А у Швеції вирішили дозволити 15-річним підліткам вакцинуватися проти Covid-19 усупереч бажанню батьків. Загалом батьки мають дати письмову згоду на щеплення дитини, але якщо виникнуть розбіжності, представники охорони здоров’я можуть дозволити вакцинацію.

 

Для цього оцінюють ступінь зрілості підлітка. Діти заповнюють анкету й відповідають на різні запитання про їхнє здоров’я. Очікується, що з 11 жовтня вакцинація дітей у віці від 12 до 15 років розпочнеться по всій Швеції.