Субмарини розбрату: Байден і Макрон спробують залагодити конфлікт через зрив «контракту століття»

24.09.2021

Президент США Джо Байден і його французький колега Еммануель Макрон зустрінуться в Європі (місце не уточнюють) наприкінці наступного місяця, а посол Франції повернеться до Вашингтона наступного тижня.

 

Про це два лідери домовилися під час телефонної розмови з метою подолання напруженості, яка виникла після того, як США оголосили про безпековий пакт з Австралією та Великою Британією.

 

Байден і Макрон «погодилися, що ситуація виграє від відкритих консультацій між союзниками з питань, що мають стратегічний інтерес для Франції та наших європейських партнерів», заявили в Білому домі.


Минулого тижня Франція оголосила про негайне відкликання своїх послів у Сполучених Штатах та Австралії після того, як Канберра уклала угоду зі США та Великою Британією про атомні підводні човни, що зірвала французький контракт про субмарини зі звичайними двигунами.

 

Міністр закордонних справ Франції Жан-Ів Ле Дріан заявив 17 вересня, що цей крок «виправданий винятковою серйозністю заяв», зроблених Австралією та США напередодні.


У своїй заяві Ле Дріан назвав «неприйнятною поведінкою» скасування Австралією великого контракту на покупку французьких звичайних підводних човнів на користь атомних підводних човнів, побудованих за американською технологією. За словами Ле Дріана, посли були відкликані для консультацій на прохання президента Макрона.


15 серпня Британія, США та Австралія оголосили про укладання історичного пакту про безпеку в Азійсько-Тихоокеанському регіоні, який розглядається як спроба протидії Китаю. Це дозволить Австралії вперше побудувати атомні підводні човни з використанням технологій, наданих США.

 

За словами аналітиків, пакт Aukus, який також буде охоплювати співробітництво в галузі штучного інтелекту та інших технологій, є одним iз найбільших оборонних партнерств за останні десятиліття. Але першою жертвою угоди став ніяк не Китай, а Франція.


Президент США Джо Байден оголосив про рішення підтримати угоду про підводні човни в рамках стратегічного Індо-Тихоокеанського союзу з Австралією та Великою Британією. А це означає розрив «субмаринового» контракту Австралії з Францією на велетенську суму в 56 млрд євро.

 

З огляду на її розмір угоду називали «контрактом століття». У відповідь на таку підніжку з боку Вашингтона, Лондона та Канберри Париж пішов на безпрецедентний крок і відкликав своїх послів у США та Австралії.


Як повідомляє пресслужба президента Франції 22 вересня, в ході розмови між Джо Байденом і Еммануелем Макроном, сторони погодилися, що відкриті консультації між союзниками з питань, що становлять стратегічний інтерес для Франції та європейських партнерів, дозволили б уникнути подібної ситуації. Після переговорів пан Макрон оголосив, що посол Франції повернеться до Вашингтона «на наступному тижні».


Представники Євросоюзу підтримали Францію в цій ситуації. Фактично США та Велика Британія кинули виклик ЄС та єдності всього військово-політичного блоку НАТО.


Міністри закордонних справ країн Європейського Союзу, які прибули в Нью-Йорк на Генасамблею ООН, 20 вересня «ясно висловили солідарність iз Францією», повідомив глава європейської дипломатії Жозеп Боррель.

 

За його словами, зрив контракту «суперечить закликам до тіснішої співпраці з Євросоюзом в Індо-Тихоокеанському регіоні». Глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн в ефірі CNN назвала «неприйнятним» подібне «поводження» з Францією.

 

«Ми хочемо знати, що сталося і чому», — заявила вона.


За словами глави МЗС Франції Жана-Іва Ле Дріана, розрив контракту став для Франції несподіванкою та свідчить про «розрив довірчих відносин між союзниками». І додав, що Париж дізнався про угоду США та Австралії за годину до офіційного оголошення про неї.

 

«Це дійсно удар у спину», — заявив він радіо France. На тлі цього скандалу президент Франції Еммануель Макрон відмовився від поїздки в Нью-Йорк на Генасамблею ООН.