Місії ОБСЄ передали ноту про обстріли — в них загинули п'ять і отримали поранення 13 захисників України

17.09.2021

На передовій не припиняються бо­йові дії, внаслідок яких гинуть наші хлопці.

 

Так, у понеділок, 13 вересня, від кулі снайпера під Новоайдаром Луганської області загинув 24-річний старший солдат, командир механізованого відділення Дем’ян Данилів із Львівщини.


А напередодні під час ворожого артилерійського обстрілу в районі селища Кримське Луганської області загинув Валентин Чепурний.

 

Офіційно штаб ООС не повідомив про цю втрату як бо­йову, вважаючи Валентина цивільною особою, адже днями в 34-річного воїна завершився контракт із ЗСУ.

 

І це при тому, що солдат Чепурний боронив Україну з 2018 року, а на позиції приїхав, щоб забрати речі, документи і попрощатися з бойовими побратимами. Саме тому невідомо, чи отримає родина полеглого компенсацію від держави.


На фронті впродовж доби 15 вересня російські окупаційні війська тричі порушували режим припинення вогню. Ворог обстрілював позиції українськиї захисників поблизу населених пунктів Новолуганське, Південне та Авдіївка.

 

Ворог гатив по наших бійцях із мінометів 120-го калібру, станкових протитанкових гранатометів та стрілецької зброї.

 

Про всі факти порушень з боку російсько-окупаційних військ Українська сторона СЦКК повідомила представників Місії ОБСЄ, застосувавши встановлений координаційний механізм.


Станом на 7-му годину ранку 16 вересня порушень режиму припинення вогню не зафіксовано.


Українська сторона Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін передала представникам місії ОБСЄ офіційну ноту з приводу обстрілів, унаслідок яких четверо (а фактично п’ятеро) українських військових загинули і 13 були поранені.


У понеділок, 13 вересня, була проведена позачергова зустріч із представниками офісу ОБСЄ з взаємодії в Україні, з приводу систематичного порушення режиму припинення вогню з боку РФ, що призвело до поранення тринадцяти та загибелі чотирьох військовослужбовців Збройних сил України.


Під час зустрічі представникам Місії була передана офіційна нота, в якій надано оцінку ситуації, яка склалась в операційній зоні ООС 11 та 12 вересня.


Так, 11 вересня в результаті застосування з боку військових формувань РФ стрілецької зброї, ручних і станкових гранатометів, мінометів калібру 82 мм і 120 мм, артилерії калібру 122 мм було скоєно 28 обстрілів позицій Збройних сил України.

 

В черговий раз коригування вогню артилерії противника відбувалось за допомогою БПЛА, що також є порушення заходів режиму припинення вогню.


Крім того, в цей же день, застосовуючи артилерію калібру 122 мм, збройні формування РФ обстріляли Ново­гнатівку, Верхньоторецьке, Кряківку, Мар’їнку, чим завдали пошкоджень  приватним будівлям.


Наступного дня, 12 вересня, в результаті застосування засобів вогневого ураження ближнього бою, а також мінометів калібру 82 мм і 120 мм, артилерії калібру 122 мм і ПТРК з боку збройних фомувань РФ було здійснено 19 обстрілів позицій Збройних сил України. Унаслідок цього загинуло двоє й отримали важке поранення троє військовослужбовців Збройних сил України.


За вказаний період українською стороною Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін на адресу місії ОБСЄ було надано 109 нот щодо грубих порушень режиму припинення вогню з боку ЗФ РФ.

 

Незважаючи на численні звернення, необхідної реакції з боку збройних формувань отримано не було, що вкотре підтвердило підступність окупантів.


У разі подальшого загострення обстановки та недотримання з боку РФ режиму припинення вогню Збройні сили України залишають за собою право надавати адекватну відповідь із залученням необхідних сил та засобів.