Від солі і пива до ТБ: десять найнебезпечніших чинників захворювань серця і судин

14.09.2021
Від солі і пива до ТБ: десять найнебезпечніших чинників захворювань серця і судин

Користь відмови від куріння виявляється у будь-якому віці. (Фото з сайту Pixabay)

Серцево-судинні захворювання залишаються на першому місці серед основних причин смертності у світі.

 

Що є причиною такої тривожної тенденції? Українські медики звертають увагу на найнебезпечніші чинники серцево-судинних захворювань.


Куріння. Цигарковий дим — найнещадніший. Він містить майже 26% окису вуглецю, який, потрапляючи у кров, зв’язується з гемоглобіном — основним переносником кисню.

 

Відтак порушується транспортування кисню до тканин. Користь відмови від куріння виявляється у будь-якому віці.


Міцні спиртні напої. Алкоголь — це король калорій, які стають додатковим навантаженням на серце. Регулярне вживання міцних спиртних напоїв може призвести до різкого підвищення артеріального тиску, порушень серцевого ритму, катастрофи судин та інфаркту міокарда.


Пиво. Найбільш руйнівний наслідок надмірного вживання пива — синдром так званого «пивного серця»: воно провисає, стає в’ялим і слабо перекачує кров. Визнано, що найбільше шкодить серцю кобальт — стабілізатор пивної піни.


Сіль. Велика кількість солі затримує рідину в організмі, ускладнює роботу серця, підвищує артеріальний тиск і призводить до набряків.

 

Слід обмежувати її вживання до 4 г на добу, водночас збільшуючи частку продуктів з калієм (томати, банани, грейпфрути, апельсини, картопля). Не досолюйте їжу, відмовтеся від копченостей, солінь, різних перекусів на зразок солоних горішків i чипсів.


Артеріальна гіпертонія. У багатьох людей це захворювання протікає безсимптомно. Однак підвищений артеріальний тиск негативно впливає на органи: збільшується маса серця, товщають стінки судин, прискореними темпами розвивається атеросклероз. На тлі цих непомітних процесів часто виникають два небезпечні ускладнення: гострий інфаркт міокарда та мозковий інсульт.


Телебачення. Надмірне захоплення сидінням біля телевізора може виявитися смертельним навіть для здорової людини, не кажучи вже про хвору.

 

Вчені довели: кожна година перед «блакитним екраном» підвищує ризик смерті від серцевих захворювань на 7%. Бажано скоротити час перегляду ТБ до однієї години на день.


Холестерин. Підвищена його кількість сама по собі ніяких симптомів не викликає, тому багато хто не підозрює його надлишок.

 

Більше рухайтеся та уникайте продуктів, які підвищують холестерин: сосисок, ковбас, майонезів, жирних молочних продуктів, смаженого м’яса тощо.


Ожиріння. Наукові дослідження свідчать: зменшення маси тіла знижує також рівень холестерину в крові, артеріальний тиск і розвиток цукрового діабету.


Гіподинамія. Малорухомий спосіб життя удвічі збільшує ризик ранньої смерті. Натомість фізичні тренування запобігають розвитку атеросклерозу і сприяють довголіттю.


Лазня (сауна). «Відпочинок з паром» підвищує частоту серцевих скорочень. Таке навантаження на серце небезпечне. Людям із серцево-судинними захворюваннями варто мати це на увазі.