Серце має битись нечутно: як не проґавити перший крок до інсульту

07.09.2021
Серце має битись нечутно: як не проґавити перший крок до інсульту

Стежте за здоров’ям судин, а при першій тривожній ознаці — звертайтесь до лікаря. (Фото з сайту life-house.ua.)

«Маю підвищений артеріальний тиск, який з допомогою медикаментів завжди регулюю, — розповідає 60-річна Надія Петренко з Вінниччини. — Але трапляються моменти, коли навіть ліки не рятують. Два дні тому пішла на город копати картоплю, то ледве до хати повернулася. Мусила викликати «швидку», лікарі діагностували гіпертонічний криз».


Медики застерігають літніх пацієнтів із серцево-судинним захворюваннями від надмірного фізичного навантаження.

 

«Таким людям варто бути уважнішими до власного здоров’я, — каже київський кардіолог Олег Дмитрук. — Про город — навіть мови немає. Гіпертонікам і тим, у кого проблеми з серцем, раджу більше відпочивати і якомога менше бувати на сонці. Як свідчать європейські дослідження, при високих температурах у кілька разів зростає ризик серцево-судинних порушень, зокрема інфарктів та інсультів».


Як свідчать медичні дослідження, останнім часом дедалі більше українців мають проблеми з судинами.

 

«Здорова людина не повинна чути, як б’ється серце й змінюється тиск, хоча він може змінюватися кожні 5 хвилин залежно від погоди, — пояснює пан Олег. — Якщо на погоду набрякають ноги, людина відчуває втому і їй докучає головний біль — без сумніву, в організмі не все гаразд.


«У вас дистонія», — чує такий пацієнт від лікаря. Це може бути першим кроком до інсульту. За спостереженнями лікарів, чверть інсультів починаються з судинної дистонії.


Вегето-судинну дистонію лікарі порівнюють з хаосом в організмі. Це схоже на оркестр, який грає не в унісон.

 

«Як запідозрити дистонію? У людини мерзнуть щоки, вуха, німіють пальці. Кров не доходить до найменших капілярів, тканини організму залишаються «голодними». З віком судини втрачають еластичність, забиваються. Причиною може бути погана пульсація серця. В одному органі судини можуть розширитися, в іншому — спазмуватися. Варикоз, тромбофлебіт — також наслідок хвороби судин», — застерігає фахівець.


Судинні недуги за останні 10 років, каже лікар, значно змінилися, їх стало важче діагностувати. Однак, крім сучасної медичної техніки, лікарю ще потрібно мати достатньо знань, щоб зрозуміти, що відбувається в організмі пацієнта.

 

«Навіть «банальний» гіпертонічний криз у кожної людини має свою причину, — пояснює Олег Дмитрук. — Також треба враховувати особливості організму, хронічні недуги. Нехтуючи цими моментами, лікарі часто назначають препарати, які хворому зовсім не потрібні. Тож і виходить: лікуємо, а кількість хворих не зменшується.