Десять рятівних секунд: як можна себе врятувати у разі серцевого нападу

07.09.2021
Десять рятівних секунд: як можна себе врятувати у разі серцевого нападу

Якщо ви відчули, що серце почало битися «неправильно» і ви ось-ось знепритомнієте, у вас є 10 секунд (Фото з сайту Pixabay)

На жаль, часто буває так, що серцевий напад підкрадається до людини тоді, коли вона самотня і немає нікого, хто б міг допомогти в цей критичний момент.

 

Тим часом кардіологи вважають, що всі жертви серцевого нападу могли б допомогти собі самі.

 

Якщо ви відчули, що серце почало битися «неправильно» і ви ось-ось знепритомнієте, у вас є 10 секунд — але вони мають стати рятівними.

 

Вам просто необхідно... почати кашляти: багато разів і дуже сильно. Щоразу, перед тим, як кашлянути, зробіть глибокий вдих — кашель має бути глибоким і тривалим, ніби ви хочете звільнити дихальні шляхи від мокротиння, яке засіло десь дуже глибоко.

 

Вдихи і кашель повинні повторюватися кожні 2 секунди без перерв і зупинок, аж до моменту, коли надійде медична допомога або серце не почне битися у звичному ритмі.


Лікарі пояснюють такий ефект тим, що глибокий вдих дозволяє кисню проникнути в легені, а кашлеві рухи «стискають» серце і змушують кров циркулювати.

 

Цей тиск на серце допомагає йому ввійти в нормальний ритм. Таким чином жертва серцевого нападу отримує додатковий час, аби дочекатися лікарів чи дістатися до лікарні.

А ТИМ ЧАСОМ...


Нині недуги серцево-судинної системи — найчастіша причина смертності в світі. За оцінками експертів ВООЗ, упродовж останніх 20 років рівень цього захворювання зріс на 20%.

 

Україна на першому місці в Європі за кількістю серцево-судинних захворювань і смертності від цих недуг.

 

Європейські лікарі пояснюють такий стан речей відсутністю звички відвідувати лікарів з профілактичною метою, недовірою до медиків, а також — низьким рівнем доходів населення, який не дозволяє людині витрачати «зайві» гроші на консультації кваліфікованих фахівців.