ПТСР можуть спричиняти 43 гени – дослідження
Генетичну інформацію понад мільйона людей проаналізували науковці та знайшли 43 гени, які можуть бути пов’язані з ризиком розвитку ПТСР. >>
Швидка їжа — поважний клопіт… (Фото з сайту vesti.ua.)
Чи знаєте ви, що майже кожен п’ятий житель великих міст в Україні регулярно відвідує заклади швидкого харчування? Про це свідчать соціологічні дослідження.
Й основними клієнтами таких закладів є молодь. Однак не варто забувати, що «швидка їжа», особливо якщо вживати її часто, — прямий шлях до серйозних проблем зi здоров’ям.
«Найголовніша проблема — умови зберігання продуктів, iз яких виготовляють хот-доги, гамбургери, шаурму, — говорить сімейна лікарка Олена Міщенко. — Не всі виробники і реалізатори «швидких» страв ретельно стежать за тим, аби продукти зберігалися належним чином. Часто вони лежать годинами на відкритому сонці. І якщо сосиски в хот-догу бодай підігрівають (хоча це, звісно, не усуває хвороботворних мікроорганізмів), то майонез до бутерброда наливають просто з усіма бактеріями, які розмножувалися в теплі впродовж цілого дня. Не всі вуличні кіоски обладнано холодильниками».
Тому перед тим, як замовити собі «швидку й апетитну» страву, подумайте, з яких продуктів вона приготовлена. Те ж м’ясо для шаурми не завжди перевіряють у лабораторіях, часом воно має сумнівнi походження і якість. А жири, на яких підсмажують сосиски, котлети, м’ясо, — взагалі окрема тема.
Здебільшого в таких закладах використовують комбінований жир із великою часткою маргарину. А маргарин містить велику кількість так званих трансжирів, які осідають на стінках судин у вигляді холестеринових бляшок. Тож варто задуматися, на чому готували картоплю фрі, якою ви вирішили втамувати голод.
До речі, про трансжири. Це продукт, якого не зустрінеш у природі. Трансжири виробляються тільки в процесі приготування маргарину і меншою мірою — при дезодоруванні рафінованої олії. Відтак організм людини «не знає», що з ними робити. Вони порушують жировий обмін, провокують розвиток атеросклерозу і надмірну вагу.
За стандартом, жир у фритюрниці слід замінювати кожні 2-3 години. Однак рідко хто так робить. Жир для смажіння просто доливають за потреби. Отож у продуктах, приготовлених таким чином, накопичуються канцерогени (які провокують розвиток онкозахворювань) і глікотоксини (що призводять до хронічних запальних захворювань).
«А сосиски у хот-догах — взагалі окрема тема, — застерігає лікар. — Не секрет, що м’яса як такого в цьому продукті фактично немає, зате вдосталь ароматизаторів, сої, підсилювачів смаку, барвників, консервантів. Загалом підсилювачі смаку — одна з найбільших проблем навіть якісного фастфуду.
Хоча власники закладів, звісно, заперечують їх використання. Та замість чистих спецій у таких закладах переважно вживають готові пряно-ароматичні суміші, до складу яких входять підсилювачі смаку. Звісно, ці підсилювачі роблять фастфуд смачним і водночас провокують захворювання органів шлунково-кишкового тракту».
Зверніть увагу на ще один важливий нюанс. Правильне травлення можливе, тільки якщо ви їсте спокійно, не кваплячись.
Інакше всі регуляторні процеси в організмі порушуються, і з часом це виливається у якесь захворювання. Тож коли ви їсте на ходу (а швидка їжа переважно так і споживається), така трапеза точно не йде на користь.
А загалом «швидка їжа» — данина звичці. «Заморити черв’ячка» можна значно кориснішим способом. Вибір — за вами.
РОЗУМНИЙ ВИБІР
Кілька ідей для корисного перекусу:
Кефір, йогурт, кисле молоко. Корисні бактерії, що містяться в них, сприяють поліпшенню травлення, усувають тяжкість і підвищене газоутворення в шлунково-кишковому тракті. Свіжі кисломолочні продукти з низьким вмістом жиру, без добавок і ароматизаторів — не тільки корисний перекус, а й ефективний спосіб нормалізувати вагу.
Свіжі, заморожені або сушені фрукти і ягоди. Вони містять цінні вітаміни і мікроелементи, зміцнюють організм, наповнюють його енергією. Зручні, смачні і поживні для перекусів банани, груші, яблука, апельсини, вишня, полуниця, чорниця.
Салати зі свіжих овочів. Як і фрукти, овочі містять багато корисних речовин і мінімум калорій. Легко втамувати голод можна ароматним салатиком із болгарського перцю, помідора, огірка, зелені. Заправляти краще рослинною олією, а не сметаною чи майонезом (особливо в теплу погоду).
Смузі. Цей смачний напій можна приготувати в блендері за кілька хвилин. Подрібніть шматочки фруктів, ягід або овочів, додайте в суміш трохи молока, кефіру чи йогурту. Доречними будуть чайна ложечка насіння льону і трохи кориці. Цукор і сіль можна не додавати.
Сухофрукти і горіхи. Такі перекуси особливо корисні в робочі дні, оскільки сприяють активізації мозкової і фізичної діяльн
Генетичну інформацію понад мільйона людей проаналізували науковці та знайшли 43 гени, які можуть бути пов’язані з ризиком розвитку ПТСР. >>
В останні роки значно зросла популярність інноваційних засобів особистої гігієни, серед яких особливе місце займає електрична щітка. Цей пристрій не тільки спрощує процес чищення зубів, але й робить його набагато ефективнішим порівняно з традиційними методами. >>
"Ми сприятимемо розвитку відповідної інфраструктури та послуг трьох балтійських країн у Львові, Дніпрі і Житомирі", - каже прем’єрка Литви Інгрід Шимоніте. >>
Сьомий рік поспіль в Україні діє Програма медичних гарантій (ПМГ) — проєкт, що визначає перелік та обсяг медичних послуг, виробів та лікарських засобів, повну оплату надання яких пацієнтам гарантує держава за рахунок коштів Державного бюджету України. >>
Міністерство оборони України, після оприлюднення закону про скасування статусу "обмежено придатний", опублікувало роз’яснення про те, що чекає на військових та військовозобовʼязаних, які мають цей статус. >>
Видатний український учений, кардіохірург, батько української біокібернетики, письменник і громадський діяч Микола Амосов більше половини життя провів в Україні, де й отримав світове визнання та звання «великого українця всіх часів» (став другою такою людиною після Ярослава Мудрого). >>