1 вересня за парти, а далі може бути «гібридка»: як вчитимуться у другий пандемічний рік школярі і студенти

31.08.2021
1 вересня за парти, а далі може бути «гібридка»: як вчитимуться у другий пандемічний рік школярі і студенти

1 вересня традиційно діти сядуть за шкільні парти. (Фото з сайту np.pl.ua.)

Новий навчальний рік в Україні розпочнеться традиційно 1 вересня і триватиме у звичному режимі стільки, скільки дозволить епідеміологічна ситуація у кожному окремому регіоні.

 

За словами прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, зараз країна перебуває на «зеленому» рівні небезпеки, тому школярі і студенти вчитимуться офлайн.

 

Утім iз появою «червоних» зон доведеться перейти на вже знайому всім «дистанційку». Щоправда, навіть за такого розвитку подій можливі варіанти.

 

Освітній омбудсман Сергій Горбачов не виключає, що у школах, де 80 відсотків учителів i працівників пройшли вакцинацію, карантин можуть не вводити взагалі.


Водночас провідні виші країни повідомили про різні варіанти організації навчального процесу. Київський національний університет імені Тараса Шевченка готується до роботи в аудиторіях, а в Національному технічному університеті «КПІ», найвірогідніше, оберуть так звану «гібридну» форму навчання.

 

Тобто лекції проводитимуть онлайн, а практичні заняття — в аудиторіях. Змішану форму подачі матеріалу студентам запропонує й Києво-Могилянська академія, проте скористатися нею зможуть лише першокурсники. Решта вчитиметься дистанційно.


Тим часом у закладах професійної освіти активне навчання розпочнеться трохи пізніше, оскільки коле­джі отримали дозвіл продовжити прийом документів від вступників на бюджетні місця до 1 жовтня.

 

«Зазвичай ці зарахування тривають упродовж вересня й завершуються у жовтні, коли починається інтенсивне навчання, — повідомив заступник міністра освіти і науки Ігор Гарбарук. — Варто зазначити, що йдеться не про формування нових груп першокурсників, а про донабір у вже створені групи на вільні місця».


З початком навчального року у школах буде організований виховний процес з акцентом на найважливішому.

 

Зокрема, вчителям рекомендовано формувати в дітей і підлітків цінні життєві навички, проводити національно-патріотичне виховання, профілактику булінгу та попередження вживання наркотичних речовин.


У свою чергу, натхненники концепції «Нова Українська Школа» та громадське об’єднання «Батьки SOS» закликали дорослих брати більш активну участь у шкільному житті своїх дітей, розповсюдивши своєрідний путівник з відповідями на актуальні запитання.

 

У цьому практичному посібнику, зокрема, є порада взяти під контроль так звані добровільні шкільні внески. Рекомендують добровільні пожертви сплачувати не готівкою, а за цільовим призначенням, на номер офіційного спеціального рахунку школи.

 

Це буде гарантією, що кошти підуть саме на оголошену потребу. Такий формат дозволяє збирати необхідні суми під конкретний проєкт за умови, що батьки вважають його потрібним для дітей.