Спочатку до Байдена, а потім у Каліфорнію: чого очікувати від візиту Зеленського до Вашингтона

31.08.2021
Спочатку до Байдена, а потім у Каліфорнію: чого очікувати від візиту Зеленського до Вашингтона

Олена і Володимир Зеленські після прильоту до США. (Фото: www.facebook.com/olenazelenska.official)

Зустріч президентів США та України, яка мала відбутися 31 серпня, знову перенесено. Правда, лише на один день.

 

Відтак у Білому домі на Володимира Зеленського чекатимуть уже в середу, 1 вересня.

 

Хоча до Сполучених Штатів він вирушив iще в понеділок.

 

«Зустріч була не відкладена, а лише перенесена на середу, 1 вересня. Відповідне розпорядження від Білого дому було щойно видане. Президент із нетерпінням чекає на візит у середу і на те, щоб посилити зв’язки, які з’єднують наші країни», — уточнили в Білому домі.

 

Нагадаємо, спочатку зустріч президентів мала відбутися 30 серпня. Тож її відтерміновують уже вдруге.

Що робитиме Зеленський у США

Зустріч двох президентів відбувається не в найкращий з точки зору українського інтересу час. Адже увага Америки і Білого дому зокрема зараз прикута до подій в Афганістані, де 31 серпня встановлено як дату дедлайну для виведення американських військ iз країни, владу в якій захопило угруповання «Талібан».

 

І це вочевидь була основна причина перенесення дати візиту українського президента. Що мимоволі підтвердила речниця Білого дому Джен Псакі на брифінгу 27 серпня, зауваживши, що головними моментами в наступні дні в порядку денному президента Байдена будуть ситуація в Афганістані і наближення урагану «Іда» до узбережжя США. Зовсім не до України. Але їхати треба.


Як повідомляв раніше офіс президента України, головною темою майбутніх перемовин очільників двох держав стануть «безпекові питання».

 

Йдеться про протидію російській агресії щодо України, безпекову ситуацію в Чорноморському регіоні та на Донбасі, деокупацію Криму, посилення енергетичної безпеки України, військову та військово-оборонну взаємодію між Україною та США.

 

Україна планує також укотре порушити тему газопроводу «Північний потік - 2» після того, як у травні Штати скасували санкції проти компаній, що його будують.

 

Також сторони планують підписати кілька документів щодо співпраці між Україною та США в оборонній сфері та в космічній галузі. Про ще одне дражливе для обох питань — Коломойський — ніде в офіційних повідомленнях не йдеться, але його, безперечно, теж обговорюватимуть.


Окрім зустрічі двох президентів, як анонсувала посол України в США Оксана Маркарова, відбудуться «зустрічі з очільниками ключових для українсько-американських відносин міністерств, а також дві важливі публічні презентації від президента та першої леді для представників медіа, громадськості та інформаційно-аналітичних центрів».

 

«Крім того, заплановане відкриття Українського дому, а також відвідання знакових для відносин України та США місць Вашингтона», — написала Маркарова.


У свою чергу, МЗС анонсувало, що після заходів у Вашингтоні Зеленський вирушить у Каліфорнію, де зустрінеться з представниками місцевого бізнесу.

 

«Жоден президент України до цього не залітав так далеко у Сполучені Штати, ніколи не відвідував інше узбережжя США на Тихому океані, — наголосив напередодні зустрічі міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

 

— Хоча саме там зосереджені найбільші ІТ-компанії, високотехнологічна космічна індустрія, і це саме те, в чому Україна має козирі. Тому президент України відвідає цей регіон, аби створити для України нові можливості в цих галузях та залучити американські інвестиції у цю сферу».

 

Неофіційно були повідомлення про перемовини щодо зустрічі Зеленського з засновником SpaceX Ілоном Маском та гендиректором Apple Тімом Куком. Проте офіційного підтвердження про такі зустрічі поки що немає.

Візит, на який чекали два роки

«По-перше, це важливий візит, на який ми чекали два роки. По-друге, очевидною є потреба встановлення довіри між Києвом та Вашингтоном на найвищому рівні. Саме для цього потрібна зустріч Байдена з Зеленським», — вважає відомий дипломат Валерій Чалий, який у 2015—2019 роках був послом України у Сполучених Штатах.

 

Він наголошує, що «в Штатах тривалий час не було взагалі українських делегацій. Інтенсивність контактів була нульовою».

 

«Я розраховую на відновлення роботи комісії зі стратегічного партнерства Україна—США, засідань якої з 2018 року не було. Я також розраховую, що під час цього візиту будуть нові якісні зміни в підтримці оборони України», — цитує Чалого «Українська правда».


Але українські експерти і західні ЗМІ сходяться на думці, що якихось проривів від візиту очікувати не варто.

 

«Швидше за все, Зеленський поїде додому, отримавши не більше, ніж гарантії дружби та підтримки у боротьбі з російською агресією», — пише американський Forbes.

 

Видання додає, що Україну «не задарують прощальними подарунками, пропри необхідність США відновити довіру після нещодавнього виходу з Афганістану».


«Я не думаю, що відбудуться якісь сенсації», — погоджується політолог Володимир Фесенко. Але наголошує, що «візит буде значущим і для України, і для Зеленського». «Це буде перша очна зустріч з Байденом. І, як свідчить міжнародний досвід, це, безумовно, матиме вплив і на особисті відносини двох керівників, і на відносини держав», — каже Фесенко.


Адже над стосунками обох президентів тяжіє неприємний осад, що залишився внаслідок політичного скандалу в США, який мало не коштував Байдену, тоді кандидату в президенти, політичної кар’єри.

 

І Зеленський був його фігурантом (нагадаємо, американський президент Дональд Трамп вимагав від Зеленського розслідувати можливі корупційні зв’язки сина Джо Байдена з українською газовою компанією Burisma Holdings).


Водночас адьюнкт-професор університету Джона Хопкінса, колишній кореспондент Financial Times в Москві Девід Саттер вважає, що проводити цю зустріч саме зараз, на тлі загострення подій у Афганістані (26 серпня в Кабулі прогриміли вибухи, в яких загинули 13 американських військових, — це найбільша втрата за всі 20 років американської військової кампанії в країні), взагалі «не в інтересах України».

 

«Очікувати, що Україні виділять якийсь час і вона отримає якусь увагу — це очікувати занадто багато», — розповів пан Саттер в інтерв’ю «Апострофу».

 

«Найбільша проблема зараз у тому, що будь-які запевнення в підтримці України проти потенційної російської агресії стикатимуться з прикладом Афганістану, де американці просто кинули своїх союзників. Зараз Зеленський планує поїхати в країну, яка втратила дуже багато, — людей, упевненість у твердості її рішень, втратила розуміння світової ситуації. Навіть якщо Байден скаже — «Ми на 100% підтримуємо Україну, ми будемо захищати Україну!» — люди в це не повірять. Перед їхнiми очима стоятиме Афганістан. Коли така велика держава так поводиться, це породжує сумніви з приводу всіх її обіцянок», — зазначив він.