Словом і ділом: у Києві достойникам вручили народну Шевченківську премію

31.08.2021
Словом і ділом: у Києві достойникам вручили народну Шевченківську премію

Високодостойні лауреати багатолітньою працею служать українському слову і ділу. (Фото надане організаторами.)

«Боже, Великий, Єдиний, нам Україну храни...» — співали ми з однодумцями нині біля Кобзаря на врученні Народної Шевченківської премії, де маю честь бути в Комітеті завдяки дорогому вчителеві Павлові Мовчану», — так відгукнувся про знакове нагородження у Києві письменник і перекладач Дмитро Чистяк.

 

І назвав високодостойних лауреатів, які багатолітньою працею служать українському слову і ділу попри літа времені лютого:

 

— Олександра Жигуна, художнього керівника хорової капели НАУКМА «Почайна» — за високохудожні концертні програми останніх років;

 

— письменницю Наталю Дзюбенко-Мейс — за книжку «Сковорода», що засвідчує майстерний поетичний доробок авторки в царині філософської лірики;

 

— справді народного поета Андрія Демиденка — за твори, що стали яскравим пісенним доробком.


«Істинно знакові постаті нашої культури, — наголосив Дмитро Чистяк, кавалер ордена Академічних пальм за заслуги перед французькою культурою. — А суголосся помислів, слів і дій потверджує — Премії стелиться довгий і світлий шлях, адже український дух багатий на майстрів, яких у такий день, у такому місці, під такою опікою — благословляти на подальші пошуки і відкриття — справа честі. І досі бринить суголоссям — геніальний Ведель, «Реве та стогне Дніпр широкий...» та «Многая літа» — достойникам, однодумцям і нашій Україні, «і вічні ми будемо з нею».


Віншували достойників у день святкування 30-річчя відновлення Незалежності України. Як відомо, останні роки присуджує цю нагороду Комітет з нагородження Народною премією України імені Тараса Шевченка, у складі якого — Шевченківські лауреати, під керівництвом поета, голови «Просвіти» Павла Мовчана.

 

Лауреати отримали дипломи та медалі з портретом молодого Шевченка, виготовлені зі срібла з позолотою, а також грошову премію.

 

 

Тетяна РУДЕНКО