Росіяни не пускають патрулі місії ОБСЄ на окуповані території

27.08.2021

Упродовж тижня на фронті загинуло четверо захисників України. Так, 19 серпня від кулі ординського снайпера загинув боєць 24 ОМБр — Островський Василь (1980 р.н.) зі Львівщини.

 

22 серпня під час несення служби о 15:15 на взводному опорному пункті загинув випускник Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного лейтенант Юрій Михайлов: куля снайпера вбила офіцера крізь бійницю в окопі.

 

Юрій лише цьогоріч завершив навчання у Львівській військовій академії. Офіцер здобув фах командира механізованих підрозділів та проходив службу у 28-й окремій механізованій бригаді імені Лицарів Зимового Походу, він самовіддано боронив Україну у війні з Росією. Хлопець був сиротою.


А в День прапора, 23 серпня, на Донеччині загинув 38-річний боєць 131-го розвідбату, молодший сержант Олександр Аксьонов, уродженець Борисполя, що на Київщині.

 

На День незалежності на фронті в результаті обстрілу загинув командир відділення, старший сержант 74-го окремого розвідувального батальйону В’ячеслав Пітько. Захисник України був уродженцем міста Кам’янське Дніпропетровської області, йому було 48 років.


На передовій наступного дня теж було неспокійно: впродовж доби 25 серпня зафіксовано п’ять порушень режиму припинення вогню.

 

Загарбники обстрілювали наші позиції поблизу Новолуганського, Травневого, Катеринівки з ручних протитанкових гранатометів і великокаліберних кулеметів, автоматичних станкових гранатометів.


Крім того, на Луганщині було зафіксовано проліт ворожого безпілотного літального апарата типу «Орлан-10» із перетином лінії розмежування. На обстріли росіян наші захисники відкривали вогонь у відповідь. Втрат у цей день не було.


Про всі факти порушень з боку російсько-окупаційних військ Українська сторона СЦКК повідомила представників Місії ОБСЄ через встановлений координаційний механізм.
Станом на 7-му годину ранку 26 серпня порушень режиму припинення вогню не зафіксовано.


Додамо, що делегація депутатів Європейського парламенту відвідала район проведення операції Об’єднаних сил iз метою ознайомлення iз поточною безпековою ситуацією на Приазов’ї.

 

Наголосимо, що українська сторона Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін повідомляє про чергові порушення щодо розміщення озброєння та військової техніки з боку збройних формувань РФ, про що йдеться у Звіті Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ від 24 серпня 2021 року.

 

У ході моніторингу відведення озброєння місією ОБСЄ зафіксовано на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей 102 одиниці озброєння, які розміщені з порушеннями ліній відведення та поза межами виділених місць зберігання (12 одиниць із порушенням лінії відведення, 73 поза межами виділених місць зберігання та 17, які перебували в зоні безпеки).


На полігоні поблизу населеного пункту Міусинськ iз порушенням лінії відведення розміщено 3 одиниці ракетних систем залпового вогню. Поза межами виділених місць­ зберігання перебували 14 танків, 10 самохідних та 11 причіпних гаубиць.

 

Поряд із населеним пунктом Садовий Місією зафіксовано 9 одиниць РСЗВ з порушенням лінії відведення. На полігоні неподалік населеного пункту Тернове 21 танк та 17 самохідних гаубиць перебували за межами виділених місць зберігання.

 

Патрулями та БПЛА малого радіуса дії місії ОБСЄ зафіксовано озброєння, яке розміщене в зоні безпеки в житлових районах населених пунктів Калинове, Брянка та поблизу Кам’янки, Старобешевого, Новомихайлівки, Мар’янівки.


Зазначене може свідчити про ймовірне створення російськими окупаційними військами маневрових броньованих груп, перевірку резерву та ротацію особового складу.

 

В звіті Місія вкотре оприлюднює факти перешкоджання роботі патрулів СММ ОБСЄ з боку російсько-окупаційних військ, які мають системний характер. Збройні формування Російської Федерації не пропустили патруль Місії, пославшись на «роботи з розмінування» та «проведення інженерних робіт» на блокпостах поблизу тимчасово окупованих населених пунктів Заїченко та Хрещатицьке.


Варто зазначити, що в період між засіданням ТКГ з 20 липня по 24 серпня 2021 року зафіксовано 70 випадків недопусків патрулів СММ ОБСЄ на непідконтрольну уряду України територію.

 

Зокрема 64 (91%) випадки — на тимчасово окупованій території Донецької області. Найбільша кількість недопусків на блокпостах поблизу населеного пункту Шевченко — 9, по 6 — в населених пунктах Заїченко, Новоазовськ, Старомихайлівка.


Вказані порушення лежать в основі загострення ситуації на лінії розмежування та демонструють небажання збройних формувань Російської Федерації дотримуватись раніше досягнутих домовленостей.