Музика артефактів: у Покровську митці повертатимуть втрачені символи Донбасу

27.08.2021
Музика артефактів: у Покровську митці повертатимуть втрачені символи Донбасу

Мурал «Вчителька української мови» в Авдіївці. (Фото з сайту qha.com.ua.)

Не розрекламованими символами Донбасу є Авдіївський мурал «Вчителька української мови», що своїм поглядом дивиться на Донецький аеропорт; настінні зображення поетів: автора «Донецьких сонетів» Миколи Чернявського та дисидента Василя Стуса, репресованих та розстріляних за радянської влади у різні роки; «Луганського Стоунхєнджу» — символу архаїки та потойбічних могутніх сил. Бо ж давні скульптури «Кам’яних баб» захищали край від нападів зі сходу і тисячу років тому.


Щоби вивести на новий рівень впізнаваності знаки української сутності, які хочуть «зачистити» бойовики Кремля та їхні прихвосні вже восьмий рік поспіль, — у Покровську на стадіоні «Олімпієць» презентують 28 серпня хорову симфонію-перформанс «Осяяні чорним сонцем» Євгена Петриченка.

 

Це перша в доробку народженого на Луганщині композитора такого формату музика, створена в тісній співпраці з диригентом Костянтином Ленчиком та художнім керівником проєкту Олексієм Шамрицьким. Історії сучасною мовою мистецтва повідає камерний хор «Софія» (Київ). Вхід вільний.


«Ця хорова симфонія-перформанс не про «скрєпи». Вона про символи, які, як мені представляється, подолали довгий шлях і наразі випромінюють сяйво неймовірної творчої енергії. Вона про історію, яка написана не аргументами і навіть не фактами, а артефактами.

 

А ще вона про просвітлених митців, які, як і годиться справжнім просвітникам, бачать трошки далі…» — каже 44-річний композитор Євген Петриченко, який у 2014-му змушений був виїхати з Донецька, бо місто захопили бойовики самопроголошеної «ДНР». Із 2015-го митець очолює пристоличний Будинок творчості композиторів «Ворзель».

 

Тетяна РУДЕНКО