Від ворожих обстрілів продовжують гинути бійці ЗСУ і страждати мирні жителі

20.08.2021
Від ворожих обстрілів продовжують гинути бійці ЗСУ і страждати мирні жителі

Підрозділи ЗСУ перебувають на позиціях і неухильно дотримуються зобов’язань щодо режиму припинення вогню. (Фото ООС)

На передовій ЗСУ знову втрати: 16 серпня в зоні проведення операції Об’єднаних сил від кулі снайпера загинув старший солдат, заступник командира бойової машини, навідник, оператор 1-го механізованого відділення 3-го механізованого батальйону — Артем Мазур 1995 року народження.

 

Був призваний Олександрійським РВК, що на Кіровоградщині, у лютому 2017 року. У загиблого залишилась дружина та мати.

 

Ще один український боєць Василь Островський загинув уранці 19 серпня — в результаті ворожого обстрілу він отримав вогнепальне поранення, не сумісне з життям.


Ворог продовжує підступно обстрілювати підконтрольні українській владі території. Останнім часом усе частіше страждають мирні жителі та їхнi помешкання: 17 серпня на Луганщині російсько-окупаційні війська поранили жінку із Золотого-4, яка потрапила до лікарні. У цей же день у результаті ворожих обстрілів один військовий зі складу Об’єднаних сил отримав поранення, воїн перебуває у лікувальному закладі. Стан здоров’я пораненого — задовільний.


Згідно зi зведенням штабу ООС, упродовж доби 18 серпня в районі проведення операції Об’єднаних сил зафіксовано три обстріли з боку збройних формувань Російської Федерації. Ворог обстрілював українські позиції поблизу Широкиного, Водяного, що на Приазов’ї, та Опитного. Гатили окупанти по наших бійцях iз мінометів 82-го та 120-го калібрів, автоматичних станкових і ручних протитанкових гранатометів.


Станом на 7-му годину ранку 19 серпня було зафіксовано три порушення режиму припинення вогню: ворог обстрілював ЗСУ біля Новоолександрівки, Кримського та Нью-Йорка з мінометів 120-го калібру, зі станкових протитанкових гранатометів i стрілецької зброї. На обстріли російсько-окупаційних військ українські захисники відкривали вогонь у відповідь.


Українська сторона Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін повідомляє про грубі порушення з боку збройних формувань Російської Федерації, про що йдеться у Звіті місії ОБСЄ від 17 серпня 2021 року. Окупанти продовжують нехтувати вимогами щодо розміщення озброєння та військової техніки.


Так, БПЛА малого радіуса дії місії ОБСЄ зафіксував на тимчасово окупованій території Донецької області, поблизу населеного пункту Покровка, 3 одиниці РСЗВ БМ-21 «Град», які розміщені з порушенням лінії відведення, 17 одиниць танків, 3 одиниці причіпних гаубиць 2А65 «Мста-Б», 3 одиниці самохідних гаубиць 2С1 «Гвоздика» та 3 міномети, розміщені поза межами виділених місць зберігання. Крім того, в зоні безпеки перебуває 22 одиниці бойових броньованих машин.


Патрулем ОБСЄ також зафіксовано РСЗВ БМ-21 «Град», яка розміщена з порушенням лінії відведення на полігоні неподалік населеного пункту Мирне та ЗРК 9К33 «Оса» в окупованому населеному пункті Велике Оріхове.


Системні порушення щодо активного пересування озброєння та військової техніки на території, не підконтрольній уряду України, свідчить про участь ЗФ РФ у комплексних заходах бойової підготовки на полігонах iз ротацією на лінії розмежування.


Варто зазначити, що значну кількість озброєння Місія зафіксувала поблизу населених пунктів, що дає змогу ЗФ РФ вести провокаційний вогонь iз подальшим розповсюдженням фейкових звинувачень Збройних сил України в обстрілі житлових кварталів.

 

Збройні формування РФ продовжують демонструвати небажання виконувати раніше досягнутi домовленостi. Підрозділи Збройних сил України перебувають на позиціях і неухильно дотримуються зобов’язань щодо режиму припинення вогню.