«Чоловіче» питання: як не проґавити аденому простати

17.08.2021
«Чоловіче» питання: як не проґавити аденому простати

Найкраща профілактика недуги — своєчасний візит до лікаря. (Фото з сайту kok.team.)

Це словосполучення непокоїть чоловіків. Бо симптоми, які за ним стоять, дошкуляють чоловічому здоров’ю і можуть перетворити життя на муку.

 

Діагноз «аденома простати» для багатьох звучить як постріл. Які причини провокують це захворювання?

 

Чому воно таке поширене, чому його можна приборкати на початковій стадії, але майже нереально вилікували повністю? І як попередити розвиток недуги?

«Мовчазний простатит» — безсимптомна міна

Захворювання простати — тема, овіяна міфами. Частково це пов’язано з тим, що розвитку захворювань може сприяти велика кількість факторів, а симптоми можуть вказувати на проблеми, не пов’язані з простатою. Лікарі-андрологи часто наводять приклади «мовчазного простатиту», коли чоловік упродовж десятків років навіть не підозрює про захворювання.


«Головний симптом доброякісної гіперплазії передміхурової залози (так медичною мовою називають аденому простати) — часті, іноді до десяти разів, позиви до сечовипускання за ніч, — пояснює доктор медичних наук, лікар-сексопатолог Ігор Горпинченко.

 

— Переривчастий, в’ялий, тонкий струмінь сечі, відчуття неповного випорожнення сечового міхура також промовисто вказують на можливий діагноз. Однак підтвердити чи спростувати його зможе лише фахівець, провівши УЗД простати, дослідивши відхилення в сечовипусканні. Необхідно здати аналіз крові на онкологічний маркер — на жаль, аденома нерідко поєднується з раком простати. Тому чоловікам після 45 років не раджу ігнорувати таке обстеження».


Коли чоловік помічає в себе всі названі симптоми, а також домішки крові в сечі (вони з’являються не завжди, але найчастіше свідчать про запальні процеси в сечовому міхурі), йому потрібно звернутися до лікаря-уролога чи андролога.

 

Консультації фахівця не уникнути, якщо є зміни в аналізах сечі, коли вона втратила прозорість, змінила колір, а в аналізах крові є відхилення в показниках еритроцитів і лейкоцитів.


Ніктурія (нічні сечовипускання) завдає багато прикрощів і чоловіку, і його близьким. Після численних нічних прокидань чоловік не може добре відпочити, відтак погано почувається, стає дратівливим, йому важче сконцентруватися на прийнятні важливих рішень. Звісно, це може позначитися на стосунках із родичами, друзями, колегами.

Заняття спортом попередить аденому

Розвиток аденоми простати фахівці пов’язують з віковими змінами в організмі чоловіка. Як правило, йдеться про гормональні порушення, які дуже часто запускають механізм захворювання. Інша причина недуги — спадковість.

 

Частіше аденома простати виникає в тих чоловіків, чиї батьки чи родичі мали таку ж проблему. До групи ризику належать також ті, хто хворів чи хворіє на запалення передміхурової залози (простатит).


Аденома простати, як і багато інших недуг, оповита міфами. Один із них свідчить, що розвиток недуги пов’язаний із сексуальною активністю, зловживанням алкоголем і тютюнопалінням.


— Сексуальна активність тут не має великого значення, — пояснює лікар-уролог вищої категорії Володимир Задорожний.

 

— Спосіб життя вочевидь може впливати на розвиток захворювання, проте конкретними дослідженнями цей факт не підтверджено. Хоча загальновідомо, що куріння, вживання алкоголю та переохолодження можуть запускати механізм запальних процесів, пухлинних захворювань — як доброякісних, так і злоякісних. Адже і алкоголь, і тютюн за своєю суттю — канцерогенні. І коли їхній вплив на організм постійний, це спричиняє розвиток небезпечних клітин, які здатні перероджуватися у злоякісні.


Малорухливість на розвиток аденоми простати безпосередньо не впливає. Однак заняття спортом, рух поліпшують кровообіг у малому тазу. А це — один зі способів попередити аденому.

Нечасті сексуальні контакти, віруси, переохолодження…

Важливо не плутати аденому з іншими недугами — запаленням передміхурової залози та раком простати. Лікарі-урологи наголошують: аденома простати, запалення (простатит) та рак простати — це різні захворювання. Але вони можуть одночасно розвиватися в організмі чоловіка. Проте аденома — суто доброякісне утворення, воно не може переродитися у злоякісне.


Як свідчать сучасні наукові дослідження, і аденома, і рак простати частіше бувають у чоловіків, які хворіли на запалення передміхурової залози.


«Запалення (простатит) може спіткати і 16-річного юнака, і 50-літнього чоловіка, — стверджує Володимир Задорожний. — Захворювання розпізнають за тими ж ознаками, що й аденому простати, але до симптомів долучається ще й біль унизу живота, пахових ділянках. Біль часом віддає в яєчка. Запалення простати може спровокувати інфекція (стафілокок, гонорея, міко­плазма, уреаплазма, хламідії), різні віруси, гормональні зміни в організмі, нечасті сексуальні контакти, малорухливий спосіб життя, переохолодження, затримування сечовипускання».


Аденома простати може спричинити дуже неприємні ускладнення: запалення нирок і сечового міхура, розвиток сечокам’яної хвороби. Тому лікарі застерігають чоловіків від легковажного ставлення до власного здоров’я. При перших тривожних симптомах необхідно звернутися до фахівця.

Уникайте гострих страв і шкідливих звичок

Лікування недуги передбачає три методи — медикаментозний, фітотерапію і хірургічне втручання. Вибір залежить від стадії хвороби.


Першу стадію лікують консервативно, але під наглядом лікаря, пояснює Володимир Задорожний. Пацієнт приймає препарати, які зупиняють ріст пухлини.

 

Однак ліки не можуть переродити аденому в здорову тканину. Консервативна терапія лише дозволяє попередити перехід хвороби в другу і третю стадії, коли хірургічного втручання уникнути важко.


Хоча, як стверджують лікарі, можна без проблем до кінця життя жити з першою стадією недуги. Адже в різних чоловіків різні темпи розвитку аденоми. У когось хвороба розвивається повільно і роками не турбує, бо організм тримає недугу в рамках.

 

Але якщо аденома переходить у наступну стадію, слід розглядати варіанти хірургічного лікування. Їх кілька, а підібрати найоптимальніший допоможе досвідчений фахівець.


Зазвичай після такої операції хворому рекомендують обмежити фізичні навантаження, на три місяці або й пів року виключити з раціону гострі, солоні страви, спеції. Оптимально — відмовитися від шкідливих звичок, збільшити рухову активність, дотримуватися здорового харчування.


Самолікування — річ підступна. Лікарі застерігають хворих від самолікування. Терапія без контролю лікаря може вкрай усклад­нити розвиток недуги. Може спровокувати проблеми в роботі нирок та сечового міхура. Адже хворий не здатен об’єктивно оцінити свій стан.

 

«Великий об’єм залишкової сечі, що виникає внаслідок аденоми простати, розтягує сечовий міхур. Відтак його м’язова система атрофується. І в такому разі після видалення аденоми  хворий не зможе нормально мочитися. Людина житиме, але довічно ходитиме з трубочкою із сечового міхура, яка забезпечуватиме відтік сечі», — пояснює лікар-уролог.

Призупинити чи вилікувати?

На жаль, жодні ліки, навіть дуже ефективні, не можуть «прибрати» аденому — вони лише призупиняють або зменшують симптоми захворювання.

 

Якщо недуга вже спіткала, від проблеми нікуди не подінешся, кажуть фахівці. Лікар не має змоги втручатися в гормональний фон людини. Практика лікування аденоми з допомогою гормональних препаратів, яка існувала раніше, показала, що така терапія провокує наслідки, серйозніші за саме захворювання.


Тому головний акцент — на профілактику. Серед методів, які допоможуть попередити аденому простати, лікарі насамперед наголошують на здоровому й активному способі життя, кажуть про важливість вчасно попереджувати запальні процеси, відмовитися від надмірного вживання алкоголю та куріння.

ДО РЕЧІ

Аденома простати — доброякісне пухлиноподібне утворення передміхурової залози — найпоширеніше урологічне захворювання чоловіків.

 

Простата (передміхурова залоза) — внутрішній орган розміром із волоський горіх, розташований під сечовим міхуром, який з усіх боків оточує сечовивідний канал.

 

При розвитку аденоми в простаті утворюється маленький вузлик (або кілька вузликів), що росте і поступово стискає сечовивідний канал. Це провокує дуже неприємні симптоми.

 

Аденома простати в молодому віці зустрічається рідко. Після 50 років 10% чоловіків мають це захворювання. Після 60 років на недугу страждає більша частина чоловічого населення, а після 90 — фактично кожен чоловік.