Дестабілізують і приховують: ворог збільшує кількість зброї на Луганщині

17.08.2021

У результаті обстрілів російськими окупантами українських позицій 13 серпня двоє військових дістали осколкові поранення. Воїни перебувають у лікувальному закладі.

 

Стан здоров’я одного пораненого — середньої тяжкості, іншого — задовільний.


Наступного дня, на свято Першого Спасу (Маковія) — на фронті було затишшя. Але вже упродовж доби 15 серпня ворог тричі порушував режим припинення вогню.


Обстрілювали позиції українських бійців поблизу Світлодарська, Золотого-4 та Катеринівки. Гатили зайди по наших воїнах з автоматичних станкових і ручних протитанкових гранатометів, а також великокаліберних кулеметів.


На обстріли противника наші військові відкривали вогонь у відповідь. Станом на 7-му годину ранку, 16 серпня, порушень режиму припинення вогню не зафіксовано.


Українська сторона Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін повідомляє про факти порушень з боку збройних формувань РФ та її найманців, про що йдеться у звіті СММ ОБСЄ від 13 серпня 2021 року.

 

Місія, здійснюючи моніторинг відведення озброєння, передбаченого Меморандумом, а також Комплексом заходів і доповненням до нього, зафіксувала розміщення на тимчасово окупованій території 27 одиниць озброєння та військової техніки з порушенням лінії відведення, 116 одиниць — за межами виділених місць зберігання, 123 одиниці — в зоні безпеки.


Ці порушення зафіксовані на полігонах біля тимчасово окупованих населених пунктів Круглик, Мирне, Бугаївка Луганської області та Мар’янівка Донецької області. Значне збільшення озброєння російсько-окупаційних військ на окупованій території Луганської області свідчить про проведення бойового злагодження з подальшою ротацією на лінії розмежування.


Також продовжуються систематичні перешкоджання діяльності СММ ОБСЄ на окупованих територіях. На блокпостах поблизу тимчасово окупованих населених пунктів Олександрівське, Заїченко та Ізварине кремлівські найманці не пропустили патруль СММ. Варто зазначити, що на всіх без винятку блокпостах спостерігачі фіксували факт перетину цивільних автомобілів в обох напрямках.


Крім того, БПЛА СММ малого радіуса дії зазнавали впливу перешкод сигналу внаслідок глушіння під час виконання запланованих польотів на тимчасово окупованій території у районах населених пунктів Лозове та Голубівка.


Факти перешкоджання діяльності місії ОБСЄ свідчать про намагання збройних формувань РФ приховати від міжнародних спостерігачів свої порушення, спрямовані на дестабілізацію обстановки вздовж лінії розмежування.


Додамо, що за розпорядженням командувача Об’єднаних сил піротехнічні розрахунки підрозділів ДСНС зі складу Об’єднаних сил постійно здійснюють комплекс заходів щодо розмінування звільнених територій Донецької та Луганської областей, які забруднені вибухонебезпечними предметами внаслідок збройної агресії Російської Федерації.


Піротехнічні розрахунки ДСНС зі складу Об’єднаних сил протягом минулого тижня 139 разів залучалися для очищення від вибухонебезпечних предметів місцевості, об’єктів життєзабезпечення та інфраструктури.

 

Крім того, супроводжували аварійні бригади комунальних підприємств під час проведення ремонтних та профілактичних робіт на об’єктах електро- та водопостачання.
За вказаний період рятувальниками обстежено 77,75 га території, вилучено та знешкоджено 834 вибухонебезпечнi предмети.


Також фахівці ДСНС України, за потреби, надавали домедичну та психологічну допомогу у спеціалізованих пунктах, які розташовані на територіях контрольних пунктів в’їзду-виїзду. За тиждень вона була надана 98 особам.