Обробка мізків за Геббельсом: в ОРДЛО проводять масштабну дезінформаційну кампанію

13.08.2021
Обробка мізків за Геббельсом: в ОРДЛО проводять масштабну дезінформаційну кампанію

Українські КПВВ працюють, тоді як у ОРДЛО блокують в'їзд і виїзд. (Фото Державної прикордонної служби)

Українська сторона Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування повідомила про масштабну пропагандистську і дезінформаційну кампанію, яку проводять росіяни задля розповсюдження фейків про дії ЗСУ, виправдання власних знущань над цивільним населенням Донецької і Луганської областей та впливу на хід запланованого на 26 серпня засідання Тристоронньої контактної групи.


Одна з цілей цієї кампанії — виправдати фактичну заборону мешканцям тимчасово окупованих територій в’їжджати-виїжджати через КПВВ та відвідувати території України, де діє українська влада. Маріонеткова окупаційна влада так званих «народних республік» має на меті тримати українців iз тимчасово окупованих територій у повній ізоляції. Із семи КПВВ повноцінний пропуск здійснюється лише в «Станиці Луганській». На КПВВ «Новотроїцьке» окупанти розблоковують рух тільки для окремих громадян двічі на тиждень.

 

Пропуск через п’ять із семи контрольних пунктів в’їзду-виїзду («Щастя», «Майорське», «Мар’їнка», «Гнутове» та «Золоте») є повністю заблокованим збройними формуваннями Російської Федерації.


Це спричиняє цілий комплекс гуманітарних проблем, підсилює невдоволення людей діями окупаційної влади. З метою уникнення відповідальності за свої дії окупанти вдалися до кампанії з дезінформації, яка поєднує здійснення силових та інформаційно-психологічних операцій. У ході реалізації силової складової кампанії російські війська систематично здійснюють обстріли в напрямку населених пунктів Попасна, Новотошківське, Катеринівка, Золоте-4, Новозванівка, в тому числі із застосуванням артилерійських систем, мінометів калібру 120 мм i гранатометів.

 

Наслідок цих злочинів — пошкодження цивільної інфраструктури. Більшість таких злочинів проти мирного населення здійснюється у вечірній та нічний час доби, коли ризик фіксації порушень патрулями місії ОБСЄ зведений до мінімуму.


Одночасно зі здійсненням обстрілів окупанти проводять дезінформаційну операцію. В ході неї вони змушують заляканих постійним терором мешканців тимчасово окупованих населених пунктів уздовж лінії розмежування озвучувати неправдиві тези про нібито обстріли з боку Збройних сил України. Далі цю інформацію під час псевдобрифінгів на пропагандистських ресурсах поширюють сумнівні персони, які позиціонують себе як «представники» ніким не визнаних фейкових утворень.

 

Саме під час розповсюдження відвертої брехні про обстріли вони заявляють, що блокують роботу КПВВ «з міркувань безпеки».

 

Тоді як на фронті знову втрати: внаслідок бойових дій на Донеччині 10 серпня один український воїн загинув, ще двоє бійців отримали поранення. У шпиталі від поранення помер 30-річний боєць 54-го окремого розвідувального батальйону ЗСУ Олексій Кайданович (позивний «Кардан») — це вже друга бо­йова втрата ЗСУ з початку серпня.

 

Кайданович був поранений під містом Мар’їнка, коли протитанкова керована ракета (ПТУР) поцілила в кабіну «буса». В Олексія в Новограді-Волинському, що на Житомирщині, залишились дружина та двоє дітей.


Неспокійно на «передку» було й 11 серпня — збройні формування Російської Федерації вісім разів порушили режим припинення вогню. У результаті ворожих обстрілів один український військовий отримав вогнепальні осколкові поранення: воїн перебуває у медичному закладі, стан його здоров’я — задовільний.


Обстрілювали окупанти українські позиції поблизу Новомихайлівки та Новосвітлівки Другої з артилерійських систем калібру 122-мм та гатили також по цих населених пунктах. Внаслідок обстрілу Новомихайлівки пошкоджена територія ферми та лінія електропередач, що призвело до знеструмлення населених пунктів Тарамчук, Славне, Солодке, Новомихайлівка. Крім того, населений пункт Новомихайлівка залишився без водопостачання. А внаслідок обстрілу Новосвітлівки Другої загинув місцевий житель 1935-го року народження та пошкоджені приватні оселі мешканців і прилеглі домогосподарства.


Під ворожий обстріл потрапили також наші позиції поблизу Луганського, Миронівського та Пісків, де ворог вів вогонь зі станкових протитанкових, автоматичних станкових гранатометів і великокаліберних кулеметів. Крім того, на межі Донецької та Луганської областей був зафіксований проліт ворожого безпілотного літального апарата типу «Орлан-10» з перетином лінії розмежування.


Станом на 7-му годину ранку 12 серпня порушень режиму припинення вогню не зафіксовано.