Лукава Зе-влада: чому насправді електроенергія з 1 жовтня не стане дешевшою

13.08.2021

Під час засідання Кабінет Міністрів схвалив нові тарифи на електроенергію. З 1 жовтня ціну знизять з 1,68 грн за кіловат до 1,44 грн.

 

Утім експерти переконані, що українців вводять в оману.

 

Адже в грудні 2020-го урядовці скасували пільговий тариф на електроенергію для населення на перші 100 кВт. Тоді ціна зросла з 90 копійок до 1,68 грн.

 

Тож навіть після майбутнього зниження ціни в жовтні українці все одно платитимуть більше, ніж було раніше. Виходить, що спочатку влада підняла вартість електроенергії вдвічі, а після загального обурення — зменшила на 10%.


Водночас, як запевняють профільні фахівці, на початку року електрика була значно дешевшою. Тоді діяв пільговий тариф, коли перші 100 кВт-год коштували всього 90 коп. У січні пільгу скасували та встановили єдиний тариф.

 

На думку ексміністра інфраструктури Володимира Омеляна, зміни, які вводять урядовці, є непропорційними зростанню цін в Україні і потрібно повернутись до старого тарифу:

 

«Ціни на електроенергію, як і на всі види товарів чи послуг, мають бути ринкові. Одночасно з цим мають бути ринкові зарплати. Є прошарок населення, який не може собі цього дозволити, яких зараховують до найбідніших, і їм держава має допомагати шляхом субсидій».

 

Утім, на думку чинних урядовців, повернутись до минулорічних розцінок неможливо, адже ціни у світі змінились.

 

У Міністерстві соцполітики кажуть: по всій країні зараз — «зелена» зона, тому карантинну надбавку до субсидій у 50% пора скасувати. Якщо ж ситуація погіршиться, надбавку повернуть.

 

«Проєкт постанови передбачає продовження дії цього механізму підтримки населення для тих регіонів, які з початком опалювального сезону опиняться у «червоній» зоні, у випадку нової хвилі коронавірусу. При цьому людям не треба буде додатково звертатися до органів соціального захисту. Збільшені норми будуть запроваджені автоматично», — заявила міністр соціальної політики Марина Лазебна.

 

Здорожчання газу з осені не буде, адже до кінця наступного опалювального сезону на блакитне паливо по всій країні діятиме фіксований річний тариф.

 

А от уникнути збільшення тарифів на опалення й гарячу воду, швидше за все, не вдасться. Вже з 1 жовтня, за оцінкою КМДА, ці позиції можуть підскочити на 30, а то й 40 відсотків.

 

Стефанія ВОРОЖБИТ