Якщо не відпустять побратимів: «Національний корпус» погрожує владі масовими протестами

10.08.2021

У суботу Шевченківський суд Києва взяв під варту на 60 діб сімох осіб, яких підозрюють у створенні злочинного угруповання, що займалося рекетом на Харківщині.

 

І оскільки серед затриманих виявилися члени партії «Національний корпус», справа одразу ж набула політичного відтінку. Керівники організації вже пригрозили владі масовими протестами, оскільки вважають відкрите кримінальне провадження відверто замовним.


Як повідомила пресслужба СБУ, до складу загону рекетирів входили не лише представники криміналітету, а й правоохоронці та учасники бойових дій. Банда мала чітку структуру, її члени «вчиняли тяжкі злочини економічного та насильницького характеру». Їхній щомісячний прибуток складав понад мільйон гривень.

 

«Вони «обклали даниною» місцевих підприємців, і якщо останні відмовлялися давати їм гроші, то зловмисники погрожували насильством і фізичною розправою, — повідомили в СБУ. — Задокументовано випадки, коли учасники угруповання завдавали шкоди особистому майну підприємців, котрі відмовлялися платити «данину», зокрема підпалювали автомобілі».


Звинувачення, які слідчі інкримінують затриманим, у «Національному корпусі» очікувано заперечили.

 

«Зеленський почав зачистку вулиці, розуміючи, що восени на нього чекають масові протести, — повідомив у соцмережах керівник центрального штабу організації Максим Жорін. — Це говорить про одне — він готується до здачі України і боїться патріотів, які не дадуть йому це зробити!»


Утім харківські арешти членів цієї політ­сили виявилися не єдиним ударом по репутації партії з боку правоохоронних органів.

 

«У мережу злили відео допитів у російських спецслужбах відомого російського нациста Максима «Тесака» Марцинкевича і... наближеного до Білецького Сергія Коротких «Боцмана», — прокоментував ситуацію відомий блогер Дмитро Вовнянко. — У записах серед іншого фігурує розписка Коротких від листопада 2007 року, де він зобов’язався співпрацювати зі спецслужбами РФ».


Цікавим виявився і фактор часу. За даними СБУ, діяльність групи рекетирів почалася в Харкові ще три роки тому, але тільки зараз вони потрапили до поля зору правоохоронців. На думку багатьох експертів, це пов’язано насамперед iз відставкою Арсена Авакова.

 

«Йде зачистка наближених до екс­міністра людей, — вважає політолог Володимир Воля. — Звільнено всіх його заступників, пішов у відставку глава поліції Києва. Тепер узялися за «Нацкорпус». Фактор Авакова перестав виконувати захисні функції».


До речі, недавно в Харкові правоохоронці вручили підозру голові обласної ради Артуру Товмасяну. За версією слідства, посадовець разом зі своїм підлеглим отримав хабар у розмірі 1,05 мільйона гривень від чоловіка, який хотів залишитися керівником одного з комунальних підприємств області.

 

На час слідства Товмасян залишив свою посаду і втратив квиток партії «Слуга народу». Експерти не виключають, що неприємності в підозрюваного почалися якраз після того, як з посади пішов його «покровитель» Арсен Аваков.