Кінець епохи бідності, початок епохи зубожіння? Дві третини українців вважають себе бідними

10.08.2021
Кінець епохи бідності, початок епохи зубожіння? Дві третини українців вважають себе бідними

Щоб не почуватися бідними, на думку 47 відсотків українців, потрібен місячний дохід у понад 10 тисяч гривень.

Дві третини українців (67,1%) відносять себе до бідних, третина (31,9%) — до небідних, але які ще «не дотягують» до представників «середнього класу».

 

Про це свідчать дані Держстату щодо вибіркового обстеження умов життя домогосподарств за 2020 рік.

 

І лише один відсоток українців вважають себе представниками середнього класу. Справді заможних (мільйонерів, а тим паче мільярдерів) вибірка не торкнулася.  


Відповідаючи на запитання про дохід, який дозволяє почуватися представником середнього класу, 70,7% громадян назвали цифру в понад 22 тисячі гривень на місяць. Такої суми, якщо відкинути пасивні доходи у вигляді депозитів чи здачі квартири в оренду, не може дати своїм мешканцям навіть Київ.


Той же Держстат місяць тому звітував, що в столиці зафіксовано не лише найвищий рівень зарплатні — 20 тис. 455 грн, а й найбільше її зростання впродовж року (плюс 24,8 відсотка за рік).

 

Щоб не почуватися бідними, на думку 47 відсотків українців, потрібен місячний дохід у понад 10 тисяч гривень.

 

Тож як мають почуватися мешканці Кіровоградської області, де зафіксовано найнижчий рівень середньої заробітної плати — всього 11 тис.  497 грн, та ще й після того, як вона зросла протягом року лише на 18,1%.

 

Пам’ятаймо, що, до всього, в країні маємо ще й чималу кількість безробітних (816 тисяч осіб лише за офіційними даними), яким держава з початку року виплатила 8,6 млрд грн допомоги.


Однією з причин, чому українці вважають себе бідними, є стрімке зростання цін — річна інфляція наразі перевищує 10%.

 

Національний банк України намагається всіма силами втримати  задекларований до кінця року рівень інфляції в 5 відсотків, але не може йти «проти вітру» — облікову ставку вже підвищили з 7,5 до 8 відсотків, і очікується черговий перегляд цього показника.

 

Прогнози та рецепти приборкання інфляції змінюються урядовцями чи не кожного місяця. Тим часом пересічні українці , щоб якось вижити, проїдають залишки заощаджень «на чорний день».

 

Як прозвітував НБУ, в січні-липні 2021 року населення продало валюти на $2 млрд більше, ніж купило. Епоха бідності, яку обіцяла подолати нинішня влада, схоже, відходить у минуле. На черзі — епоха зубожіння.