І знову цей ячмінь: що спричиняє нарив та коли він є тривожним дзвіночком

03.08.2021
І знову цей ячмінь: що спричиняє нарив та коли він є тривожним дзвіночком

Якщо ячмінь з’являється на оці досить часто, консультація офтальмолога просто необхідна. (Фото з сайту optika-r.by.)

З такою прикрістю час від часу стикається, певне, кожен. Повіка ока червоніє, набрякає і починає боліти, а за кілька днів на проблемному місці «виростає» ячмінь.

 

Хтось вважає, що найчастішою причиною появи ячменю є переохолодження і звичайні простудні захворювання.

 

Однак, як стверджують лікарі, запалення повіки зазвичай викликає бактеріальна інфекція.

 

Скажімо, якщо потерти очі брудними руками чи серветкою, цілком можливо наразитися на цю прикрість.


Ячмінь буває дуже неприємним, але зазвичай минає швидко і, навіть якщо його не лікувати, може сам зникнути за тиждень.

 

Однак фахівці наголошують: коли ця проблема стається дуже часто (особливо у дітей), не можна покладатися на самолікування. Неодмінно проконсультуйтеся в лікаря.


«Ячмінь ока — це гостре гнійно-запальне захворювання, і найчастіше його викликає стафілокок, стрептокок або інші мікроби, — пояснює столичний дитячий лікар Олеся Унич.

 

— Нині є досить ефективні препарати для лікування ячменю. В стадії інфільтрації (коли спостерігається лише припухлість та почервоніння) можна застосувати мазь «Флоксал». У стадії прориву гнійного утворення використовують очні краплі «Флоксал». Однак лікувати ячмінь ока у дитини за заочними рекомендаціями не слід. В усіх випадках, коли ця проблема виникає, необхідно звертатися до дитячого офтальмолога, тим паче коли йдеться про рецидив недуги».


Додатково при лікуванні лікар може призначити компреси. Їх роблять із відвару ромашки, лляного насіння, календули, спеції гвоздики, листя бузку, чаю, соку алое. Всі ці речовини здатні дезінфікувати гнійні виділення, сприяючи швидкому загоєнню.


Ячмінь не заразливий, однак  якщо у дитини запалення повіки ока в гострій фазі, її не слід відправляти у дитячий колектив, а краще на кілька днів залишити вдома, вважає Олеся Унич.

 

Адже потрібно регулярно виконувати лікувальні процедури — закладати мазі, закапувати очні краплі тощо. Крім того, у гострій стадії ячменю бажано не потрапляти на протяги, не переохолоджуватися.


«Для того, щоб з’ясувати причину частих гнійних запалень повік, необхідно здати аналіз на демодекоз. Трапляється, саме кліщ, який живе у віях, може викликати таку проблему, — додає дитячий офтальмолог Ірина Філатова.

 

— Якщо виявиться, що цей паразит «прописався» на обличчі, з ним доведеться боротися за допомогою ліків. Необхідно також здати бактеріологічний посів рідини з ока — це допоможе правильно назначити терапію, підібрати необхідні антибіотики».


На жаль, у багатьох випадках без застосування таких радикальних методів лікування позбутися ячменів неможливо.


Інколи при рецидивах ячменю рекомендують також консультацію імунолога, оскільки можуть бути деякі відхилення в діяльності імунної системи дитини, відтак може виникнути необхідність в імунокоригуючій терапії — для підвищення захисних сил організму, додає Олеся Унич.

 

Трапляється, що причиною ячменів, як і взагалі гнійничкових захворювань шкіри, стають хронічні захворювання — проб­леми зі шлунково-кишковим трактом, цукровий діабет.


Лікарі застерігають: розкривати нарив самостійно не можна, це може спричинити ще серйозніші захворювання очей. Так само не радять вигрівати ячмінь, адже йдеться про гнійну інфекцію.

 

Необхідно постійно дотримуватися правил особистої гігієни: ретельно промивати дитині очі, особливо після сну і прогулянок, не давати терти їх брудними руками тощо.


Якщо через тиждень ячмінь не проходить, необхідно терміново звернутися до лікаря, інакше виникнуть ускладнення: інфекція з гною може потрапити в кров.

 

Це здатне спричинити такі захворювання, як менінгіт і сепсис, викликавши високу температуру і ускладнюючи процес зору. Тому важливо правильно вилікувати ячмінь, намагаючись не допустити подібної ситуації.


Для підтримки імунітету лікарі радять приймати вітаміни, особливо А, В, С, більше гуляти на свіжому повітрі, правильно харчуватися.

МАЙТЕ НА УВАЗІ

При лікуванні ячменю в дорослих важливо дотримуватися деяких правил, які сприяють швидкому загоєнню:


* Дбати про особисту гігієну, не допускати потрапляння бруду і пилу на запалене місце.
* Варто на якийсь час відмовитися від декоративної косметики.
* Якщо людина носить контактні лінзи, їх необхідно замінити на окуляри, оскільки з лінзами можна занести інфекцію з повіки на поверхню зіниці. Якщо ячмінь виник на внутрішній частині повіки, лінзи подразнюватимуть місце, де є запальний процес.
* Не можна самостійно витягати гній (проколювати і використовувати інші способи).
* Важливо не перекривати доступ повітря, закриваючи ячмінь, наприклад пластиром.
* Заборонено гріти ячмінь теплою парою.