На Тернопільщині встановили пам’ятник розвіднику Михайлу Цимбалістому — герою російсько-української війни

03.08.2021
На Тернопільщині встановили пам’ятник розвіднику Михайлу Цимбалістому — герою російсько-української війни

Офіцер-розвідник загинув від кулі снайпера. (Фото з сайту Тернопільської міської ради.)

Цієї неділі в селі Увисла Хоростківської громади Чортківського (раніше Гусятинського) району відбулося урочисте відкриття пам’ятника герою російсько-української війни, співробітнику Головного розвідувального управління Міністерства оборони України, підполковнику Михайлу Цимбалістому — уродженцю цього населеного пункту.


Офіцер-розвідник, син військового, Михайло Цимбалістий належав до когорти тих, хто влився в лави захисників батьківщини вже з перших днів російської агресії.

 

Як повідомляє пресслужба ГРУ МО, він брав участь у багатьох важливих розвідувальних операціях і ключових боях російсько-української війни.

 

Був також учасником оборони Донецького аеропорту, кавалер орденів «За мужність» ІІІ та ІІ ступенів.

 

Загинув від кулі ворожого снайпера під час виконання бойового завдання у ніч iз 13 на 14 вересня 2019 року поблизу Павлополя на Донеччині. На той час йому виповнилося лише 34...


Герой похований на «Алеї слави» Микулинецького кладовища в Тернополі. Однак його батьки та однокласники дуже хотіли увічнити пам’ять про Михайла і в рідному селі, відтак їхню ініціативу підтримала й місцева громада, а до фінансування долучилися підприємці району та обласна влада.

 

Створили ж пам’ятник тернопільські митці — скульптор Роман Вільгушинський та архітектор Іван Жовнич. До слова, в обласному центрі пам’ять Героя вшанували, посмертно присвоївши йому звання почесного мешканця міста Тернопіль.

 

Як нагадав у своєму виступі під час відкриття пам’ятника в Увислі тернопільський міський голова Сергій Надал, на честь Михайла Цимбалістого також буде названо одну з вулиць у новому мікрорайоні, а  на фасаді Тернопільської спеціалізованої школи №29 заплановано встановити меморіальну дошку.