Де ж той Чаус? Як Кишинів зірвав спроби Банкової «легалізувати» викрадення судді-втікача

27.07.2021
Де ж той Чаус? Як Кишинів зірвав спроби Банкової «легалізувати» викрадення судді-втікача

Бездарна організація викрадення Чауса викликає багато запитань. (Колаж Слідство.інфо.)

Окрім ганебного провалу спец­операції щодо затримання «вагнерівців», є ще один міжнародний скандал, який заплямував репутацію Банкової в очах держав-сусідів.

 

Йдеться про так зване викрадення судді-втікача Миколи Чауса.

 

Кілька спроб «легалізувати» це викрадення завершилися для офіційного Києва пшиком.

 

Як і остання спроба, коли, згідно із завданням керівництва держави, Чауса мали би «знайти» на кордоні у проміжку мiж 19 та 25 липня.

 

Ці плани перекреслила заява ген­прокурора Молдови Олександра Стоянголо, який 22 липня чітко заявив: до викрадення судді-втікача причетні українські держ­службовці та спецслужби.

«Знайти на кордоні і передати СБУ»

Офіційний Кишинів на випередження повідомив: Молдова завершила розслідування щодо викрадення колишнього судді Дніпровського суду Києва Миколи Чауса на території країни у квітні цього року та чекає відповіді української сторони на надіслані запити.


При цьому генеральний прокурор Молдови Олександр Стоянголо заявив, що до викрадення «були залучені державні установи», в тому числі співробітники спецслужб України.


«Ми ідентифікували людей також зі спецслужб в Україні. В основному ми завершили розслідування тут, у Республіці Молдова. Ми надiслали кілька запитів в Україні та чекаємо відповідей. Наше завдання — ідентифікувати людей, які приїхали з Україну та проводили відповідні операції тут, у Республіці Молдова», — додав пан Стояногло.


 Водночас видання «Главком» і телеканал «Прямий» повідомили, що минулого тижня українські силовики мали спробувати легалізувати суддю Миколу Чауса. За таємним сценарієм спецоперації представники СБУ мають випадково «знайти» його на кордоні «під час незаконного перетину».


 За даними джерел ЗМІ у силових структурах, ще 16 липня, під час наради з силовиками, відповідне завдання поставив президент України Володимир Зеленський. Відповідальною особою за спецоперацію призначили голову СБУ Івана Баканова.


При цьому були поставлені конкретні терміни: Чауса мали «знайти» у проміжку мiж 19 та 25 липня. За даними джерел, розглядається кордон iз Молдовою, Придністров’ям і Росією.

 

Остання вважалася пріоритетом. У спеціальній операції, крім СБУ, могли брати участь представники Головного управління розвідки (ГУР) Міноборони і прикордонники.


Про плани офісу президента «легалізувати» Чауса і передати його справу в СБУ повідомив також відомий журналіст Юрій Бутусов.


 За даними джерел «Прямого», Чаус перебуває під контролем ГУР Міноборони. Щоб використовувати Чауса під своїм контролем, влада нібито планує забрати справу судді з-під слідства НАБУ і передати його в підконтрольне Зеленському СБУ.


Тоді як, за словами журналіста Бутусова, затримання суді Чауса на кордоні з Україною мало відбутися з матеріалами, які нададуть формальні підстави прокуратурі забрати справу з-під слідства НАБУ і передати слідству СБУ.

 

Там його розглядатимуть як нібито підозрюваного в шпигунстві, порушенні державного кордону, діяльність якого повинна розслідувати контррозвідка.


Пан Бутусов також припускав, що замість реальної кримінальної справи президент Зеленський і керівник його офісу Єрмак спробують використати пред’явлення Чауса для створення інформаційного галасу в річницю провалу спецоперації із захоплення терористів «вагнерівців».


Однак пред’явлення Чауса не зможе змусити НАБУ тихо передати все своє розслідування в СБУ. Виникне гучний скандал, великий політичний резонанс через спроби врятувати хабарника від відповідальності.

Кондратюка «відпрацювали»

Уже коли заява генпрокурора Молдови змусила Банкову ввімкнути задню і «легалізація» Чауса була відкладена, стало зрозуміло, чому президент Зеленський провів деякі кадрові зміни у силових структурах.


Наприкінці минулого тижня Юрій Бутусов акцентував, що глава держави звільняє «стрілочників» після зриву «легалізації» Чауса. За його словами, звільнення голови Служби зовнішньої розвідки Валерія Кондратюка на минулому тижні — це і є те саме покарання «стрілочника», щоб відвести гнів Зеленського від Єрмака і Демченка.


 Журналіст також оприлюднив документ iз Молдови — міжнародно-правове доручення від 14 квітня 2021 року, в якому викладено встановлені молдавськими правоохоронцями обставини справи.

 


«Кондратюка звільнили, Зеленський і Єрмак просто витерли об нього ноги, зробили «стрілочником» за провал спецоперації з викрадення екссудді Миколи Чауса з Молдови. Адже генеральний прокурор Республіки Молдова Олександр Стояногло заявив офіційно, що до викрадення біглого судді-хабарника Миколи Чауса причетні спецслужби України», — акцентує Бутусов.


За його даними, Кондратюк не причетний безпосередньо до провалу в Молдові, але його зробили «стрілочником», тому що таке звільнення дозволяє відвести звинувачення від самого Єрмака і Демченка, які добре розібралися в психології Зеленського. Кондратюка в офісі звинувачують у тому, що СЗР не змогла знайти важелі впливу в Молдові й погасити скандал.


«Його використовували для «відмазки» по «вагнергейту», а коли «відпрацювали», то негайно облили брудом і викинули — повчальний приклад», — вважає Бутусов.

Кишинів знає всіх викрадачів поіменно

І додає, що насправді розслідування Молдова провела ще у квітні, але до моменту дострокових виборів у липні Майя Санду не хотіла розкручувати невигідний для неї скандал з дружньою Україною.


Не забуваймо, що нещодавно пані Санду і пан Зеленський бачилися у Батумі під час візиту до Грузії, тому згадки про Чауса також не завадили цій зустрічі, як і підписанню Батумської декларації. Але вже по поверненню лідерів з Грузії офіційний Кишинів зробив відповідну заяву...


«Отримавши всю повноту влади, президентка Санду не збирається мовчати щодо цього інциденту, оскільки вважає неузгоджені і демонстративні дії з викрадення Чауса проявом неповаги і втручанням у внутрішні справи, і цю неповагу Молдова не має наміру нам спустити просто так», — написав Юрій Бутусов у соцмережах.


Зокрема, в тексті доручення Генпрокуратури Молдови, який оприлюднило видання «Цензор.нет» зазначається:


1. Молдова затримала учасника викрадення — свого громадянина Михайла Кодрянова, який придбав три автомашини для проведення операції (в червні влада Молдови повідомила про затримання ще одного учасника операції).


2. Миколу Чауса і його охоронця Олексія Кириличенка захопили і викрали о 12.10, серед білого дня в центрі Кишинева, біля будинку, де проживав Чаус (було багато свідків, викрадення знімали на телефони!). Охоронця залишили в машині, а Чауса пересадили в іншу машину, потім його переміщення не встановлені. Однак у тексті доручення міститься запит на повну інформацію про машину посольства України, на якій пересувався військовий аташе Сметанюк (у травні влада Молдови показала відео, як нібито на цій самій Тойоті Сметанюк нібито вивозить Чауса з Молдови).


3. Молдова, згідно з міждержавною угодою про правову допомогу, запросила відомості про особу, документи і перетин кордонів 12 громадян України, які обґрунтовано підозрюються у причетності до викрадення: Михайло Булега; Олег Стадник; Богдан Кузьмак; Тарас Штойко; Юрій Ткач; Юрій Коваленко; Андрій Солтис; Едуард Ставицький; Роман Кожушко; Олександр Костенюк; Олексій Нечаєв; Олексій Сотников.


Також запрошено інформацію про двох співробітників посольства України — Сергія Сметанюка та Олексія Брагівця.


Цікаво, що президентка Санду вимагала на переговорах iз президентом Зеленським надати всю інформацію, яку запросила прокуратура. Генпрокурор Стояногло зробив публічну заяву, оскільки, згідно з джерелами ЗМІ, Україна досі не надала жодної відповіді на доручення Молдови. Хоча низка громадян із запиту перебували на території Молдови... зі своїми справжніми документами.
За даними українських ЗМІ, низка цих людей можуть бути пов’язані з Головним управлінням розвідки Міноборони. Сказати правду про них — кримінальна справа, обдурити — скандал тільки посилиться, оскільки вони по-справжньому засвітилися, вважає Бутусов.

Бездарне викрадення — пляма для Банкової

«У чому причина скандалу і звільнень і чому Зеленський все ще не може пред’явити Чауса? Операція була санкціонована самим президентом Зеленським і здійснювалася начальником ГУР МО Кирилом Будановим iз відома глави ОП Єрмака, начальника Комітету з розвідки Демченка, заступника голови ОП Машовця. До неї залучалися і глава СЗР Кондратюк, і глава СБУ Баканов», — повідомляє журналіст.


Також зауважимо, що прийнятий у 2020 році Закон про розвідку прямо забороняє залучати розвідувальні органи в інтересах правоохоронної діяльності.


Бутусов також констатує, що викрадення Чауса організоване так бездарно, щоб повністю провалити участь ГУР МО в Молдові і дискредитувати зв’язок Майї Санду з Україною напередодні дострокових парламентських виборів.


Мовляв, виникає враження, що хтось у Києві навмисно підлаштував це викрадення в такому безглуздому авральному порядку, щоб агентура ГУР МО повністю засвітилася перед російськими спецслужбами (які також активно працювали напередодні парламентських виборів у Молдові), щоб влаштувати скандал.


До речі, скандального суддю-втікача досі не можуть знайти в Україні. Хоча його активно шукає НАБУ, і, як кажуть, детективи припускають наявність Чауса в ГУР МОУ.

 

На думку низки незалежних експертів, Чаус повинен бути негайно виданий в НАБУ для завершення розслідування по корупційній справі, для розслідування обставин його втечі у 2016 році і викрадення у 2021-му. Тому подальше його приховування категорично неприпустиме.