… І молодість повернеться: що варто знати про користь насіння льону

20.07.2021
… І молодість повернеться: що варто знати про користь насіння льону

Насіння льону — корисна «цеглинка» у підмурівку здоров’я. (Фото з сайту otozh.com.ua.)

Льон — це не тільки красивий синій цвіт і поетичний образ, що надихає митців. Ця рослина має дивовижні властивості і справляє оздоровчий вплив на організм.


За словами лікарів, насіння льону — ефективний антиоксидант і антитоксин. Воно має виражену протиалергійну дію, пригнічує розмноження хвороботворних бактерій та вірусів, покращує роботу кишечнику.


Лікарка-дієтолог Оксана Скиталінська наголошує: насіння льону дуже корисне для печінки: захищає клітини від старіння, стеатозу (ожиріння), запалень, проникнення вірусів.

 

Особливо помічний льон для жінок: нормалізує активність жіночих статевих гормонів, запобігаючи гормональним порушенням.

 

А також, за словами лікарки, насіння льону  є ефективним онкопротектором, тобто запобігає розвитку ракових недуг, особливо гормонозалежних пухлин (молочної залози, яєчників, а в чоловіків  —  простати).


Льон — чудовий антигіпоксант. Покращує доставку кисню до клітин, запобігаючи таким чином передчасному старінню всього організму. А також допомагає схуднути, адже, по-перше, добре тамує голод, а по-друге — стимулює використання жиру з жирових «депо».

 

«Льон лікує хвороби шлунка та кишечнику — м’яко огортає слизову оболонку. Очищує нирки, справляє легкий сечогінний ефект. А також ефективно усуває запори, зменшує аутоінтоксикацію», — додає дієтолог.


До речі, льон, окрім іншого, ще й корисний для легенів: допомагає очищувати дихальні шляхи. Він необхідний для здоров’я серця та судин (запобігає і сприяє в лікуванні артеріїтів, варикозної хвороби).

 

Лікарка радить вживати насіння льону людям, які мають проблеми з хребтом, суглобами та зв’язками.


Тим, хто дбає про красу, льон — незамінний продукт. Він робить шкіру гладкою, без почервонінь, лущень i сухості. Адже його насіння багате цілющими рослинними Омега-3 жирами.

 

«Зрештою, це просто смачно: насіння має смак горіха, його приємно жувати», — додає лікар.


Як краще споживати насіння льону? Можна попередньо замочити насіння у воді або щоранку готувати собі кашу: 1-2 столові ложки дрібних вівсяних пластівців та  столову ложку насіння льону залити холодним молоком, накрити кришечкою і дати настоятися щонайменше 15 хвилин.

 

Потім додати (за бажання) трохи меду, ягід, нарізаних або тертих фруктів. Та із задоволенням з’їсти цей корисний сніданок.


Аби відчути всі корисні ефекти насіння льону, треба набратися терпіння: вони відбуваються поступово. Перші помітні зміни в організмі можна завважити через місяць, наголошує фахівець. І додає: насіння дуже поглинає воду, тому водночас потрібно більше пити рідини.