«Дельта» проти бізнесу: коронавірус залишається головним гальмом розвитку світової економіки

20.07.2021

Головне питання, яке турбує сьогодні міжнародних економістів, — чи не перешкодить відновленню світової економіки новий штам коронавірусу «Дельта» і чи зможе світ почати давно очікуване відновлення?

 

На думку Дослідницького інституту при Банку Китаю, у другому півріччі цього року світова економіка, як очікується, відновлюватиметься швидшими темпами, ніж вважалося раніше.


За їхнiм прогнозом про економічні та фінансові перспективи на третій квартал, у 2021 році темпи зростання світової економіки досягнуть приблизно 5,8%. У січні-червні нинішнього року виробнича діяльність у всьому світі поступово наблизилася до доепідемічного рівня, тодi як відновлення споживання також прискорилося, що зменшило дисбаланс між попитом і пропозицією.


Відновлення світової економіки, ймовірно, прискориться, але в різних регіонах цей процес, на думку дослідників, буде нерівномірним у зв’язку з сильнішою політичною підтримкою і швидшою вакцинацією в розвинених країнах.


Відновлення світової економіки перебуває під загрозою через зростання числа нових штамів коронавірусу і недостатнього доступу до вакцин у країнах, що розвиваються.

 

Зокрема, збори «Групи двадцяти» в італійській Венеції стали першими зборами міністрів фінансів в очному форматі з початку пандемії.

 

Учасники зустрічі також підтримали дії, спрямовані на недопущення переведення прибутків міжнародних компаній у зони з низьким рівнем оподаткування.


Це відкриває можливість для остаточного затвердження нової глобальної мінімальної ставки корпоративного податку в розмірі 15% на саміті лідерів «Групи двадцяти», який пройде в Римі в жовтні.

 

Це може окупити сотні мільярдів доларів, витрачених національними центробанками, що зазнають труднощів в умовах кризи, пов’язаної з пандемією «Ковід-19».


У заключному комюніке «двадцятки» йдеться, що глобальні економічні перспективи покращилися після квітневих переговорів «G-20» завдяки кампаніям вакцинації і пакетам економічної підтримки, проте міністри визнали крихкість відновлення перед обличчям нових штамів, таких як «Дельта».


«Відновлення характеризується великими розбіжностями між країнами і всередині країн, а також схильністю до ризиків поширення нових штамів вірусу і різних темпів вакцинації», — заявили міністри і дійшли згоди рекомендувати своїм урядам виділити 50 мільярдів доларів на фінансування нових вакцин Міжнародним валютним фондом, Світовим банком, Всесвітньою організацією охорони здоров’я і Світовою організацією торгівлі.