В Україні зростає зарплата, але не у всіх: хто отримує найбільше і скільки саме

20.07.2021
В Україні зростає зарплата, але не у всіх: хто отримує найбільше і скільки саме

Фахівці, які вміють якісно класти плитку, можуть отримати в сусідній Польщі зарплату українського айтішника. (Фото з сайту wixsite.com.)

Підвищення роздрібних цін, із яким стикаються всі українці, є одним із наслідків зростання їхнiх доходів.

 

Статистика фіксує сьогодні суттєве зростання оплати за роботу, уряд у свою чергу піднімає рівень мінімальної зарплати, а також пенсії.

 

Втім зростання зарплат є напрочуд неоднорідним.

 

І якщо працівники торгівлі отримують в еквіваленті 300 доларів щомісяця, то айтішники — понад 5 тисяч доларів.

 

При цьому за рік їхня зарплата зросла на понад тисячу доларів за місяць.


Позбутися цієї «дискримінації» допоможе сусідня Польща: її економіка дозволить українським бетонникам почуватися краще, ніж керівнику ІТ-компанії.

І все ж таки вона зростає

Середня номінальна заробітна платня штатного працівника в Україні в травні 2021 року зросла у порівнянні з травнем 2020 року на 28,1% — і становить сьогодні 13 тис. гривень.

 

За даними Державної служби статистики, реальна заробітна плата в травні 2021 року в порівнянні з травнем 2020 року зросла на 16,8%. Втім якщо порівняти з квітнем, то матимемо невелике падіння обсягів — на 0,3%.


Таким чином середня номінальна заробітна плата штатного працівника в Україні в травні 2021 року була у 2,3 раза вищою за мінімальну заробітну плату, яка встановлена на рівні 6 тис. грн. При цьому найменша середня заробітна плата у країні зафіксована у Волинській області — 10 тис. 890 грн, а найбільша — у Донецькій — 14 тис. 457 грн. У столиці середній рівень зарплати становить 19 тис. 287 грн.


Зростає й офіційно встановлена мінімальна зарплата: як відомо, з 1 січня 2021 року її підвищили до 6 тис. грн. А з 1 грудня 2021 року планується підняття її до 6500 гривень. При цьому погодинна мінімальна зарплата у 2021 році встановлена на рівні 36,11 гривні, а на початку грудня її підвищать до 39,12 грн.


У наступному році, як повідомляється у прогнозі економічного і соціального розвитку України на 2022-2024 роки, складеному урядом, мінімалка має зрости до 6,55 тисячі гривень.


«Є чим похвалитися. У травні нинішнього року в порівнянні з травнем минулого року середня зарплата зросла на 28%, мінімальна зарплата зросла на 27%, середня пенсія зросла на 17%, мінімальна пенсія зросла на 14%, фактичний прожитковий мінімум зріс на 11%, — розповіла міністр соціальної політики Марина Лазебна.

 

— Тобто ми маємо позитивні тенденції. Пенсія — це відображення зарплати, тобто ми повинні постійно рухатися до того, щоб підвищувалися доходи людей. Тому що коли підвищуються доходи людей, знижується ризик бідності серед населення».

І пенсії також

За її словами, можливість піднімати пенсії українцям більше залежатиме від того, чи зростатимуть зарплати.

 

«Сьогодні Пенсійний фонд України за перший квартал наповнився на понад 4 млрд грн. Для нас це позитив, це означає, що дефіцит у 222 млрд. гривень буде погашений, адже у нас є для цього ресурси», — заявила чиновниця.


Як відомо, в Україні пенсіонери від 75 років із жовтня нинішнього року отримуватимуть надбавку 400 грн до пенсії. Крім того, їм встановлять мінімальну виплату 2 тис. 500 грн.

 

«На засіданні Кабінету Міністрів буде ухвалено розроблене Міністерством соціальної політики рішення про підвищення пенсійних виплат військовослужбовцям, які перебувають на пенсії. Це рішення повинно зменшити наявні диспропорції», — повідомив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.


За його словами, уже за липень ці люди отримають щомісячну доплату в сумі 2 тис. гривень, а також їм встановлять мінімальну пенсійну виплату на рівні 3 тис. 854 гривень. Крім цього, буде підвищення виплат для учасників бойових дій, які втратили працездатність. Понад 40 тис. осіб отримають підвищення майже на 700 гривень.

Лузери і топи

Що ж стосується конкретних сум, які отримують наші співвітчизники як оплату за свою працю, то у червні більшість роботодавців пропонували їм заробітну плату в розмірі 9-12 тис. грн. Найнижча зар­плата, яку обіцяли компанії, — менше 6 тис. грн.

 

Водночас були ті, хто готовий платити понад 30 тис. грн на місяць. При цьому більшість кандидатів погоджувалися працювати за зар­плату в межах 8-13 тис. грн. Окрім грошової винагороди, компанії пропонували додаткові бонуси та премії, безкоштовне навчання, а також корпоративи та регулярно переглядати розмір заробітної плати.


За кількістю вакансій у першому літньому місяці лідирувала сфера торгівлі. Далі йшли державний сектор, промисловість та виробництво. За кількістю резюме на першому місці — також торгівля, далі — сфера адміністративного персоналу. Серед претендентів — студенти та люди без досвіду роботи.


Зовсім інші цифри фігурують у сфері, яка є лідером серед галузей щодо заробітних плат, — IT. У цих компаніях зарплата технічних директорів зросла до 7 тис. 250 доларів за місяць із 6 тисяч, які були торік. Ставки у продуктових і аутсорсингових компаніях, втім, майже не відрізняються, але в останніх дохід топменеджерів може бути вищим завдяки бонусам.


Зарплатна вилка у керівного складу айтішників становить від 4 до 12,2 тис. доларів, при цьому серед учасників опитувань було кілька менеджерів із зарплатою 16-20 тис. доларів. Утім більшість із них, які мають досвід роботи у топпозиціях, отримують 11 тисяч доларів на місяць. Це фахівці віком переважно від 35 до 39 років, водночас їхнi молодші та старші колеги у середньому отримують на 1,4-2 тис. доларів менше.

Бетонник по-польськи

Проте, аби заробляти суми в кілька тисяч доларів щомісяця, необов’язково бути видатним айтішником. Так, уже сьогодні, змучена відсутністю українських заробітчан через пандемію коронавірусу, польська економіка готова платити нашим співвітчизникам зарплати до 5 тис. доларів.


На таку суму можуть розраховувати лікарі, а також фахівці з укладання плитки і з робiт iз бетоном. Назагал перелік найзатребуваніших спеціальностей виглядає так: лікарi, плиточники, бетонники, фахівці з автоматики, покрівельники, слюсарi, техніки дорожнього будівництва, техніки-програмісти.

 

Зокрема, стоматолог iз досвідом роботи та знанням польської мови може заробляти до 160 тис. грн. Плиточникам і бетонникам обіцяють зарплату в розмірі до 150 тис. грн.

 

Мінімальна зарплата для претендентів за цими спеціальностями становить 45 тис. грн. При цьо­му трансфер до місця роботи, спецодяг, спецвзуття та інструмент забезпечує роботодавець. Проживання безкоштовне.

А ТИМ ЧАСОМ...

Зарплата проти хабарів


Віце-прем’єр і міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Рєзніков розповів українцям, якою має бути зарплата міністра, щоби він не піддавався спокусам і не брав хабарів.

 

На його думку, сьогодні міністрам в Україні платять надто мало, через це вони й схиляються до корупційних діянь. Якби ж міністрам платили більше, то вони більше дбали би про державні інтереси, а не про свою кишеню.


«Нинішня зарплата міністра в розмірі 36 тисяч гривень — це курям на сміх. Чиновник, наділений такою відповідальністю і владою, повинен отримувати набагато більше. Я вважаю, що до 100 тис. гривень — це точно могла би бути нормальна розумна заробітна плата. Тим більше, що ці зар­плати в Україні є. Такі суми отримують судді», — заявив Рєзніков, додавши, що деякі судді отримують і по 200 тисяч гривень, і при цьому у громадян є чимала частка недовіри до їхньої об’єктивності і неупередженості.


На його думку, сто тисяч гривень — це «не такі вже скажені гроші, але це реалістично».

 

При цьому Рєзніков пого­джується: висока зарплата жодним чином не вплинула на рівень корупції в судах, але вона, на його думку, може знизити рівень корупції серед чиновників.


Утім, як з’ясували ЗМІ, частина міністрів уже давно отримує зазначені кошти. Так, чи не найменше заробляє керівник Міністерства фінансів Сергій Марченко: близько 50 тисяч гривень на місяць.

 

Більшість міністрів за рік заробили суми понад мільйон і більше. Причому міністр соцполітики Марина Лазебна і міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанишина, що опинилися на другій-третій позиціях знизу, за даними їхнiх декларацій, заробляли в середньому по 133 тисячі на місяць. Сам Олексій Рєзніков за рік заробив 52 мільйони, або по 4,3 мільйона на місяць.