Росія збільшила кількість військових і рекогносцировок на окупованому Донбасі

06.07.2021
Росія збільшила кількість військових і рекогносцировок на окупованому Донбасі

Сьомій річниці звільнення українськими бійцями міст Слов’янськ та Краматорськ приурочено виставку «Нью-Йорк — Іловайськ: Вибір» про воїна батальйону «Донбас» Маркіяна Паславського.

На фронті знову втрати: 4 липня внаслідок ворожого обстрілу один український військовослужбовець отримав осколкове поранення середньої важкості, а інший — поранення, не сумісні з життям.

 

Загинув військовий медик — 59-річний капітан Юрій Письменний з позивним «Феофан». Він був керівником медичного пункту механізованого батальйону 93-ї бригади.


Юрій Письменний родом iз Дніпра, мав вищу медичну освіту, а на війну пішов медиком-волонтером у 2016 році. Служив у Першому добровільному мобільному госпіталі імені Пирогова, а через два роки був призваний до лав ЗСУ.


Режим припинення вогню на «передку», упродовж доби неділі, збройні формування РФ порушили шість разів, обстрілюючи позиції ЗСУ поблизу Водяного, Авдіївки, Мирного, Березового, Тарамчука.

 

Гатили окупанти по наших бійцях із гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та іншої стрілецької зброї. На ворожі обстріли наші захисники відкривали вогонь у відповідь.


Станом на 7-му годину ранку 5 липня зафіксовано три порушення режиму припинення вогню — біля Авдіївки, Золотого-4 та Пісків зайди обстрілювали бійців ЗСУ з мінометів 82-го калібру, станкових протитанкових, ручних протитанкових гранатометів та великокаліберних кулеметів.


Як повідомили в Міноборони, «за інформацією Головного управління розвідки Міністерства оборони, командування ЗС РФ посилює підготовку до застосування з’єднань і частин оперативного угруповання російських окупаційних військ на тимчасово окупованій території в Донецькій та Луганській областях».


Так, протягом минулого тижня спостерігалася активізація противником підготовки до проведення диверсійно-розвідувальних заходів. На передових позиціях окупантів збільшилась присутність особового складу розвідувальних та саперних підрозділів.

 

Зросла кількість випадків проведення рекогносцировки (розвідка, що проводиться особисто офіцерами перед бойовими діями) місцевості російськими кадровими офіцерами Південного військового округу ЗС РФ.


Зауважимо, що диверсійно-розвідувальна група — це підрозділ спецпризначення, що використовується для розвідки і диверсій iз метою дезорганізації тилових установ, знищення або тимчасового виведення з ладу найважливіших промислових підприємств, військових об’єктів, транспорту, зв’язку, а також збору інформації про супротивника.


Варто нагадати, що 5 липня минає сім років, відколи українські військові звільнили від проросійських бойовиків Слов’янськ і Краматорськ — стратегічно важливі для України міста, які були під ворожою окупацією 84 дні. На початку липня 2014 року українські сили почали активно наступати на позиції терористів.

 

У ніч на 5 липня бойовики втекли зі Слов’янська, виїхавши польовими дорогами до Краматорська. Зранку до міста зайшли українські військові та встановили над міськрадою Слов’янська дер­жавний прапор. Того ж дня через поразку в Слов’янську бойовики покинули і Краматорськ, після чого його зайняли українські війська.


Окрім Слов’янська та Краматорська, в липні 2014 року українські військові звільнили також Костянтинівку, Дружківку і Бахмут. За весь період боїв за Слов’янськ Україна втратила 70 військових, знищено 470 терористів.

 

Збитки від руйнування житлового фонду у Слов’янську становили 1,5 мільярда гривень (зокрема, пошкоджено 34 будинки та споруди, серед яких і 4 школи).