Ювілей, але не той: чому тернополяни цьогоріч вже відзначили 80-річчя Незалежності

02.07.2021
Ювілей, але не той: чому тернополяни цьогоріч вже відзначили 80-річчя Незалежності

Третій Президент Віктор Ющенко і керівництво Тернопільської облради поклали квіти до підніжжя пам’ятників Степану Бандері та Ярославу Стецьку. (Фото Тернопільсткої облради)

Тернопільська обласна рада провела урочисте пленарне засідання на честь 80-річчя проголошення Акта відновлення Української Держави.

 

На ньому ухвалили звернення до президента, Верховної Ради, Кабінету Міністрів та обласних рад інших регіонів щодо встановлення історичної справедливості у питанні Незалежності України, повідомляє пресслужба облради.


«Знакове ХХ століття стало носієм одвічного духу творення української нації. Етап відновлення української Незалежності в 1991 році — це період повторного отримання Незалежності нашої держави. Це час, коли український народ скинув iз себе тягар радянської влади та наслідки окупаційного режиму, загарбання й підкорення проти своєї волі. Суверенність України було відновлено 24 серпня 1991 року Актом проголошення Незалежності України. Цей Акт став фактом продовження складного процесу тисячолiтньої історії дер­жавотворення. Проте українська історична дійсність засвідчує, що Незалежність нашої країни проголошувалася декілька разів», — йдеться у документі.


Депутатський корпус звертається до керівництва держави з пропозицією встановити днем проголошення української Незалежності 22 січня 1918 року як першу дату, з якої розпочався відлік історії сучасної України, а 24 серпня 1991 року вважати датою проголошення відновлення Незалежності.

 

А також — «зазначити у Конституції України, що правонаступність сучасної Української держави започатковано ще в Руській державі з центром у Києві, продовжено Галицько-Волинським князівством, Великим князівством Литовським та Руським, Українською козацькою державою, Гетьманщиною, Українською Народною Республікою, Західно-Українською Народною Республікою, Карпатською Україною та Українською державою, відновленою Актом про відновлення Української Держави 30 червня 1941 року».


«Українці не мають права забувати, що Незалежна Україна постала як наслідок багатовікової національно-визвольної боротьби нашого народу!» — зазначив у своєму виступі голова Тернопільської обласної ради Михайло Головко.


На цьому ж засіданні було затверджено нову особливу почесну відзнаку Тернопільської обласної ради «За заслуги перед Тернопільщиною» імені Ярослава Стецька.

 

«Засновується для нагородження за визначні заслуги у розбудові Тернопільської області, розвитку її економічного, науково-технічного, військового, гуманітарного, соціально-культурного потенціалу, вихованні дітей, захисті дер­жавних і регіональних інтересів, піднесенні міжнародного авторитету Тернопільської області, за благодійну, милосердну, громадську діяльність на благо Тернопільщини, вагомий особистий внесок в утвердження суверенітету Української держави», — написано у відповідному положенні.

 

 

А першим, хто отримав цю відзнаку, став третій президент України Віктор Ющенко, який брав участь в урочистому пленарному засіданні Тернопільської облради.


«На мою думку, Віктор Ющенко як президент найбільше зробив для відновлення історичної справедливості. І саме він присвоїв звання Героїв України Роману Шухевичу та Степану Бандері. За це вам, Вікторе Андрійовичу, велика вдячність!» — сказав, вручаючи нагороду, голова облради Михайло Головко.

 

 

Як повідомляла "УМ", дві важливі історичні дати відзначили в Івано-Франківську 30 червня: 80-ту річницю з проголошення Акту відновлення Української Держави та 114-ту річницю від дня народження українського політичного й громадського діяча та головнокомандувача УПА Романа Шухевича.