«Данте»: нове життя «Божественної комедії» у Національній опері України

23.06.2021
«Данте»: нове життя «Божественної комедії» у Національній опері України

Костюми для балету «Данте» створила Ганна Іпатьєва. (Фото надане Театром.)

Нинішнього року Італія та уся світова культурна спільнота відзначає 700-річчя з дня смерті Данте Аліг’єрі — одного з найвидатніших поетів і мислителів епохи Середньовіччя, символу єдності країни та провісника нової європейської культурної цивілізації.

 

Тож сучасна балетна постановка Національної опери України «Данте», реалізована спільно з Посольством Італії в Україні та Італійським інститутом культури в Україні, офіційно увійшла до всесвітньої мистецької програми Dante 700 nel mondo («Данте 700 у світі»).


Над проєктом працював міжнародний склад постановників. Хорео­граф, балетмейстер-постановник та автор лібрето — випускник Київського державного хореографічного училища, а нині художній керівник балету та головний хореограф Theatre Kiel (Німеччина) Ярослав Іваненко.

 

Лібрето створено за мотивами повісті «Нове життя» та поеми «Божественна комедія» Данте Аліг’єрі. Диригент-постановник — Олексій Баклан.

 

Відеосценографи — Давіде Брокколі та Лівіо Савіні (Італія). Сценограф — Станіслав Петровський, художниця костюмів — Ганна Іпатьєва. Координатор міжнародної участі в проєкті — Нікола Франко Баллоні.


Постановка вимагає найвищого рівня майстерності від провідних виконавців Національної опери України, а відеосценографія, створена італійськими візуальними дизайнерами, надає виставі додаткового виміру.

 

За допомогою сучасних відеотехнологій і спецефектів глядач опиняється разом із Данте та його коханою Беатріче то в чарівній атмосфері середньовічної Флоренції, то в потойбічному світі — в містичних колах Пекла та Раю Данте.


У постановці використані фрагменти творів Ріхарда Вагнера, Антоніна Дворжака, сучасна музика духовника православної ассірійської громади у Грузії, схіархімандрита  Серафіма (Біт-Харібі).

 

Також звучатимуть частини з симфоній знаменитого італійського композитора Еціо Боссо (Ezio Bosso, 1971–2020), які вперше виконуватимуться в Україні.   


Образ автора «Божественної комедії» на першому прем’єрному показі 25 червня втілить Денис Недак, а Тетяна Льозова виконає партію коханої поета — Беатріче. У ролі Вергілія — Ярослав Ткачук.

 

Головні партії у прем’єрній виставі 27 червня виконають Микита Сухоруков (Данте), Ольга Голиць (Беатріче) та Віталій Нетруненко (Вергілій).