Х Книжковий Арсенал у Києві: приїде експрезидентка Литви Даля Грибаускайте

23.06.2021
Х Книжковий Арсенал у Києві: приїде експрезидентка Литви Даля Грибаускайте

У програмі 261 подія, що відбудеться в історичній будівлі та на подвір’ї Мистецького арсеналу в столиці, поблизу Печерської лаври.

Ювілейний Х Книжковий Арсенал у Києві стартує в середу, 23 червня, і триватиме до неділі включно.

 

У програмі 261 подія, що відбудеться на 34 тис. квадратних метрів історичної будівлі та на подвір’ї Мистецького арсеналу в столиці, поблизу Печерської лаври.


За традицією, ключовою подією відкриття стане церемонія оголошення переможців конкурсу «Найкращий книжковий дизайн».

 

Що надважливо – цьогоріч багато подій фестивалю, до 50 годин контенту, транслюватиметься, подивитися їх можна з будь-якого куточку світу і безкоштовно. Перегляд буде доступний і в записі.


Продовжить відкриття презентація книжки «Велика президентка маленької країни. Історія Далі Грибаускайте» за участі авторки Дайви Ульбінайте, а також самої героїні — експрезидентки Литви Далі Грибаускайте.


А на завершення у день відкриття — подія Письменницької програми Сергія Жадана «Вголос. Про себе» — концерт українсько-німецької дружби «Співочі кажани» за участі, власне, куратора програми, а також його німецьких друзів Владіміра Камінера і Юрія Гуржи. Співорганізатором концерту є Goethe-Institut в Україні. Усі події цієї програми «Вголос. Про себе» відбуватимуться щодня увечері на вуличній сцені Книжкового Арсеналу.


Фокус-тема фестивалю «ОптимістиСкептики» та її куратор Ростислав Семків представляють 8 подій, зокрема й титульну лекцію Оксани Забужко «Оптимізм української історії».


Філософія така. Оптиміст вірить у неймовірне. Каже «ми ще побачимо, хто кого», проте має на увазі, що таки ми — їх. Агресорів, пандемію, економічну кризу та всі інші прикрі обставини. Каже «якось буде» й чекає, що все владнається само собою. Жахливі речі можуть трапитися, коли оптимізм засліплює.


Дуже легко вдатися до карикатурності й зобразити скептиків безсилими інтелектуалами, що бурчать на віртуальних кухнях усіх можливих соцмереж.

 

Або бачити оптимістів гуртом галасливо-бадьорих фізкультурників, що виконують беззмістовні та безглузді вправи. Втім, щоб досягти успіху, можливо, краще поєднати обережність перших з енергією других?


«Минулого року, формулюючи фокус-тему, ми хотіли підштовхнути до вибору. Писали «оптимісти або / і / також / ніколи / не скептики» й вагалися, який сполучник обрати. Тепер, перейшовши карантин, ізоляцію, непевність і страх, ми розуміємо, що без жодного з цих полюсів не можна. Ми — о п т и м і с т и с к е п т и к и. Це потрібно, щоб вижити і жити», — зауважують організатори.


Наймасштабніша на Книжковому Арсеналі програма для дітей та підлітків. Кураторка Юлія Козловець дала їй назву «Досвід відсутності досвіду».

 

До програми увійдуть 56 подій — перформансів, зустрічей iз письменниками, майстер-класів та лекцій для дітей та батьків.

 

Задля безпеки вся дитяча частина фестивалю винесена на двір Мистецького арсеналу — там розбудовуються ярмарок дитячої літератури та дитяча сцена.


Музична програма Люби Морозової «Сім струн для Дядька Михайла» представлена чотирма концертами сучасної класичної музики. Візуальна складова Книжкового Арсеналу складається з 14 виставкових проєктів, з них варто увиразнити «Шкільну цигейку» Влади Ралко й «Український колаж» Євгена Карася, Олександра Ляпіна та Олега Василенка.


Незмінною частиною Книжкового Арсеналу є Ветеранський намет — місце, де широко представлено літературу українських авторів, що боронили чи боронять Україну в російсько-українській війні.
Варто зважати, що квитки на Х Книжковий Арсенал можна придбати тільки онлайн. Традиційно визначені категорії тих, хто має право на безплатний вхід.