«Близнюковий» метод: Чемпіонат України повертається до старої схеми змагань

18.06.2021
«Близнюковий» метод: Чемпіонат України повертається до старої схеми змагань

«Металіст-1925» виборов право й готується до дебюту в елітному футбольному дивізіоні країни. (Фото з сайту metalist1925.com.)

Після тривалої перерви елітний дивізіон українського футболу повертається до старої формули проведення чемпіонату країни, в якому знову гратиме 16 команд.


Днями Українська прем’єр-ліга оприлюднила календар першого кола ЧУ-2021/2022, в якому можна побачити всіх учасників майбутнього турніру.


Були часи, коли через проблеми з атестацією до елітного дивізіону потрапляли зовсім не ті команди, котрі вибороли право на підвищення в класі у спортивній боротьбі.

 

Цього разу жодних несподіванок не сталося. Серед учасників нового ЧУ — вся призова трійка минулого першолігового турніру: «Верес», «Чорноморець» та «Металіст-1925».


Щоправда, поза офіційним полем усе ще ширяться чутки про можливі ротації в когорті найсильніших, котрі перш за все стосуються молодого харківського клубу. На футбольній карті України «Металіст-1925» з’явився тоді, коли своє професіональне існування завершив головний клуб Харкова — «Металіст».


При цьому голова спостережної ради «Металіста-1925» Сергій Стороженко постійно наголошував, що новий проєкт не має жодного стосунку до добре відомого клубу.
Так само пан Стороженко відхрестився й від тісних зв’язків з донецьким «Шахтарем», мовляв, «Металіст-1925» — це цілком самостійна одиниця.


Тож, коли звучать всілякі неофіційні заяви про ймовірну заміну в УПЛ «Металіста-1925» на відроджений «Металіст», виконавчий директор ліги Євген Дикий каже, що це спекуляції.

 

«Звідки можуть рости ноги в усього цього, мені складно сказати. Не виключаю, що такі інфоприводи створюються спеціально, щоб внести дисбаланс у загальну ситуацію навколо УПЛ. Інших варіантів я не бачу», — зауважує Дикий.


Утім якщо зважити на те, що в Харкові віднедавна офіційно існують два клуби з практично ідентичною назвою, то появу подібних чуток зрозуміти можна.

 

Зазначимо, що на початку тижня на своєму засіданні Виконавчий комітет Української асоціації дозволив «Металу» змінити ім’я на «Металіст», і тепер у місті спостерігається неоднозначна ситуація.

 

Зрештою, коли один проти одного грають одноклубники з різних міст чи регіонів — такий хід речей вважається нормою. Проте уявити потенційне місцеве «дербі» за участі, по суті, «близнюків» — важко.


Вочевидь за таких умов обом харківським клубам доведеться все ж знайти компроміс, адже ситуація й справді виглядає трохи дивно.


До слова, іншим незакритим питанням наступного ЧУ залишається участь у турнірі «Олімпіка». Його президент Владислав Гельзін, якого, нагадаємо, КДК УАФ дискваліфікував на п’ять років, досі не визначився з майбутнім клубу, але пообіцяв, що вже найближчим часом озвучить своє рішення.