Збірна Італії першою оформила вихід до «плей-оф» Євро-2020

18.06.2021
Збірна Італії першою оформила вихід до «плей-оф» Євро-2020

Автор «дублю» у ворота швейцарців — форвард «Сассуоло» Мануель Локателлі — може перейти до «Шахтаря» слідом за своїм колишнім наставником Роберто Де Дзербі. (Фото з сайту football24.ua.)

Швидкоплинний формат континентальної першості часу на розкачку його учасникам не дає.

 

Уже з першого туру можна побачити потенціал кожного колективу та оцінити справжню силу головних фаворитів турніру.

 

А волею жереба найбільше претендентів на виграш Євро-2020 сконцентрувалося в групі F. Тріумфатори двох попередніх «мундіалів» — збірні Німеччини та Франції, а також національна команда Португалії, котра є чинним чемпіоном Європи, — всі вони мають великі амбіції й на нинішньому єврофорумі. На думку частини футбольних експертів, саме з цього квартету має вийти майбутній переможець ЧЄ-2020.


Захищаючи титул найсильнішої команди континенту, португальці розгромили збірну Угорщини. Усі три свої голи Роналду та Ко забили за вісім останніх хвилин матчу, а сам Кріштіану відзначився у матчі «дублем».

 

Не допомогли угорцям і близько 50 тисяч уболівальників, які підтримували свою збірну на домашній «Пушкаш Арені».


Зустріч Франції та Німеччини на старті Євро-2020 наставник «триколірних» Дідьє Дешам назвав грандіозною подією й визнав, що його команда перебуває серед головних претендентів на трофей. Утім, на його думку, високий статус сам по собі нічого не означає: потрібно демонструвати ефективність на футбольному полі.


Долю ж напруженого франко-німецького протистояння визначив один-єдиний м’яч, який у свої ворота забив захисник «бундестім» Матс Хуммельс.

 

«Збірна Франції — явний фаворит на цьому турнірі, але вже в наступному матчі нам потрібно показати, що й ми теж серед претендентів», — заявив захисник німецької збірної Йозуа Кімміх.


Наявність у складі збірної Франції цілого сузір’я яскравих футболістів: Мбаппе, Грізманна, Погба, Бензема — змушує суперників віддавати їм належне. Однак є на турнірі й інші колективи з амбіціями, котрі не стільки своєю зірковістю, а більше — командною грою мають можливість зламати прогнози експертів.


Приміром, доволі молода збірна Італії завершила розгромом і другий свій поєдинок у групі А й першою з усіх учасників Євро-2020 достроково оформила вихід до «плей-оф». Упевнено подолати груповий етап команді Манчіні допомогли трибуни домашнього «Стадіо Олімпіко» в Римі. Водночас у матчах на виліт потужної підтримки у рідних стінах «Скуадра Адзурра» вже не матиме.


Аналогічні козирі, володіючи статусом одного зі співгосподарів Євро-2020, має й збірна Нідерландів. У матчі стартового туру підопічні Франка Де Бура зіграли яскравий поєдинок проти української збірної, потішивши шанувальників та спеціалістів гостроатакувальною грою.


Інший представник Бені­люксу — збірна Бельгії — грає у прагматичнiший футбол, утім і він дозволяє їй переконливо долати своїх опонентів. У Санкт-Петербурзі у ворота росіян бельгійці забили тричі, чим спровокували хвилю нищівної критики на адресу команди-співгосподарки ЧЄ-2020.

 

Місцеві журналісти добре пройшлися по російській команді. Їхня критика, можна сказати, непогано подіяла на підопічних Станіслава Черчесова, котрі в наступному поєдинку — проти Фінляндії — здобули мінімальну перемогу завдяки голу Олексія Міранчука, котрий є одноклубником українців Руслана Маліновського й Віктора Коваленка в італійській «Аталанті».


Після стартової перемоги над непоступливими хорватами до числа фаворитів Євро можна віднести й команду Англії. На рідному «Уемблі», де, до слова, окрім матчів групового раунду проходитимуть ще й поєдинки двох заключних стадій «плей-оф», «леви» можуть стрибнути вище своєї голови.


Окреслюючи «пул» фаворитів ЧЄ-2020, без збірної Іспанії не обійтися. Щоправда, не маючи у своєму складі таких геніальних півзахисників, як Хаві та Іньєста, котрі допомогли «Червоній фурії» виграти два поспіль Євро (2008 та 2012), це вже не така грізна команда.

 

Утім, після стартової нічиєї зі Швецією колектив Луїса Енріке ще може додати. Власне, як і збірна України, від якої в другому матчі турніру — проти Північної Македонії — чекали лише перемоги.

ТАБЛО

Чемпіонат Європи. 1-й тур. Група F. Угорщина — Португалія — 0:3, Франція — Німеччина — 1:0.
2-й тур. Група А. Італія — Швейцарія — 3:0, Туреччина — Уельс — 0:2.
Турнірне становище: Італія — 6, Уельс — 4, Швейцарія — 1, Туреччина — 0.
Група В. Фінляндія — Росія — 0:1.