Живи сьогодні, завтра буде дорожче: темпи інфляції перевищили прогнози Нацбанку

16.06.2021

Національний банк України безпристрасно повідомив: у травні 2021 року споживча інфляція в Україні в річному вимірі прискорилася до 9,5%, а в місячному вимірі ціни зросли на 1,3%. Багато це чи мало?

 

Якщо порівнювати з 2019 роком, коли інфляція впала з 9,6 до 4,1%, то багато. А якщо подивитися, що така ж картина з радісним «польотом» інфляції відбувається у всьому світі — закономірно.

 

Так, у США споживчі ціни в травні зросли на 5% у річному вимірі, а в місячному обрахуванні — на 0,6%, що є рекордом iз серпня 2008 року.

 

Багато, дуже багато грошей надрукували США і ЄС, щоб влити в західну економіку, яка задихалась від ковіду. Ось і Україні скоро перепаде майже 3 млрд доларів. Просто так, без зобов’язань.


Розрахунок економістів виявився правильним: гроші, кров економіки, зробили свою справу.

 

Фондові індекси перебувають у нестримному оптимізмі, стимульовано величезний відкладений попит — майже на всі товари і послуги. Коліщатка економіки закрутилися.

 

Але як неминучий побічний ефект прийшла інфляція. У травні «винними» виявилися соняшникова олія, фрукти і газ — вони подорожчали найбільше.

 

Збільшення виробничих витрат на сировину й енергію спричинило підвищення ціни на хліб, макаронні, кондитерські вироби і м’ясні продукти.

 

Дорожчали послуги закладів громадського харчування, культури і відпочинку, оренди, утримання та ремонту житла, а також курси іноземних мов та мобільний зв’язок

 

. Зросла вартість водійських курсів і обслуговування автомобілів, зреагувавши на високий попит, а послуг таксі — через підвищення ціни на паливо.

 

Підняття цін (тарифів) на житло, воду, електроенергію, газ та інші види палива на 3,9% відбулося в основному за рахунок підвищення цін на природний газ на 14,6%.


«Протягом найближчих місяців інфляційний тиск буде зберігатися насамперед через високі світові ціни, зокрема на енергоносії та продовольчі товари», — йдеться в коментарі НБУ.

 

Пересічним громадянам байдуже до фондової біржі та акцій, вони знову відчують підвищення цін, проте передбачити, в якому саме сегменті товарів і послуг — складно.

 

До слова сказати, американські аналітики також помилилися з прогнозами інфляції у своїй країні: чекали річну на рівні 3,4% і 0,4% у травні відповідно, але отримали майже в півтора раза більше.


НБУ ще в травні погіршив інфляційні передбачення на 2021 рік, спрогнозувавши, що зростання споживчих цін до кінця 2021 року становитиме 8,0%.

 

Та якщо врахувати, що нинішні темпи інфляції виявилися вищими, ніж припускав НБУ (в державному бюджеті на 2021 рік закладено рівень інфляції на рівні 7,3%), то прогнозувати інфляцію за підсумками року таке ж невдячне заняття, як і гадати щодо курсу долара до гривні.

 

Цілком очевидно, що вже найближчим часом НБУ, який, як і раніше, бачить своєю основною метою таргетування інфляції, знову підніме облікову ставку. А за нею поповзуть і прибутковість ОВДП, і відсотки за кредитами-депозитами.