Неприємні сюпризи: чому «кусаються» ціни на черешню і будуть дорогими вишні з абрикосами

16.06.2021
Неприємні сюпризи: чому «кусаються» ціни на черешню і будуть дорогими вишні з абрикосами

Черешня цьогоріч дивує цінами. (Фото з сайту tsn.ua.)

По двісті, триста і навіть п’ятсот гривень за кілограм — такими цінами в цьому сезоні здивувала нас перша кісточкова ягода — черешня.

 

Сьогодні, якщо добре пошукати, ці солодкі плоди вже можна знайти в Києві і по 100 грн за кілограм. Але нижче вартість не падає.

 

На ятках черешень зовсім мало: продавці бояться брати ягоди на реалізацію, бо можуть не продати, адже ціна «кусається».


Через пізні весняні заморозки та рясні затяжні дощі фермери втратили до 75 відсотків урожаю цих ягід.

 

«Ми очікували на врожай у тисячу тонн, але маємо надію, що 300 тонн черешні все ж зберемо», — каже Олег Каліман, керівник фермерського господарства в Запорізькій області, якого цитує «5-й канал».


Найбільше негода понищила ранні сорти — через холоднечу рясний цвіт на деревах не дочекався бджіл, а вже коли врожай почав достигати, частина плодів через дощі почала гнити просто на деревах.

 

За словами директора Мелітопольської дослідної станції садівництва ім. М. Сидоренка Володимира Сєніна, плоди від надлишку вологи розтріскуються і загнивають.

 

«Якщо говорити про сорти, які наразі дозрівають, зокрема Валерій Чкалов, то це дуже сумна картина. Дуже складно вибрати цілі плоди. За такої погоди загнивання відбувається протягом 5-10 годин. Середньо­пізні та пізні сорти — картина краща, але якщо дощі триватимуть, від надлишку вологи будуть тріскатися. Сам потенційний урожай у місті ще три тижні тому був непоганий, а тепер, за фактом, може бути гіршим, ніж у минулому році», — сказав Сєнін виданню РІА «Мелітополь».


Через це ціни на черешню стали рекордними за останні п’ять років. Везуть ягоду з Херсонської, Миколаївської, Запорізької, Одеської і навіть Закарпатської областей.

 

Трохи дешевше, зазначають фахівці, буде в другій половині червня, коли почнуть дозрівати середньопізні та пізні сорти. Проте минулорічних цін (які теж були зависокими) все одно не варто чекати.


Схожа ситуація очікується й з іншими кісточковими — вишнями та абрикосами. Вони теж, найімовірніше, будуть дорогі, бо рясної зав’язі на деревах немає.