Ковід їм на язик: депутати від «Слуги народу» пропонують відтермінувати дубляж фільмів українською мовою

15.06.2021
Ковід їм на язик: депутати від «Слуги народу» пропонують відтермінувати дубляж фільмів українською мовою

(Фото з сайту radiosvoboda.org.)

Зірвали засідання комітету. Засідання в онлайн-режимі Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики 14 червня не відбулося.

 

На ньому мали розглянути внесення поправки, яка б відтермінувала вимогу до українських телеканалів дублювати й озвучувати фільми і серіали українською мовою.

 

Депутати від опозиції вимагали від голови комітету Микити Потураєва і секретаря Віталія Бабенка зачитати прізвища членів комітету, які дали згоду на проведення засідання в онлайн-режимі. Адже, на думку опозиційних політиків, такі засідання мають відбуватися вживу.

 

Оприлюднення кількості депутатів та імен згодних на участь у засіданні в електронному режимі мало відбутися до початку засідання, однак голова комітету Микита Потураєв відмовився надати ці дані.

 

«Я відкидаю ваші звинувачення в будь-яких порушеннях регламенту. Нехай це залишиться на вашій совісті. Я бачу, що засідання комітету сьогодні не відбудеться», — сказав пан Потураєв і не провів засідання.


Аби не допустити прийняття поправок до цього закону, вже сьогодні депутати від опозиції влаштовують мітинг під Верховною Радою. Адже вважають, що такі дії влади є наступом на державну мову.

 

«Те, що відбувалося, — це абсолютно підпільне засідання. Ним намагаються здійснити, по суті, російський путч в Україні для того, щоб розглянути це питання під куполом парламенту. Це всупереч регламенту», — заявив народний депутат Володимир В’ятрович.

 

Нагадаємо, 16 липня має набрати чинності чергова норма Закону про українську мову. Відтак фільми та серіали на телебаченні мають транслювати винятково державною.

 

Однак на початку червня «слуги народу» хотіли відтермінувати це положення. Тоді більшість депутатів таку ідею не підтримали.

 

Внесення до порядку денного і скорочення термінів розгляду проєкту закону «щодо підтримки вітчизняних виробників теле- та кінопродукції в період встановлення карантину в зв’язку з поширенням на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19» тоді підтримали 204 народнi депутати за необхідних 226.

 

Автори проєкту пропонували відтермінувати набуття чинності частиною 6 статті 23 закону про забезпечення функціонування української мови як державної.

 

У ній iдеться про те, що «мовою поширення та демонстрування фільмів в Україні є державна мова».