Українська громада Франції ініціювала появу монети у пам'ять про Василя Сліпака

09.06.2021
Українська громада Франції ініціювала появу монети у пам'ять про Василя Сліпака

Соловейко "Міф": реверс монети в пам'ять про Героя України Василя Сліпака. (Фото пресцентру НБУ.)

Цього місяця, 21 червня, в обіг ввійде монета, випущена Національним банком у пам’ять про славного талановитого українця — Василя Сліпака, який загинув на сході України у війні, яку веде проти України РФ.

 

Ініціювала появу монети українська громада Франції, бо трохи не два десятки років львів’янин, з юності, свої унікальні здібності співака розвивав й удосконалював за кордоном.


Василь Сліпак був представником україн­ської діаспори, одним з лідерів української громади у Франції, солістом Паризької опери.

 

Коли розпочався Євромайдан, активно включився у волонтерську роботу, а згодом поїхав в АТО.

 

Скоро буде 5 років, як на світанку 29 червня 2016 року його життя обірвала снайперська куля на Світлодарській дузі. Навічно 41-річного Василя Сліпака, що мав позивний «Міф», нагородили (посмертно) званням Героя України.

Всесвітньо відомий оперний співак Василь Сліпак став першим героєм АТО, на честь якого НБУ випустив монету. Вона виходить у серії «Видатні особистості України».

 

На аверсі 2-гривневої монети на дзеркальному тлі розміщений портрет Василя Сліпака, праворуч від нього — музичний рядок.

 

На реверсі на дзеркальному тлі зображено соловейка на стволі автомата, а також стилізовані дерева. Автор проєкту — Андрій Єрмоленко.


Монета виконана з нейзильберу, тираж — 35 тисяч штук. Її вже можна замовити.